Zaradi fenomenalne Tine Maze je na mednarodnih športnih prizoriščih v letu 2013 največkrat odmevala Zdravljica. Foto: Reuters
Zaradi fenomenalne Tine Maze je na mednarodnih športnih prizoriščih v letu 2013 največkrat odmevala Zdravljica. Foto: Reuters
Slovenski smučarski skakalci so ob koncu prejšnje sezone v Planici z ekipno zmago navdušili slovenske ljubitelje športa. Jurij Tepeš je za nameček slavil še na posamični tekmi. Foto: BoBo


Le kdo bi lahko pozabil neverjetni zgrešeni strel Adina Siočića na tekmi občinske lige v Bosni in Hercegovini, ki je postal pravi hit na YouTubu, ali pa avtogol s 50 metrov in trening vratarjev z možnarjem v Gorišnici? Ali pa mojstrovino nekdanjega hokejskega zmaja Mika Ratchucka, ki je navdušila hokejske sladokusce?

Vabljeni k ogledu!
V Multimedijskem centru RTV Slovenija smo za vas pripravili nekoliko obširnejši izbor športnih videev leta. Najprej smo v naključnem vrstnem redu izpostavili 10 videev, ki smo jih na portalu med letom predstavljali kot videe dneva, nato pa smo izbrali še utrinke velikih slovenskih uspehov, ki so jih v 15 krajših prispevkov uvrstili kolegi iz športnega uredništva TV Slovenija.


Opomba: Če se vam videonovica ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa.

Seveda pa ob vsem tem ne gre pozabiti na edinstvene trenutke slovenskih športnikov, ki so nas z izjemnimi uspehi razveseljevali vse leto. Od številnih zmag Tine Maze in slovenskih 'orlov' do prave evforije, ki so jo septembra med evropskim prvenstvom v Sloveniji sprožili junaki. Njihove zmagovite posnetke smo prihranili za konec.


1.

Jamesova blokada odmevala v košarkarskem svetu
Na drugi tekmi finalne serije Lige NBA v prejšnji sezoni je LeBron James z atraktivno blokado hladnokrvno zaustavil poskus zabijanja Tiaga Splitterja. Blokada je onkraj luže takoj postala velik hit.

Vir: YouTube

2.

Zmajeva mojstrovina obkrožila svet
V 35. krogu prejšnje sezone Lige Ebel so hokejisti Telemacha Olimpije s 3:2 odpravili Orle iz Znojma. Junak tekme je bil Mike Ratchuck, ki je na iznajdljiv način kazenski strel spremenil v gol. Mojstrovina je hitro zaokrožila po svetu in navdušila številne poznavalce te igre. Med drugim je gol na Twitterju pohvalil tudi Bob McKenzie, alfa in omega med hokejskimi novinarji po svetu.


Vir: YouTube


3.

Maser preprečil čisti gol in si komajda rešil glavo
Na tekmi četrte lige v Braziliji med Tupijem in Aparecidensejem se je zgodil bizaren dogodek. V 89. minuti so imeli gostitelji pri izidu 2:2 izjemno priložnost za zadetek in napredovanje v polfinale (prva tekma 1:1), a je na sceno stopil maser in z dvema obrambama rešil svojo ekipo. Igralci so izgubili živce in ga začeli loviti, a jim je pobegnil v slačilnico. Tekma je bila prekinjena za 20 minut. V nadaljevanju zadetka ni bilo, tako da je napredovala maserjeva ekipa.

Vir: Youtube

4.

Mohoričevo vrtenje pedal hit med ljubitelji kolesarstva
Kolesar Matej Mohorič, svetovni prvak v cestni vožnji v kategoriji do 23 let, je med svojo izjemno predstavo v Firencah ljubitelje kolesarstva po vsem svetu navdušil predvsem s posebno vožnjo na spustih, ko se v aerodinamični drži spusti nad okvir kolesa.

Vir: YouTube

5.

Vratarski trening z možnarjem v Gorišnici
V SD-ju Gorišnica imajo neobičajne metode pri treningu vratarjev, saj žoge proti čuvaju mreže izstreljujejo kar s pomočjo doma izdelanih možnarjev iz večjih posod za mleko. Vsaj tako je mogoče sklepati po videoposnetku, ki je bil objavljen na YouTubu.

Vir: YouTube

6.

Avtogol leta: Vratarja premagal s 50 metrov
Na nogometni tekmi nemške regionalne lige med Schweinfurtom in drugim moštvom 1860 München je bil dosežen avtogol, ki bo zagotovo kandidiral za avtogol leta. Osmoljenec je bil Stefan Seufert. Tekmo so s 3:0 dobili gostje.

Vir: YouTube

7.

Komentatorski orgazem ob odločilnem golu Rijeke
Nogometašem Rijeke, ki jih vodi slovenski trener Matjaž Kek, je letos v Evropi uspel pravi podvig. Izločili so bundesligaša Stuttgart in se uvrstili v skupinski del Evropske lige. Odločilni gol so zabili v 94. minuti povratne tekme. Poslušajte, kako sta odločitev pospremila komentatorja hrvaškega radia.

Vir: YouTube

8.

Heliosu dramatična končnica na Kodeljevem
Košarkarji Heliosa Domžale so v 7. krogu Lige Telemach v gosteh v dramatični končnici premagali Slovan s 85:84. Odločilni koš je dosegel Dejan Mlakar.

Vir: YouTube

9.

Vse dogodivščine Lipka na enem mestu
Za Lipkom, uradno maskoto slovenskega evropskega prvenstva v košarki, je zanimivo in pestro leto, kar dokazuje videokolaž njegovih dogodivščin. Se še spomnite vseh njegovih podvigov, s katerimi je promoviral košarko in Slovenijo?

Vir: YouTube

10.

Zgrešil prazen gol in postal hit YouTuba
Adin Siočić je čez noč postal eden najbolj znanih nogometašev v Bosni in Hercegovini, potem ko je na tekmi občinske lige med Mladostjo iz Gornjih Živinic in Omladincem iz Đurđevika (2:1) z dveh metrov zgrešil prazen gol. Ponesrečil se mu je tudi popravni izpit. "Gledal sem podobne posnetke na YouTubu in mislil sem, da je kaj takega nemogoče zgrešiti, toda zgodilo se je prav meni. Hotel sem se ugrezniti v zemljo. Želel sem zapustiti zelenico, a so mi soigralci dali podporo," je povedal 18-letni Adin.

Vir: YouTube

Navijači košarkarje sprejeli kot prvake
Slovenci spravili na kolena evropske prvake
Slovenski hokejisti senzacionalno na OI
Slovenci ugnali ruske grobijane
Zgodovinska zmaga Tine Maze v St. Antonu
Navijači košarkarje sprejeli kot prvake
Slovenci spravili na kolena evropske prvake
Slovenski hokejisti senzacionalno na OI
Slovenci ugnali ruske grobijane
Zgodovinska zmaga Tine Maze v St. Antonu