Luka Žvižej je prepričan, da se bodo Slovenci že v sredo prebili na EP. Foto: EPA
Luka Žvižej je prepričan, da se bodo Slovenci že v sredo prebili na EP. Foto: EPA
Rokometaši v Prešov po vstopnico za EP

V torek zjutraj se bo z avtobusom odpravila do 700 km oddaljenega Prešova. Slovenska elitna izbrana vrsta pod vodstvom novega črnogorskega selektorja Veselina Vujovića od četrtka vadi v svojem tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah, v polni postavi pa šele od nedelje, ko so se ji pridružili "legionarji" iz tujih klubov. Po štirih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini 3 je Slovenija s petimi točkami na drugem mestu. Vodilni Švedi jih imajo sedem, tretjeuvrščeni Latvijci štiri, Slovaki pa niso osvojili še nobene točke.

Slovenski rokometaši upajo, da bodo vse dvome o uvrstitvi na sklepni turnir stare celine razrešili že v sredo. Nanj se bodo zanesljivo uvrstili ob morebitni zmagi v najbolj rokometnem mestu na Slovaškem in zmagoslavju Švedov v Latviji, v nasprotnem primeru pa bodo odločilno tekmo za nastop na poljskem turnirju, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu, igrali v soboto, 13. junija, ko bodo v Rdeči dvorani gostili tekmece z Baltika.

Vujović je že pred začetkom priprav vedel, da od prvokategornikov ne bo mogel računati na Uroša Zormana, Dragana Gajića in Gorazda Škofa, tik pred bližnjima tekmama pa je ostal še brez Matjaža Brumna, ki ima bolečine v hrbtu, medtem ko Klemen Cehte še vedno ni dobil dovoljenja, da lahko zapusti Katar. Odsotnost Brumna mu ni povzročila prevelikih preglavic, nastalo vrzel na desnem krilu lahko zapolni Vid Kavtičnik, z reprezentanco pa vadi tudi Mario Šoštarič.

Vujović ne beži od vloge favorita
"V tem zelo kratkem pripravljalnem obdobju sem naredil veliko več, kot sem pričakoval, za kar je predvsem zasluga fantov, ki so zelo hitro sprejeli moje ideje. Res je, da bomo nastopili oslabljeni in brez štirih, petih ali celo šestih rokometašev, ki so bili v zadnjem času nosilci igre, a v vsakem slabem je tudi nekaj dobrega. Priložnost bodo dobili mlajši igralci, ki so željni dokazovanja, tako da z velikim optimizmom čakam na naslednjo tekmo, na kateri smo absolutni favoriti," je dejal Vujović.

"Pričakovanja in cilji ostajajo nespremenjeni, na Slovaškem želimo zmagati in si že v Prešovu zagotoviti nastop na EP-ju na Poljskem. Z novim selektorjem smo dobili nekaj novih idej, zgodile so se določene spremembe. Upam, da bomo v najkrajšem mogočem času sprejeli vse njegove novosti in to dokazali in pokazali že na Slovaškem," je v odsotnosti Zormana dejal novi kapetan Luka Žvižej. Povratnik Aljoša Rezar je dodal: "V reprezentanco sem se vrnil z veseljem in ponosom, res sem vesel, da sem spet del tega ustroja. Dosedanji treningi v Zrečah so bili zelo kakovostni, vsi smo delali zavzeto, prav vsi igralci pa imamo le en cilj - zmagati na Slovaškem."

SKUPINA 3, sreda ob 17.00 (Prešov):
SLOVAŠKA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Seznam igralcev za Slovaško:

Vratarja: Aljoša Rezar (Tremblay, Francija), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško)

Krilni igralci: Darko Cingesar (Maribor Branik), Mario Šoštarič (Gorenje Velenje), Gašper Marguč (Veszprem, Madžarska), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško)

Zunanji igralci: Dean Bombač (Pick Szeged, Madžarska), Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek (oba Montpellier, Francija), David Miklavčič, Miha Zarabec (oba Celje Pivovarna Laško), Jure Natek (Magdeburg, Nemčija), Sebastian Skube (Björringbro Silkeborg, Danska)

Krožni napadalci: Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško), Matej Gaber (Montpellier, Francija), Miha Žvižej (Toulouse, Francija).


LATVIJA - ŠVEDSKA




Sobota, 13. junija (Velenje):
SLOVENIJA - LATVIJA

ŠVEDSKA - SLOVAŠKA

Vrstni red: Švedska 7, Slovenija 5, Latvija 4, Slovaška 0.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, se uvrstita prvouvrščeni ekipi.

Rokometaši v Prešov po vstopnico za EP