Lani je na tekmovanju Alive Step up nastopilo 350 tekačev, letos jih bo že 600. Foto: Organizator
Lani je na tekmovanju Alive Step up nastopilo 350 tekačev, letos jih bo že 600. Foto: Organizator

Po uspešnem in odmevnem premiernem teku v Kristalni palači se prireditev z dobrodelno noto, imenovana Alive Step up, tudi letos vrača v prestolnico. Rekreativni športniki z močnimi in prožnimi nogami ste vabljeni, da se preizkusite v teku po 459 stopnicah, ki bo v soboto, 21. novembra.

Zaradi velikega zanimanja bo tokrat na voljo še nekaj več, skupno 600 tekmovalnih številk. Tekmovalci se bodo lahko tudi letos pomerili v različnih kategorijah, naziv kralj in kraljica Kristalne palače pa bo pripadel najboljšima posameznikoma v ekstremni kategoriji, v kateri je treba stopnice preteči kar trikrat.

Organizatorji vabijo, da se letos izziva lotite s pomočjo organiziranih priprav pod nadzorom trenerjev. Tretji uradni trening bo to soboto (3. oktobra) ob 10. uri, dobra predpriprava na preizkušnjo pa bo tudi mariborski tek na Kalvarijo, ki bo 9. oktobra. Letos se je projektu Alive Step Up pridružila tudi Pediatrična klinika v Ljubljani, ki se zavzema za uporabo stopnišč namesto dvigal.

Tek po stopnicah zahteva nekoliko drugačen trening, kot je pri klasičnem teku. Kakšne vaje priporoča oziroma kakšne so posebnosti teka po stopnicah, smo vprašali osebno trenerko Živo Cesar: "Pri treningu po stopnicah je pomembna postopnost. Hitrejši tek se izvaja samo navzgor, zaradi varnosti teka navzdol ne priporočamo. V tekaški trening vključimo čim več vaj in različnih oblik teka po stopnicah ter teka v klanec. Hkrati ne pozabimo na vaje za moč, saj je moč nog izjemno pomembna pri vzponu."

Kako pa čim hitreje teči na tekmi? "Uporabljamo lahko različne oblike teka po stopnicah. Klasičen tek po eni ali čez eno stopnico, lahko si pomagamo z ograjo, z oporo rok na nogah ali stopnišču. Na tekmovanju je pomemben tudi "fair play": tekač, ki prehiteva, vedno prehiteva po notranji strani, drugi tekač pa se mu umika navzven, stran od ograje."