Trener slovenske reprezentance je Slavko Ivezič. Foto: MMC RTV SLO
Trener slovenske reprezentance je Slavko Ivezič. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je v svoji skupini v drugem delu sklepnega turnirja zasedla prvo mesto. V krogu treh reprezentanc, ki so osvojile po štiri točke, imajo Slovenci najboljšo medsebojno razliko v zadetkih (+4), Švedi so drugi (+1), Nemci pa so izpadli iz boja za medalje (-5).

Preobrat v zadnjih 10 minutah
Tekmo so Slovenci začeli čvrsto, a so prvič povedli šele v 6. minuti, v drugem delu prvega polčasa pa so ušli na +3 in prednost uspešno držali do odmora. Ker dvakratnemu najboljšemu igralcu Slovenije na prejšnjih tekmah Zaponšku v vratih tokrat ni šlo, ga je uspešno zamenjal Žitnik. V prvem delu sta se v napadu odlikovala Fidel in Šoštarič, v drugem delu pa tudi Potočnik, ki je uspešno zamenjal prvega aduta Mačkovška.

Švica je že na začetku drugega polčasa ujela Slovenijo in nato povedla s tremi zadetki. Preobrat je zrežiral Potočnik. Slovenci so v 53. minuti izenačili, dve minuti pozneje pa znova prišli v vodstvo. Tri minute pred koncem so si privoščili nespametno izključitev, a so se v infarktni končnici vseeno ubranili. V 40. minuti so po Cehtetu ostali še brez drugega desnega zunanjega igralca Hrastnika, ki je dobil udarec v glavo in so ga s pretresom možganov odpeljali v bolnišnico.

Izjava selektorja Slavka Iveziča:
"Četudi z malce sreče smo zasluženo v polfinalu. Že v predtekmovanju smo imeli eno najtežjih skupin in tudi v drugem delu smo se križali z zelo neugodnimi reprezentancami. Ekipa Švice je za mnoge manj kakovostna, a je izločila Dance, svetovne prvake, ki so veljali za favorite prvenstva, pa tudi nas so v pripravljalnem delu dvakrat prepričljivo premagali. Čestitam fantom, da so zdržali in verjeli v ta uspeh, čestitam jim, ker se bodo imeli možnost kosati še z najboljšimi za medalje. Zelo mi je žal, da smo na tem prvenstvu izgubili oba levičarja, Cehteta in Hrastnika."
EP do 20 let, Ankara, glavni del, skupina M2
2. KROG:
SLOVENIJA - ŠVICA 29:27 (16:13)
Šoštarič 8, Potočnik in Fidel po 5, Mačkovšek 4, Kodrin 3, Hrastnik 2, Špende in Žabič po 1; Portner 7.
ŠVEDSKA - NEMČIJA 29:30 (11:17)

Vrstni red: Slovenija, Švedska in Nemčija po 4, Švica brez točk.
Polfinale, petek:
SLOVENIJA - HRVAŠKA
ŠPANIJA - ŠVEDSKA