Hope Solo je za ZDA zbrala 200 nastopov, a je daleč od rekorda Kristine Lilly (352). Foto: EPA
Hope Solo je za ZDA zbrala 200 nastopov, a je daleč od rekorda Kristine Lilly (352). Foto: EPA
Adam Peaty
Prvi svetovni rekord je postavil Adam Peaty. Foto: EPA
Paula Pareto
Paula Pareto je poskrbela za prvo argentinsko zlato v judu v zgodovini iger. Foto: Reuters
Južni Korejci
Južni Korejci so pričakovano osvojili zlato medaljo v lokostrelstvu. Foto: Reuters

V času olimpijskih iger bomo na portalu Športni SOS objavljali statistične zanimivosti iz iger v Riu. Seveda pa bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki, vprašanja lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

1 - prva vratarka z 200 nastopi
Ameriške nogometašice so v 2. krogu premagale Francijo z 1:0 in si že zagotovile preboj v četrtfinale. Hope Solo je dvestotič branila za ZDA, s čimer je postala sploh prva vratarka v zgodovini nogometa (tako moškega kot ženskega), ki je za svojo državo zbrala 200 nastopov.

2 - dve kravati Johna Millamana
Zgodovino je pisal tudi avstralski teniški igralec John Millman, ki je izločil Litovca Ricardasa Berankisa in s tem postal prvi igralec v zgodovini olimpijskih iger, ki je nasprotniku zavezal dve kravati.

3 - trije svetovni rekordi v plavanju
Uvodni dan olimpijskih iger so bili postavljeni trije svetovni rekordi - vsi v plavanju. Madžarka Katinka Hosszu je z njim osvojila zlato na 400 metrov mešano, Avstralke pa v štafeti 4 x 100 metrov prosto. Britanec Adam Peaty je rekord postavil že v kvalifikacijah na 100 metrov prsno.

4 - štiri desetinke kroga odločale o zlati medalji
Vietnam se veseli sploh prve zlate medalje v zgodovini iger. Za ta uspeh je poskrbel Suan Vinh Hoang, ki je s štirimi desetinkami kroga v boju za zlato premagal domačina Felipeja Almeido Wuja.

5 - pet medalj je največja bera uvodnega dne
Tri države so uvodni dan osvojile že pet medalj. To so bili športniki iz ZDA, Japonske in Kitajske.

6 - šest držav osvojilo medalje v judu
Najbolj pestro in raznoliko je bilo v judu, kjer so že v prvih dveh disciplinah po medaljah posegli športniki iz šestih držav.

7 - sedem krogov razlike
Za morda najbolj pričakovano sobotno zlato so poskrbeli lokostrelci Južne Koreje, ki so v boju za prvo mesto v ekipni tekmi premagali ZDA s sedmimi krogi prednosti (izid je bil 157:150, 6:0).

8 - osem kilogramov razlike
Začelo se je tudi tekmovanje v dviganju uteži, kjer Rusi ne smejo tekmovati. V peresno lahki kategoriji do 48 kilogramov je natanko 200 kilogramov dvignila Tajka Tanasan Sopita. Osem kilogramov manj je dvignila Indonezijka Sri Wahjuni Agustiani.
9 - Italijani zabili devet golov
Vaterpolisti Italije so v enem od derbijev uvodnega kroga v vaterpolu Španiji zabili 9 golov in jo premagali z 9:8. V drugem derbiju dneva sta se Srbija in Madžarska razšli z remijem (13:13).

10 - deset je bila nekoč najvišja ocena v gimnastiki
Prve gimnastične nastope je zaznamoval padec Francoza Samira Aita Saida, ki je doživel dvojni zlom noge. Nemški telovadec Fabian Hambüchen je prepričan, da je za številne poškodbe v gimnastiki kriv nov točkovni sistem, ki ne omejuje najvišje zgornje ocene: "Ocene niso omejene, vsi lovijo težje elemente in več tvegajo." Prejšnji sistem je imel najvišjo možno oceno 10.