Krožni napadalec Robert Gunnarsson tudi s pojavo - košato brado - spominja na vikinga. Pred tekmo s Slovenijo je za MMC dejal:
Krožni napadalec Robert Gunnarsson tudi s pojavo - košato brado - spominja na vikinga. Pred tekmo s Slovenijo je za MMC dejal: "Slovenija ima dobro moštvo, kvalitetne igralce na vsakem položaju. Pričakujem 60 minut borbe." Foto: EPA
Gudmundir Gudmundsson
Mož, ki stoji za vsemi islandskimi uspehi, je 51-letni Gudmundur Gudmundsson. Na klubski ravni je trener Rhein Neckar Löwna. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Islandija
Islandci na četrtkovem popoldanskem treningu. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci
Rokometaši pred odločilno tekmo z Islandijo

Malo prebivalcev, a veliko odličnih rokometašev, ki posegajo po odličjih na velikih tekmovanjih. Največji uspeh so dosegli na olimpijskih igrah v Pekingu, ko so senzacionalno osvojili srebrno medaljo. Drugo odličje na velikih tekmovanjih so si priborili na zadnjem evropskem prvenstvu v Avstriji, ko so bili bronasti.

Nosilci igre Sigurdsson, Gunnarsson, Palmarsson, Petersson ...
"Vikinge" je do vseh največjih dosežkov popeljal Gudmundur Gudmundsson, ki jih vodi od leta 2007. Gudmundsson ima izkušeno, nepopustljivo in v težkih bitkah prekaljeno ekipo. Njen najboljši strelec je krilni igralec Gudjon Valur Sigurdsson (Köbenhavn). 32-letni in 187 cm visoki rokometaš je na 250 reprezentančnih tekmah dosegel 1213 golov. Proti Norveški je z devetimi goli brez zgrešenega strela blestel krožni napadalec Robert Gunnarsson (Rhein Neckar Löwen). Poleg omenjenih so nosilci igre še Aron Palmarsson (Kiel), Alexander Petersson (Füchse Berlin), Arnar Atlason (Köbenhavn), v vratih je Björgvin Gustavsson (Magdeburg).

Rokomet ustreza islandskemu karakterju
Selektor Gudmundsson je na vprašanje, v čem je skrivnost islandskega uspeha, za MMC odgovoril: "Imamo izkušnje in tradicijo v rokometu. Imamo veliko znanja o rokometu in o tem, kako trenirati. Rokomet tudi ustreza našemu karakterju, saj je hiter in fizično zahteven šport, mi pa smo borci."

Presenetilo bi me, če se tekma ne bi odločila v končnici
Kaj napoveduje za tekmo s Slovenijo? Ali je Islandija favorit? "Ne vem, videlo se bo po tekmi. Vsekakor spoštujem slovensko moštvo, ki igra zelo dobro. Pričakujemo težko tekmo. Presenetilo bi me, če bi bil zmagovalec odločen pred zadnjimi minutami. Dobro je, da smo na tekmi z Norveško pokazali fizično in psihično stabilnost, saj smo v drugem polčasu po zaostanku štirih golov do konca naredili plus šest v našo korist," je o petkovem obračunu povedal Gudmundsson.

SKUPINA D, 3. KROG

Petek ob 18.10:
ISLANDIJA - SLOVENIJA (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):

Ob 20.10:
HRVAŠKA - NORVEŠKA

Lestvica:                            
HRVAŠKA          2  2 0 0  +4  4 točke
ISLANDIJA        2  1 0 1   0  2     
NORVEŠKA         2  1 0 1  -1  2     
SLOVENIJA        2  0 0 2  -3  0     

V drugi del se uvrstijo najboljše tri reprezentance.

Iz Vršca

Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci
Rokometaši pred odločilno tekmo z Islandijo