Za Urošem Zorman so že številna prvenstva. Leta 2004 se je s Slovenijo veselil srebra na domačem Euru. Foto: EPA
Za Urošem Zorman so že številna prvenstva. Leta 2004 se je s Slovenijo veselil srebra na domačem Euru. Foto: EPA
Jure Dolenec in David Miklavčič
Slovenci bodo prvo pripravljalno tekmo odigrali 30. decembra, ko se bodo v Slovenj Gradcu pomerili z Alžirijo. Foto: EPA

32-letni organizator igre ne skriva, da si reprezentanca želi nadgraditi 6. mesto z lanskega evropskega prvenstva v Srbiji, a hkrati opozarja, da avtsajderjev v rokometu ni več, zato je za uspeh v konkurenci Srbije, Poljske, Belorusije, Južne Koreje in Savdske Arabije potreben maksimalni pristop na vsaki tekmi. "Lahko se borimo za prvo mesto v skupini. A če bomo neumni, smo lahko tudi peti," opozarja Zorman.


Po šestih letih se Slovenija vrača na svetovna prvenstva. Boste zaradi tega kaj bolj motivirani, kot bi bili sicer?
Kakor koli obrnemo, motivacija ne bi smela oziroma ne sme biti biti problem. V primerjavi z lanskim evropskim prvenstvom smo eno leto starejši in bolj izkušeni, zato si želimo narediti še korak naprej. Imamo večji motiv in željo kot lani.

Kaj je vaš največji adut in vaša največja pomanjkljivost?
Največji adut je naša hitra igra, s katero lahko marsikoga presenetimo. Igramo dopadljiv rokomet, s hitrim centrom, veliko 'fintiramo', skratka smo nepredvidljivi. Pomanjkljivost pa je strel iz razdalje. Upam, da bo Nenad Bilbija prišel zdrav na priprave, da jih bo oddelal, tako kot je treba, in potem smo večinoma že rešili to težavo.

Na prvi pogled se zdi, da skupina C (Srbija, Poljska, Južna Koreja, Belorusija, Savdska Arabija) daje Sloveniji daje lepe možnosti, da si pridoni dobro izhodišče pred osmino finala. Ste lahko tudi prvi? Kako vidite razmerja moči v tej skupini?
Ni skupina smrti, a niti ni lahka, daleč od tega. Danes vsak igra rokomet. Če ga ne jemlješ resno, te premaga. Vsako tekmo je treba oddelati maksimalno, potem bomo pa videli, kaj nam bo to prineslo. Lahko se borimo za prvo mesto v skupini. A če bomo neumni, smo lahko tudi peti.

Kaj bi vas osebno zadovoljilo?
Po naravi sem tak človek, da bi me na koncu zadovoljila le najvišja mesta. Torej, pomemben je izid, ne le dobra igra.

Sami ste bili lani izbrani v idealno postavo evropskega prvenstva. V kakšni formi ste tokrat?
Jaz se dobro počutim, za zdaj sem zdrav, moram potrkati. Sicer pa boste na koncu takointako mediji povedali, v kakšni formi sem.

Glede na to, da smo tik pred prazniki oziroma novim letom, bi mogoče razkrili, kakšne so vaše novoletne želje?
Najprej si želim božič in novo leto preživeti z družino. In glede na to, da igram v tujini (Kielce, op. a. ), si tudi v novem letu želim čim več časa preživeti z družino. Če nimaš tega, je vse drugo drugotnega pomena.