Foto:
Foto:
Kitajka Šing je bila najhitrejša v teku na 10.000 metrov.
Tatjana Lebedeva je zmagala v ženskem skoku v daljino.
Marion Jones odhaja iz Aten brez olimpijske medalje. V skoku v daljino je bila peta, v ameriški štafeti pa je napravila veliko napako in štafeta je bila diskvalificirana..

Presenetljivi Liu je izenačil čas Colina Jacksona 12,91 izpred 11 let in svoji državi priboril sploh prvi moški tekaški naslov v zgodovini olimpijskih iger. Svoj osebni rekord je popravil kar za 15 stotink. Izidi.

21-letni Liu je zmagal prepričljivo, k temu pa je pripomogel še opotekajoči Francoz Ladji Doucoure, ki je bil po prikazanem v predtekih njegov največji konkurent. Že v polfinalu je na tleh obležal prvi favorit Allen Johnson.

Pametna taktika Šingove
Še večjo senzacijo je pripravila 20-letna Šingova, ki se je v teku na 10 kilometrov pametno držala vseh treh Etiopijk in jih prehitela v zadnjih 100 metrih. Dvakratna olimpijska prvakinja na tej razdalji Derarte Tulu se je morala tokrat zadovoljiti z bronom. Po maratonu je novo razočaranje doživela Britanka Paula Radcliffe, ki je tako kot v nedeljo morala odstopiti. Izidi.

Kubanka daleč pred vsemi
V metu kopja se je z zlatom okitila Kubanka Osleidys Menendez. Zmagovalka je bila znana že po prvem metu. Svetovna rekorderka je orodje vrgla 71,53 metra, kar je bilo tri metre več od prejšnjega olimpijskega rekorda Trine Hattestad in štiri metre več od najboljšega osebnega rekorda preostalih tekmovalk. Izidi.

Skok v daljino v znamenju Rusinj
V skoku v daljino popolno zmagoslavje za Rusijo. Tatjana Lebedeva, razočarana nad bronom v troskoku, je imela tokrat več sreče. Njen izid 707 je bil dva centimetra boljši od rojakinj Irine Simagine in Tatjane Kotove.Izidi.

S palico najvišje Američana
Olimpijski prvak v skoku s palico je postal Američan Timothy Mack, ki je preskočil 595 centimetrov. 32-letni atlet je naskakoval tudi šestico, a neuspešno. Tudi srebro je po zaslugi Tobyja Stevensona odšlo v ZDA, bron pa je z osebnim rekordom osvojil Italijan Giuseppe Gibilisco (585). Izidi.

Jonesova ostala brez medalje
V ženski štafeti 4 x 100 metrov so olimpijski naslov osvojile Jamajčanke, potem ko so močno favorizirane Američanke "zamočile" pri menjavi. Napako je naredila Marion Jones, ki je tako v Atenah ostala brez medalje. Jonesova je uro pred finalom štafet osvojila "le" peto mesto v skoku v daljino. Izidi.

Hat-trick Korzeniowskega
Robert Korzeniowski je novi in stari olimpijski prvak v hoji na 50 km. Poljak je po dobrih treh urah in pol še tretjič zapored osvojil olimpijsko zlato. 36-letni Korzeniowski je zmagal s prednostjo štirih minut pred Rusom Denisom Nižegorodovom, svetovnim rekorderjem, ki je prišel v cilj popolnoma izčrpan. Tretji je bil njegov rojak Aleksej Vojevodin. Nihče drug na olimpijskih igrah ni zmagal dvakrat. Korzeniowski je trikratni svetovni prvak, v Sydneyju pa se je zapisal v zgodovino tudi kot prvi, ki je zmagal tako na 20 kot tudi na 50 kilometrov. Izidi.