Veselin Vujović bo med 1. in 3. aprilom vodil še Zagreb na zaključnem turnirju Lige Seha v Varaždinu. Zato so reprezentančno bazo prestavili iz Zreč v Čatež, da bo pot krajša. Vujović bo manjkal na dveh treningih, ki jih bo vodil njegov pomočnik Uroš Šerbec. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović bo med 1. in 3. aprilom vodil še Zagreb na zaključnem turnirju Lige Seha v Varaždinu. Zato so reprezentančno bazo prestavili iz Zreč v Čatež, da bo pot krajša. Vujović bo manjkal na dveh treningih, ki jih bo vodil njegov pomočnik Uroš Šerbec. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Dolenec
Jure Dolenec se je poškodoval tik pred odhodom na evropsko prvenstvo. Zdaj bo na voljo Vujoviću. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Bezjak
Selektor Vujović spet bolj resno računa na Marka Bezjaka, ki bo zaostril konkurenco na položaju srednjega zunanjega. Foto: EPA
Slovenski rokometaši pred težkim izpitom
Vujović: Ne morem kar izbrisati Zormana

S prvotnega seznama 28 so odpadli Nejc Cehte, Urh Kastelic, Matic Verdinek, Vid Levc, Uroš Bundalo, Staš Skube in Blaž Janc.

Pred kratkim sta se od reprezentančnega dresa poslovila Luka Žvižej in Dragan Gajić, medtem ko je Vujović Miho Žvižeja prečrtal že za evropsko prvenstvo na Poljskem.

Nasprotniki Španija, Švedska in Iran
Slovenija bo kvalifikacije za olimpijske igre v Riu de Janeiru odigrala med 8. in 10. aprilom v Malmöju na Švedskem, kjer bodo njeni nasprotniki Španija, Švedska in Iran. V Brazilijo peljeta prvi dve mesti.

Z Dolencem in Cehtetom močnejši
"Mislim, da nas na Švedskem čaka še težja naloga kot na Poljskem. Žreb nam ni bil naklonjen, saj bomo igrali proti izjemno močnima Španiji in domači Švedski. Skupina je podobna tisti z letošnjega evropskega prvenstva na Poljskem, kjer smo se pomerili s poznejšima finalistoma iz Krakova, in Švedski, ki je v samem vrhu mednarodnega rokometa. Poleg tega je še nekaj dejavnikov proti Sloveniji, kot je, denimo, razpored, kjer igramo najprej proti Španiji, nato proti Švedski, nazadnje pa z Iranom. A vsi smo zelo motivirani in odločeni, da se uvrstimo na olimpijske igre. Mislim, da bomo z zdravima Juretom Dolencem in Klemenom Cehtetom nevarnejši, kot smo bili januarja. Prepričan sem, da je napad močnejši, hitrejši udarnejši s Cehtetom in Dolencem kot pa z Miklavčičem in Mačkovškom, čeprav s tem ne želim zmanjševati vlogo obeh. Storili bomo vse, da se prebijemo v Rio,"
je uvodoma dejal Vujović.

Janc bo pomagal mladi reprezentanci
Nato pa pojasnil, da sta v ekipi Luko Žvižeja in Gajića zamenjala Simon Razgor in Mario Šoštarič. Zadnjega je vpoklical pred Blažem Jancem, ki so ga "odstopili" mladi reprezentanci, ki prav tako igra kvalifikacije. Prvi izbor na položaju desnega krila je sicer Gašper Marguč.

Igralcev, kot je Zorman, se ne "meče" iz reprezentance
"Menim, da je bilo evropsko prvenstvo za vse nas dobra izkušnja. Po njem smo močnejši. Premalo časa je, da bi zdaj delali večje spremembe v reprezentanci in vključevali mlade igralce. Z ugledom slovenske reprezentance se nima nihče pravice igrati. Imel sem dilemo, ali poklicati Uroša Zormana. A po pogovoru z njim sem videl, da je izjemno motiviran, in želim, da kot kapetan to energijo prenese še na soigralce. Mislim, da se morajo igralci, kot je Zorman ali denimo, Luka Žvižej in Gorazd Škof, ki so veliko dali reprezentanci, sami odločiti, kdaj se bodo poslovili, ne pa da jih mečemo iz reprezentance,"
je razmišljal Vujović.

Vujović ni opazil "klanov"
55-letni črnogorski strokovnjak je v medijih opazil nekatera namigovanja o tako imenovanih klanih v reprezentanci, a kot pravi sam, tega v dozdajšnjem delu ni opazil: "Na obnašanje igralcev nimam nobenih pripomb."

Zbor 1. aprila, odhod na Švedsko 6. aprila
Reprezentanca se bo zbrala v petek, 1. aprila, na Čatežu ob Savi. Na zbor bo prišlo 15 igralcev, preostala šesterica (Matej Gaber, Vid Kavtičnik, Jure Dolenec, Dean Bombač, Gašper Marguč, Simon Razgor) pa se bo pridružila v nedeljo oziroma v ponedeljek, ko opravi klubske obveznosti. Kot je pojasnil direktor reprezentance Uroš Mohorič, so klubi po urniku Mednarodne rokometne zveze dolžni spustiti igralce šele s 4. aprilom. Slovenija se bo na Čatežu pripravljala do 6. aprila, ko bo odpotovala na Švedsko. Vujović bo v Malmö peljal predvidoma 19 igralcev. Slovenija se bo nato v Malmö Areni, ki sprejme 13.000 gledalcev, zapored pomerila s Španci (8. aprila ob 17.00), Švedi (9. april ob 18.30) in Iranci (10. april ob 18.45).

VUJOVIĆEV SEZNAM

Vratarji: Gorazd Škof (Nantes), Matevž Skok (Lübbecke), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško);

Levi krili: Darko Cingesar (Maribor Branik), Simon Razgor (Meškov Brest);

Levi zunanji: Borut Mačkovšek (Eisenach), Klemen Cehte (Al Šabab, ZAE), Sebastian Skube Bjerringbro Silkeborg);

Srednji zunanji: Uroš Zorman (Kielce), Dean Bombač (Pick Szeged), Miha Zarabec (Celje Pivovarna Laško), Marko Bezjak (Magdeburg);

Desni zunanji: Jure Dolenec (Montpellier), David Miklavčič (Tremblay), Žiga Mlakar (Celje Pivovarna Laško);

Desna krila: Gašper Marguč (Veszprem), Vid Kavtičnik (Montpellier), Mario Šoštarič (Gorenje);

Krožni napadalci: Matej Gaber (Montpellier), Blaž Blagotinšek in Vid Poteko (oba Celje Pivovarna Laško).

Slovenski rokometaši pred težkim izpitom
Vujović: Ne morem kar izbrisati Zormana