Slovenski rokometaši so si s porazom proti Češki zagrenili življenje in zelo težko se bodo prebili v polfinale. Foto: EPA
Slovenski rokometaši so si s porazom proti Češki zagrenili življenje in zelo težko se bodo prebili v polfinale. Foto: EPA
Nikola Karabatic
Slovenska obramba bo morala ustaviti odličnega igralca Montpellierja Nikolo Karabatica. Foto: EPA
Rokometaši bodo izzvali favorizirane Francoze

Potem ko so varovanci Zvonimirja Serdarušića v prvem delu evropskega prvenstva pokazali dobro igro, so proti Čehom zapravili veliko simpatij in imajo zdaj malo možnosti za polfinale. Le zmagi proti Franciji in Španiji lahko podaljšata upanje na medaljo. Danes ob 16.15 bo tekmec svetovni in olimpijski prvak Francija, ki bi si ob zmagi že zagotovila polfinale.

Prenos si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2.

Psihološko gledano bo to lahka tekma
"Dvoboj proti Čehom je le potrdil, da Slovenci na nobeni tekmi ne sodimo med favorite. Tekmece lahko premagamo le s 100-odstotno požrtvovalno igro in motivacijo, tega pa na našem zadnjem obračunu ni bilo," je dejal Serdarušić. Dodal je: "Obračun proti Francozom bo po psihološki plati veliko lažji kot proti Čehom. Francozi so v tem obračunu absolutni favoriti!"

Krasi jih tudi kolektivna igra
Francozi so spremenili taktiko, saj se ne zanašajo zgolj na izjemne sposobnosti Karabatica, Narcissa in drugih igralcev, temveč so velik korak naredili tudi v svoji kolektivni igri. V napadu bodo poskušali Slovenci razširiti francosko obrambo 5-1 in jo ukaniti z individualnimi prodori ter s podajami na krožnega napadalca, v obrambi pa se s plitko različico 3-2-1 postaviti nasproti njihovim sijajnim posameznikom.

Trdo v obrambi, pametno v napadu
Jure Natek, ki je pred prihodom v Gorenje igral za francoski Chambery, priznava, da je po porazu s Češko morala malce padla: "A ne preostane nam nič drugega, kot da se znova poberemo. Tekma proti Francozom je za vse igralce velik motiv, da pokažemo vse, kar znamo. V naši igri ne bo primanjkovalo želje po ostri igri v obrambi in pametni v napadu."

Vajeni zlatih medalj
Francoze od leta 2001 vodi Claude Onesta. Pod njegovim vodstvom so galski petelini osvojili olimpijske igre 2008, svetovno prvenstvo na Hrvaškem 2009 in evropsko prvenstvo v Švici leta 2006. Veliki zvezdnik ekipe je Nikola Karabatic, ki pravi: "V dosedanjem delu prvenstva nismo blesteli. Našo pripravljenost iz dneva v dan stopnjujemo, cilj pa je uvrstitev v polfinale. Obračun s Slovenijo bo zelo zahteven, gre za dobro ekipo, ki je do obračuna s Češko delovala zelo samozavestno."

Danes ob 16.15:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Ob 18.15:
NEMČIJA - ŠPANIJA

Ob 20.15:
POLJSKA - ČEŠKA

Lestvica:                  *    
POLJSKA 3 2 1 0 +8 (3) 5 točk
FRANCIJA 3 2 1 0 +3 (3) 5
ŠPANIJA 3 1 1 1 +6 (3) 3
ČEŠKA 3 1 0 2 -11 (0) 2
SLOVENIJA 3 0 2 1 -2 (2) 2
NEMČIJA 3 0 1 2 0 (1) 1
* - točke iz prvega dela
V polfinale peljeta prvi dve mesti.
 
Rokometaši bodo izzvali favorizirane Francoze