Peyton Manning je ob Adrianu Petersonu glavni kandidat za nagrado MVP sezone. 36-letni podajalec je bil v rednem delu sezone najboljši po odstotku zaključenih podaj (68,8%), drugi po indesku podaj (105,8), tretji po podajah za zadetek (37) in šesti po jardih (4.659). Foto: EPA
Peyton Manning je ob Adrianu Petersonu glavni kandidat za nagrado MVP sezone. 36-letni podajalec je bil v rednem delu sezone najboljši po odstotku zaključenih podaj (68,8%), drugi po indesku podaj (105,8), tretji po podajah za zadetek (37) in šesti po jardih (4.659). Foto: EPA
Stevan Ridley
Tom Brady se letos veliko zanaša tudi na tek. Stevan Ridley je v rednem delu sezone po tleh pridelal 1.263 jardov in dosegel 12 zadetkov. Foto: EPA
Matt Ryan
Matt Ryan je v končnici odigral tri tekme in vse izgubil. Na nobeni ni dosegel 200 jardov, skupaj pa je ob 3 podajah za zadetek vrgel še 4 prestrežene podaje. Foto: EPA
Colin Kaepernick
Podajalec San Francisca Colin Kaepernick je bil rojen v Winsconsinu in je v otroštvu navijal za Green Bay. Podajalec Packersov Aaron Rodgers prihaja iz Severne Kalifornije in si je ves čas (pred naborom leta 2005) želel igrati za San Francisco. Foto: EPA

V uvodni tekmi se bosta pomerila Denver in Baltimore. Broncosi so pred sezono veliko tvegali z nakupom podajalca Peytona Manninga, ki je izpustil celotno lansko sezono zaradi štirih operacij vratu. Po petih tekmah in le dveh zmagah so številni podvomili o moči njegove roke, a nato je popeljal Denver do 11 zaporednih zmag in najboljše izhodišče v Konferenci AFC.

Kakšen vpliv bo imel Ray Lewis?
Ekipi sta se pomerili že 16. decembra, ko so Broncosi v gosteh zmagali brez večjih težav s 34:17. Baltimore je od takrat popravil igro v obrambi, v katero se je vrnil še Ray Lewis, ki je napovedal upokojitev po koncu sezone, s čimer je še dodatno dvignil raven motivacije med svojimi soigralci.

Brady bo računal tudi na Gronkowskega
V drugi tekmi v Konferenci AFC bo New England gostil Houston. Tudi v tem primeru gre za ponovitev tekme iz rednega dela, kjer so Patrioti povozili Texanse z 42:14. Domači podajalec Tom Brady se bo potegoval za 17. zmago v končnici, s čimer bi sam ostal na vrhu lestvice (trenutno si rekord 16 zmag deli z Joem Montano). V nasprotju s prvo tekmo bo napad Patriotov močnejši še za dominantnega robnega lovilca Roba Gronkowskega.

Schaub zadnje tedne v slabi formi
Texansi so večji del sezone blesteli in imeli po 12 tekmah le en poraz. A v zadnjih tednih je napad začel igrati slabše, podajalec Matt Schaub je na zadnjih petih tekmah vrgel le eno podajo za zadetek in štiri prestrežene podaje. Houston za zmago tako potrebuje boljši napad, v katerem veliko pričakuje tudi od tekača Ariana Fosterja.

Odlične sezone, a manjka zmaga v končnici
V Konferenci NFC je prvi nosilec Atlanta, ki jo spet mojstrsko vodi Matt Ryan. Podajalec ima v rednem delu sezone odlično razmerje zmag (56-22), a njegovi kritiki opozarjajo, da je bistveno razmerje zmag v končnici, Ryan pa je do zdaj izgubil vse tri tekme. V napadu ima tri odlične tarče - Roddyja Whita, Julia Jonesa in Tonyja Gonzaleza, nekoliko pa šepa tek - Michael Turner je v celi sezoni zbral 800 jardov, kar je najmanj od leta 2008, ko je v Atlanto prišel iz San Diega.

Seattle našel formo in zmage tudi v gosteh
Nasprotnik Atlante je Seattle, najbolj presenetljivo ime, ki se pojavlja v zadnji osmerici. Seahawkse vodi odlični novinec Russell Wilson, ki je bil na naboru izbran šele v tretjem krogu. Na prvih šestih gostujočih tekmah je Seattle zmagal le enkrat, na zadnjih treh pa prepričljivo slavil z razliko v točkah 97:48. Seahawksi nimajo najbolj dominantnih lovilcev, zato pa je njihova moč v teku (Marshawn Lynch je na zadnjih petih tekmah vedno dosegel vsaj 100 jardov, veliko pa teče tudi Wilson) in dominantni obrambi, ki dosega veliko točk.

Se bo zamenjava podajalcev obrestovala?
V noči na nedeljo pa se bosta pomerila še San Francisco in Green Bay. Ekipi sta igrali že v 1. krogu, 49-ersi so dobili tekmo v gosteh. Osrednja zgodba letošnje sezone v San Franciscu je nepričakovana menjava na mestu podajalca, Alex Smith se je moral zaradi manjše poškodbe hitro umakniti Colinu Kaepernicku. Ta veliko meče v smer Michaela Crabreeja, ki je s tem postal prvi lovilec. Trener Jim Harbaugh je pred končnico podpisal novega strelca Billyja Cundiffa (ki je sredi sezone izgubil delo v Washingtonu), a proste strele naj bi še vedno izvajal David Akers.

Rodgers glavno orože Green Baya
Green Bay največ upov polaga na ramena Aarona Rodgersa, ki po mnenju številnih strokovanjakov velja za najboljšega podajalca zadnjih dveh sezon. Letos je 14-krat v končno cono poslal Jamesa Jonesa (največ v ligi). Vse boljši je tek, na zadnji tekmi pa se je prebudila tudi obramba proti teku (Adriana Petersona so v prvem krogu končnice omejili pod 100 jardov). Packersi so pred dvema sezonama osvojili Super Bowl, pred tem pa so vse tri tekme v končnici dobili v gosteh.

Divizijske tekme, Konferenca AFC, sobota ob 22.30:
DENVER (1) - BALTIMORE (4)
Nedelja ob 22.30:
NEW ENGLAND (2) - HOUSTON (3)
Konferenca NFC, nedelja ob 2.00:
SAN FRANCISCO (2) - GREEN BAY (3)
Ob 19.00:
ATLANTA (1) - SEATTLE (5)