Foto:
Foto:
Islandec Olafur Stefansson je slovenski obrambi povzročal veliko preglavic.
Slovenski rokometaši so še tretjič zapored naredili preveč napak za zmago.

Tisljevi varovanci so po začetnem vodstvu s 7:3 močno padli. Ob odmoru je bilo 10:10, v drugem polčasu pa so večji del vodili Islandci. Ko so jih v 50. minuti Slovenci le ujeli (21:21), je sledil "blitzkrieg", s katerim so se severnjaki odlepili na 25:21 in srečanje je bilo odločeno.

Vsi izidi in lestvici.

Obetaven začetek je bil premalo
Tekmo sta obe ekipi začeli izjemno nervozno, saj je bilo po šestih minutah na semaforju le 1:1. Nato pa je Slovencem steklo. Beno Lapajne je zaklenil vrata, v napadu pa je začel zadevati veliki dolžnik Rutenka, ki je v 16. minuti s svojim petim golom zadel za 6:3.

Toda po napakah Aleša Pajoviča, Rutenke in Renata Vugrinca so Islandci prek Olafurja Stefanssona v 22. minuti izenačili na 7:7. Tisljeva četa je nato dvakrat povedla za gol, a so severnjaki vselej poravnali izid in v 29. minuti z zadetkom Garcie prišli šele v drugo vodstvo na tekmi (10:9). Izid polčasa je nato postavil edini razpoloženi Slovenec Rutenka s svojim šestim zadetkom.

Islandci razbili Slovence v štirih minutah
Začetek drugega polčasa je bil izenačen, v 39. minuti pa je Islandija z zadetkom Sigfusa Sigurdssona povedla že s 17:14. Tiselj je zahteval minuto odmora, saj je bilo očitno, da njegovi varovanci nimajo pravih rešitev v napadu. Po njej je Lapajneta zamenjal Dušan Podpečan, Rutenka pa je v 44. minuti znižal na 19:18. Naši so nato kar nekaj časa neuspešno lovili nasprotnika, kar jim je naposled uspelo v 50. minuti, ko je Tomšič izenačil na 21:21.

Ko je bilo pričakovati, da bodo Slovenci v končnici strli nasprotnika, se je zgodilo nasprotno. Islandci so izkoristili številne nerazumljive napake in poceni prek hitrih protinapadov povedli s 25:21. Tekma je bila v 54. minuti praktično odločena, saj je Tisljeva četa delovala kot razbita vojska. S tako igro je tudi proti Španiji in Južni Koreji obsojena na poraz in visokoleteče napovedi o medalji se utegnejo sesuti v prah.

Zoran Jankovič, predsednik Rokometne zveze Slovenije: "Naši igralci so igrali zelo slabo, daleč pod svojimi sposobnostmi. Islandci so zasluženo zmagali."

Beno Lapajne: "Upanje umira zadnje. Kljub porazu z Islandijo še vedno upam na uvrstitev v drugi del tekmovanja. Naredili smo preveč tehničnih napak in prejeli preveč golov iz nasprotnih napadov. Škoda, kajti postavljena obramba je dobro delovala."

Uroš Zorman: "Vsako tekmo narekujemo ritem, žal v napačno smer. Tako kot na tekmah z Rusijo in Hrvaško so bile tudi v dvoboju z Islandijo za nas usodne številne tehnične napake. Na olimpijskem turnirju jih na eni tekmi naredimo toliko, kolikor smo jih na celotnem evropskem prvenstvu. Upam, da bomo že proti Španiji prikazali veliko lepši obraz."

 SLOVENIJA - ISLANDIJA        
                              
             25:30 (10:10)    
                              
                              
Rutenka   10   Siigurdsson   7
Kavtičnik  4   Stefansson    6
Žvižej     3   Garcia        6
Zorman     3   Gunnarsson    4
Pajovič    2   S. Sigurdsson 2
Kastelic   1   Gudjonsson    2
Brumen     1   D. Sigurdsson 1
Tomšič     1   Sygtryggsson  1
               Hallgrimsson  1
                              
Sedemmetrovke:   4/4; 1/1     
  Izključitve: 6 min; 6 min