Benjaminu Savšku se v Londonu ni vse izšlo po načrtih, zdaj pa je v Pragi dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Benjaminu Savšku se v Londonu ni vse izšlo po načrtih, zdaj pa je v Pragi dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Praga srečen kraj za Savška

Savšek je v finalu na reki, ki teče skozi Prago, kar za 2,38 sekunde ugnal drugouvrščenega Slovaka Alexandra Slafkovskega, tretji pa je bil Čeh Viteszlav Gebas (+3,35).
Največji uspeh v karieri
25-letni Ljubljančan je tako dosegel svoj največji uspeh v karieri, v kateri je bil predtem posamično le enkrat na stopničkah: pred dvema letoma je bil drugi prav na tekmi v Pragi.
Savšek je bil v kvalifikacijah osmi s štirimi kazenskimi sekundami, v polfinalu peti brez dotika, v finalu pa mu je uspela izjemna vožnja. Brez tako rekoč vsake napake je tretji z letošnjega evropskega prvenstva v Augsburgu - resda v odsotnosti "legendarnih" Slovaka Michala Martikana in Francoza Tonyja Estangueta - deklasiral tekmece.
Dva tedna dobrih treningov
"Super sem tekmoval v finalu in odpeljal čisto vožnjo. Kot kaže, mi ta proga res leži, in upam, da se mi bo izšlo tudi prihodnje leto na svetovnem prvenstvu. Izkoristil sem izkušnje z OI in sem v finalu veslal čisto drugače, trezneje. Saj sem tudi tam, ampak tukaj se je izšlo. Morda sem imel na kakšnih vratih, kjer voziš na nož, tudi nekaj sreče. Mislil sem, da gre krivulja navzdol, ker sem šel po OI na morje in si vzel nekaj premora. Šele pred 14 dnevi sem znova začel trenirati, a sem v zadnjih dneh naredil nekaj res dobrih treningov," je povedal Savšek.
Anže Berčič je zasedel 14., Jure Lenarčič 23., Blaž Cof pa 30. mesto.
Tudi Meglič najboljši letos
Med kajakaši, kjer ni nastopil Peter Kauzer, se je z vidno uvrstitvijo izkazal Jure Meglič, ki je z enim dotikom zasedel 6. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Zmagal je Francoz Etienne Daille pred Poljakom Mateuszem Polaczykom in Nemcem Fabianom Dörflerjem. Simon Brus je bil 22., Janoš Peterlin mesto za njim, Martin Albreht pa 35.

V nedeljo bosta na sporedu še dva finala: kanu dvosed, v katerem bo lansko zmago branil slovenski dvojec Luka Božič/Sašo Taljat, in ženski kajak enosed (z Uršo Kragelj in Evo Terčelj; v kvalifikacijah je izpadla Ajda Novak).

PORTRET BENJAMINA SAVŠKA
- rojen: 24. marca 1987
- prebivališče: Ljubljana
- višina: 177 cm
- teža: 73 kg
- poklic: elektrotehnik telekomunikacij, zaposlen v športni enoti slovenske policije
- hobiji: deskanje, tek, izleti z družino
- klub: KKK Tacen
- trener: Jože Vidmar

Največji uspehi:
- OI:
8. C-1 slalom, London (2012)

- SP:
4. 3xC-1 slalom, Seu d’Urgell (2009)
5. 3xC-1 slalom, Tacen (2010)
7. C-1 slalom, Tacen (2010)

- EP:
3. C-1 slalom, Augsburg (2012)
6. C-1 slalom, Bratislava (2010)
6. 3xC-1 slalom Krakov (2008)
10. C-1 slalom, Nottingham (2009): EP, C-1 slalom, 10. mesto

- svetovni pokali:
2. C-1 slalom, Praga (2010)
6. C-1 slalom, Markleeberg (2011)

Praga srečen kraj za Savška