Gorazd Škof je za reprezentanco debitiral pred več kot desetimi leti, decembra 2001. Odtlej je za Slovenijo zbral 120 nastopov. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Gorazd Škof je za reprezentanco debitiral pred več kot desetimi leti, decembra 2001. Odtlej je za Slovenijo zbral 120 nastopov. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci

34-letni Brežičan meni, da so z izjemo Hrvaške, ki kakovostno nekoliko odstopa, vse tri reprezentance v skupini D izenačene. "Odloča dnevna forma." In kako se lotiti Islandije? "Neke posebne filozofije ni. Ponoviti se mora prva tekma z dobrim vratarskim učinkom, kar pomeni okoli 15 obramb. To bi prineslo večjo samozavest ekipi. Poleg tega je treba boljše realizirati sedemmetrovke. In najbrž ni treba poudarjati, da uspeh prinaša čim več razpoloženih igralcev," je ključne elemente uspeha nad severnjaki naštel Škof.

Sigurdsson in Gunnarsson sta nezgrešljiva
Kje vidi Škof največjo nevarnost za svoj gol? "Zagotovo so najmočnejši na levem krilu (Gudjon Valur Sigurdsson, op. a.) in pri krožnem napadalcu (Robert Gunnarsson, op. a.), saj praktično ne zgrešita. Sigurdsson je v protinapadih neusmiljen, tako da moramo paziti na napake v zunanji liniji. To sta njihovi glavni orožji. Igrajo s sedmimi do devetimi igralci, a so dokazali, da je mogoče vzdržati," pojasnjuje Škof.

Meni 'gušt', za mlajše mogoče 'knedl' v želodcu
Je polna dvorana dodatna spodbuda ali morda breme? "Meni je to v veselje, 'gušt', kaj bi si lahko želel lepšega kot polno dvorano, tako da jaz ne čutim pritiska. Mogoče za mlajše ni tako, mogoče imajo 'knedl' v želodcu, a jih popolnom razumem, saj je bilo tudi pri meni tako na začetku kariere. Poleg tega je za nekatere to prvo veliko tekmovanje."

Upam na en pameten juriš
Bo torej Islandija padla? "Napovedi ne bom dajal, igrišče 40 x 20 metrov je za vse enako, vemo, da nam samo zmaga prinaša napredovanje v Novi Sad. To se zdi na videz preprosto, ampak bo zelo težko. Želim si en naš pameten juriš in prednost pred samo končnico tekme," je dodal na koncu 188 cm visoki prvi vratar slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v Srbiji.

Iz Vršca

Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci