Uroš Zorman je lani s Ciudad Realom osvojil pet lovorik. Foto: EPA
Uroš Zorman je lani s Ciudad Realom osvojil pet lovorik. Foto: EPA
Uroš Zorman
Junija bo znova vroče. Prvo mesto je slejkoprej oddano Nemcem, medtem ko bodo morali Slovenci za drugo, ki še pelje na EP v Avstrijo, opraviti z neugodno Belorusijo s Sergejem Harbokom na čelu. Foto: EPA

Ta ladja je dobila novega kapitana, in zdi se, da bo plula v pravo smer. V pozitivno.

"Lahko nam je še danes žal, da nas ni na Hrvaškem, zagotovo bi se borili za visoka mesta," ugotavlja 29-letni Ljubljančan, ki še vedno meni, da je Slovenija boljša reprezentanca od Slovaške, a presodil je en črn dan. Pričakuje, da se bosta za zlato udarili Hrvaška in Francija, prvaki pa bodo Hrvati. Svojo prihodnost vsaj do leta 2011 vidi pri evropskem prvaku Ciudad Realu.


Slovaška je 'kriva', da Slovencev ni na Hrvaškem. A ta ista Slovaška na prvenstvu dokazuje, da še zdaleč ni muha enodnevnica. Ali ste morda presenečeni nad dobrimi predstavami (remi z Madžarsko, zmaga nad Južno Korejo) slovenskih krvnikov?
Da in ne. Sem mnenja, da imamo kakovostnejšo ekipo. Tisto (junijske kvalifikacije,op. a.) je bil en velik spodrsljaj, črn dan. Če bi bilo normalno, bi morali zmagati. Sem pa vesel, da tisti, ki so menili, da so Slovaki 'levaki', zdaj vidijo, da gre za dobro reprezentanco.

V kategorijo prijetnih presenečenj sodijo tudi Makedonci, ki ste jih, denimo, pred letom in pol dokaj gladko izločili na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.
Makedoncem privoščim, da imajo take izide. To je še en dokaz, da sodimo na prvenstvo in da imamo kakovostnejšo ekipo. Lahko nam je še danes žal, da nas ni na Hrvaškem, zagotovo bi se borili za visoka mesta.

Na drugi strani so veliko razočaranje Rusi in Španci. Kako je španska javnost sprejela polom svojih rokometašev?
Seveda so jih kritizirali, a jaz sem že pred prvenstvom vedel, da nimajo ekipe za velike dosežke. Resda imajo igralci v svojih klubih vodilne vloge, vendar klub in reprezentanca ni enako. Presenetilo me je le to, da niso dobili Južne Koreje.

Najbolj suvereno delujejo Hrvati in Francozi. Jih lahko kdo ustavi na poti v finale?
Zagotovo bosta ti reprezentanci v finalu, kjer pa dam prednost Hrvatom. Oboji igrajo trdo obrambo, a ima Hrvaška ob podpori domačih navijačev boljšo ekipo.

Junija Slovenijo čakajo tri ključne tekme v boju za evropsko prvenstvo leta 2010 v Avstriji. Kaj storiti, da se ne bi proti Belorusiji ponovil slovaški scenarij?
Nič posebnega. Ne smemo ponoviti napak iz Slovaške, to je, iti ležerno v dvoboj. Rekel bom, da je bila tista izkušnja zelo negativna, a poučna. Pogoj za uspeh je močna motivacija. Ob kakovosti, ki jo imamo, je nujno, da se uvrstimo na prvenstvo.

Kakšen je vaš status v Ciudad Realu? V decembru niste igrali veliko, pojavile so se govorice, da zapuščate kraljevi klub, čeprav imate pogodbo do leta 2010?
Kar se tiče decembra, sem bil še poškodovan. Pogodbo imam do 2011 in, recimo, da jo nameravam oddelati do konca.

Rokometne zveza Slovenije je dobila novega predsednika. Kakšni so vaši prvi vtisi?
Prvi vtisi so pozitivni. Vesel sem, da imamo visoke ambicije, da delujemo v sožitju, da vsi želimo v eno smer. Le tako lahko pričakujemo vrhunske rezultate. Doslej namreč ni bilo tako. Ta ladja je dobila novega kapitana in zdi se, da bo plula v pravo smer. V pozitivno.

Aleš Vozel

Ta ladja je dobila novega kapitana, in zdi se, da bo plula v pravo smer. V pozitivno.