Dragan Gajić je bil lani prvi strelec svetovnega prvenstva v Katarju. Letos selektorja Veselina Vujovića ni prepričal, k čemur je prispevala tudi poškodba ahilove tetive, ki jo je staknil na začetku decembra. Foto: www.alesfevzer.com
Dragan Gajić je bil lani prvi strelec svetovnega prvenstva v Katarju. Letos selektorja Veselina Vujovića ni prepričal, k čemur je prispevala tudi poškodba ahilove tetive, ki jo je staknil na začetku decembra. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Selektor Veselin Vujović se je odločil za igralce, ki so boljši v obrambi. Foto: EPA
Zgodba o rekorderju Luki Žvižeju
Selektor Vujović pojasnil svoj izbor za Poljsko

Največje presenečenje je, da med potniki ni prvega strelca lanskega svetovnega prvenstva in člana idealne postave Dragana Gajića. Poleg njega bodo od tistih, ki so sodelovali na pripravah, prvenstvo od doma spremljali še Miha Žvižej, Sebastian Skube, Simon Razgor in Urban Lesjak.

Vujović dal prednost boljšim v obrambi
"To je bila izjemno težka odločitev. Do zadnje sekunde sem odlašal z njo. Na prvenstvu bomo več igrali obrambo 6-0 kot 5-1, zato sem se odločil, da doma ostanejo Simon Razgor, Miha Žvižej, Dragan Gajić, Sebastian Skube in Urban Lesjak. Vsi seveda še naprej ostajajo člani reprezentance in na nekatere izmed njih bomo morda računali že v času prvenstva, na vse pa gotovo v tem letu, saj nas čaka ogromno tekmovanj,"
je ob objavi seznama povedal Vujović.

Gajić še ni pravi formi, Marguč spada med tri najboljše v Evropi
Nato pa svoj izbor podrobneje pojasnil še za TV Slovenija: "Gajić je na priprave prišel s poškodbo ahilove tetive. V prvem delu je treniral po prilagojenem programu, pozneje pa na tekmah nisem začutil, da bi bil v pravi strelski formi. Na tem položaju imamo Gašperja Marguča, ki je morda med tremi najboljšimi v Evropi. Odločil sem se tudi za Vida Kavtičnika, ki lahko igra tako na krilu kot na položaju zunanjega igralca. Verjetno se bomo odločili za obrambo 6-0, ki se je med pripravami izkazala za zelo čvrsto. In pri tej obrambi imajo največjo vlogo Matej Gaber, Blaž Blagotinšek in Vid Poteko. Kar se tiče igralcev na levem zunanjem, z nobenim od treh nisem zadovoljen, vendar je Borut Mačkovšek dodana vrednost, zato ga moramo obdržati in delati z njim. Če bomo igrali z nizkimi igralci se lahko uvrstimo med 10 najboljših na svetu, medaljo pa bomo težko osvojili. Imeti moramo visoke igralce, ki lahko zdržijo pritisk telesno močnejšega nasprotnika. Tako sem se v tem primeru odločil za Mačkovška in Cehteta, ki lahko preseneti s streli z razdalje. Ima nekaj težav s komolcem, a do evropskega prvenstva bo pripravljen."

Gajić na twitterju: Ni bilo kemije
Na družabnem omrežju twitter se je na izbor Vujovića odzval tudi Gajić, ki je v angleščini zapisal: "Med menoj in selektorjem ni bilo kemije. Presenečen sem nad odločitvijo, a jo spoštujem. Svojim prijateljem in soigralcem, s katerimi smo skupaj preživeli toliko časa, pa želim vse najboljše. Verjemite vase, zame ste šampioni."

Prečrtal Gajića in izbral Kavtičnika ter Miklavčiča
Vujovićeva prva izbira na desnem krilu je torej Gašper Marguč, ki je v odlični formi. Pred Gajićem pa je prednost dobil tudi Vid Kavtičnik, ki lahko igra na krilu in na desnem zunanjem, soliden pa je tudi v obrambi. Na desnem zunanjem bosta sicer nosilca igre Jure Dolenec in David Miklavčič. Ta je odigral zelo dobro tekmo proti Hrvatom v Kopru.

Poteko in Blagotinšek pred Miho Žvižejem
Na položaju krožnega napadalca se je poleg "zacementiranega" Mateja Gabra Vujović odločil še za mlada Celjana Vida Poteka in Blaža Blagotinška, mlajšega izmed bratov Žvižej pa pustil doma. Poteko in Blagotinšek sta Vujovića bolj kot Žvižej prepričala s svojo obrambno igro, ki ji črnogorski strokovnjak namenja veliko pozornosti.

Na Poljsko tako Cehte kot Mačkovšek
Skube je na levem zunanjem odpadel, ker Vujović potrebuje oba strelca od daleč, to je Klemena Cehteta in Boruta Mačkovška. Simon Razgor je moral pričakovano priznati "premoč" Luki Žvižeju in Darku Cingesarju, vratar Urban Lesjak pa izkušenejšima Gorazdu Škofu in Matevžu Skoku.

V soboto proti Švedom
Prvenstvo na Poljskem se začne v petek. Slovenija, ki se bo v sredo predstavila na novinarski konferenci v Laškem, uvodno tekmo igra v soboto v Vroclavu (20.45) proti Švedski.

SLOVENSKA REPREZENTANCA ZA EP

Vratarja: Gorazd Škof (Nantes), Matevž Skok (Lübbecke);
Levi krili: Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško), Darko Cingesar (Maribor Branik);
Leva zunanja: Borut Mačkovšek (Eisenach), Klemen Cehte (Al Šabab, ZAE);
Srednji zunanji: Uroš Zorman (Kielce), Dean Bombač (Pick Szeged), Miha Zarabec (Celje Pivovarna Laško);
Desna zunanja: Jure Dolenec (Montpellier), David Miklavčič (Tremblay);
Desni krili: Gašper Marguč (Veszprem), Vid Kavtičnik (Montpellier);
Krožni napadalci: Matej Gaber (Montpellier), Blaž Blagotinšek, Vid Poteko (oba Celje Pivovarna Laško).

Zgodba o rekorderju Luki Žvižeju
Selektor Vujović pojasnil svoj izbor za Poljsko