Julia Mancuso po polovici tekme ni skrivala solz razočaranja. Foto: EPA
Julia Mancuso po polovici tekme ni skrivala solz razočaranja. Foto: EPA
Lindsey Vonn in Julia Mancuso
Srečanje obeh Američank na progi. Foto: EPA

Obe zvezdnici belega cirkusa sta v Whistlerju na prvih treh tekmah osvojili po dve medalji. Če je bila pred igrami kot prva zvezdnica načrtovana Lindsey Vonn, pa je v Severni Ameriki Julia Mancuso eksplodirala. Potem ko v zadnjih dveh sezonah v svetovnem pokalu ni niti enkrat stopila na oder za zmagovalke, je srebrni medalji osvojila v smuku in superkombinaciji.

Gre za tekmovanje v priljubljenosti?
Ameriški mediji so na začetku tedna pograbili izjavo Julie Mancuso, ki je presenetila: "Očitno gre za tekmovanje v priljubljenosti. Naša reprezentanca kot skupina šepa. Smučarke težko dosežejo svoj potencial, saj se je treba boriti za pozornost. Na sestankih po tekmah je v moštvu slaba volja, če Lindsey morebiti slabo smuča, a tu so še druge tekmovalke."

Lindsey Vonn: "Še naprej jo bom podpirala"
Olimpijska zmagovalka v smuku se je takoj odzvala: "Julio poskušam podpirati, tako kot podpiram vse druge sotekmovalke. Z Julio tekmujem vse od malih nog, čeprav sva vedno bili tekmici, sem ji vedno želela le dobro. Res mi ni vseeno, da o meni zdaj govori take stvari. Podpirala jo bom še naprej in upam, da mi bo podporo vračala."

Ponovitev nastopa zaradi odstopa
Napetost med šampionkama je bila znova opazna v sredo, ko so smučarke tekmovale v prvi veleslalomski vožnji. Lindsey Vonn je nastopila s številko 17, a je padla v spodnjem delu proge. Tik za njo je štartala Julia Mancuso. Po dobrem vmesnem času so jo organizatorji zaradi varnosti ustavili in jo peljali nazaj na štart. V ponovljenem nastopu je branilka naslova dosegla le 18. čas in planila v jok.

"Vem, da je jezna"
"Žal mi je za Julio, takega scenarija si prav gotovo nisem želela. Želela sem priti v cilj in se boriti za visoka mesta, prav tako sem privoščila dober nastop tudi njej. Vem, da je jezna, razočarana in jezna name, a ne morem ji pomagati, če se tako počuti," se je za nesrečo opravičila Vonnova.

Vonnove ni omenjala
Julia Mancuso je bila zelo razburjena, a v svoji izjavi ni omenjala reprezentančne kolegice: "To je najslabše, kar bi se mi lahko zgodilo. Branilko olimpijskega naslova so ustavili sredi vožnje. Od jeze sem jokala, saj sem vedela, da bodo pogoji po številki 20 vse slabši. Razumem, da se tekmovalko ustavi, če se zgodi nesreča na superveleslalomu, a tega po navadi ni v veleslalomu."