Z uvedbo čelad se je povečalo število pretresov možganov. Foto: Reuters
Z uvedbo čelad se je povečalo število pretresov možganov. Foto: Reuters

Aiba je na 15.000 rundah ocenjevala učinek čelad in ob tem ugotovila, da čelada preprečuje zgolj ureznine, medtem ko je bilo pretresov možganov več. Zanimivo, da bodo čelade še vedno obvezne pri ženskem boksu. Boksarji so nosili čelade od olimpijskih iger leta 1984 v Los Angelesu. Aiba jih je odpravila na svetovnem prvenstvu leta 2013.

Mednarodni olimpijski komite pa ni razpravljal o predlogu predsednika Aibe Čing Kuo Vuja, da se na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru dovoli nastop poklicnih boksarjev. Vu je prejšnji teden izrazil namero, da bi spremenil kvalifikacijski sistem in dovolil udeležbo tudi poklicnim boksarjem.

O tem predlogu bodo odločali maja, a se znotraj boksarskih krogov pojavljajo pomisleki. Predsednik poklicnega združenja WBC Maurico Sulaiman je ostro kritiziral predlog Vuja in dejal, da Aiba ne ve, kaj boks pomeni in predstavlja.

Vu je odločitev o udeležbi poklicnih boksarjev prepustil odločitvi posamezne nacionalne zveze. A končna odločitev bo padla na izrednem zasedanju Aibe.