Ameriški tednik Sports Illustrated je pred začetkom iger Tini Maze v veleslalomu napovedal srebro. Foto: EPA
Ameriški tednik Sports Illustrated je pred začetkom iger Tini Maze v veleslalomu napovedal srebro. Foto: EPA
Tina Maze in Andrea Massi
Veliko zaslug za preporod Mazejeve v zadnjih letih ima vodja njene ekipe Andrea Massi. Foto: EPA

V takem stanju lahko doseže veliko. Je sproščena, kolajno že ima, zaveda pa se, da jo lahko le nadgradi.

Andrea Massi
Kathrin Hölzl
Kathrin Hölzl je aktualna svetovna prvakinja in vodilna v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA

Še je živ spomin na lanski 12. februar, ko je 26-letna Korošica z besnim finalnim nastopom v veleslalomu osvojila srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru. Prvo na velikih tekmovanjih v svoji karieri. Po prvi vožnji je bila 15., na koncu pa le devet stotink zaostala za zmagovalko, Nemko Kathrin Hölzl.

Najvišje na 2. mestu decembra v Aareju
Letos se je v svetovnem pokalu na šestih veleslalomih petkrat uvrstila med najboljšo deseterico, še najslabša je bila v Mariboru, 13. Decembra se je v Aareju edinkrat povzpela na stopničke, ko je zasedla 2. mesto, poleg tega pa ima še dve četrti mesti z uvodne preizkušnje v Söldnu in zadnjega veleslaloma pred mesecem dni v Cortini d'Ampezzo.

V veleslalomskem seštevku svetovnega pokala je tretja (272 točk) za že omenjeno Hölzlovo (391) in Avstrijko Kathrin Zettel (365). Nemka je zmagala v Aspnu in Lienzu, Zettlova pa v Mariboru. Dve zmagi ima tudi Finka Tanja Poutiainen (Sölden, Cortina), v Aareju pa je bila pred Mazejevo le Tessa Worley. Francozinja je imela na Švedskem preblisk, saj se je tedaj edinkrat letos uvrstila med najboljših deset.

Naslov brani Mancusova
Mazejeva, zmagovalka sedmih veleslalomov za svetovni pokal (nazadnje lani marca v Aareju), ima z olimpijskih iger v tej disciplini dve 12. mesti iz Park Cityja in Sestriera. V Italiji pred štirimi leti ni zdržala pritiska in brez dvoma razočarala. Zlato medaljo si je presenetljivo prismučala Američanka Julia Mancuso, srebro je domov odnesla Poutiainenova, bron pa Švedinja Anna Ottosson.

V Whistlerju je najboljša slovenska smučarka v popolnoma drugačnem položaju. Če je bilo v Torinu sleherno novinarsko vprašanje zanjo en velik nebodigatreba, je zdaj prijetna sogovornica predstavnikov sedme sile. Sploh po sobotnem uspehu na superveleslalomu.

"Moj cilj na igrah sta dve kolajni"
Mazejeva kolajne sicer ni proslavljala dolgo. Čeprav je marsikdo hotel dalj časa uživati v njeni družbi, se je takoj, ko je v Slovenski hiši prerezala zmagovalno torto in spila nekaj požirkov šampanjca, odpravila v posteljo. “Veselite se, uživajte, a sama moram počivati. Že jutri imam trening, tako da časa za proslavo nimam. Za to bodo še priložnosti,” je na sprejemu profesionalen odnos do športa pokazala Črnjanka.

"Moj cilj na igrah sta dve kolajni. Zadovoljna bi bila z vsako kolajno, če se mi ponudi priložnost za zlato, pa jo bom prav gotovo poskušala izkoristiti,” kar kipi od samozavesti Mazejeva. “Imam kolajno, zato sem dovolj sproščena. Možnosti so odprte. Veleslalom je moja disciplina, v njem sem vedno imela najboljše rezultate. Sem dobro pripravljena - psihično, fizično in tehnično,” je njena izjava, ki nakazuje, da bi se utegnili Slovenci v sredo okrog 23. ure (1. vožnja ob 18.00/2. vožnja 22.15) veseliti novega velikega uspeha na letošnjih olimpijskih igrah.

Ferkova in Drevova nimata velikih načrtov
Poleg Mazejeve bosta od Slovenk nastopili še Maruša Ferk in Ana Drev, ki pa nimata visokih pričakovanj. “Ne vem, kaj lahko pričakujem. Glede na to, da letos v veleslalomu še nisem bila med trideseterico, ne veliko. Ker bo štartna številka boljša kot v svetovnem pokalu, nekaj upanja je. Dala bom vse od sebe in bomo videli,” ni pretirana optimistka Ferkova, podobno pa velja tudi za Drevovo, ki bi se rada vsaj približala dosežkom iz prejšnjih sezon, saj v tej zimi tudi ona ni bila v svetovnem pokalu niti enkrat med dobitnicami točk.

V takem stanju lahko doseže veliko. Je sproščena, kolajno že ima, zaveda pa se, da jo lahko le nadgradi.

Andrea Massi