Andraž Šporar je v letošnjem slovenskem prvenstvu na 18 tekmah zabil 17 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je v letošnjem slovenskem prvenstvu na 18 tekmah zabil 17 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Marcus Berg
Marcus Berg bo letos avgusta dopolnil 30 let. Igral je za Göteborg, Groningen, Hambrug, PSV, od leta 2013 pa za Panathinaikos. Foto: EPA

Športni SOS tokrat odgovarja na dve nogometni vprašanji. Povabilo za sodelovanje pa seveda še vedno velja.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


723. Ali je v top5 nogometnih prvenstev (ali širše) kateri nogometaš ostal na koncu prvi strelec prvenstva, kljub temu da je že po prvi polovici menjal klub in zapustil državo?

Lenart Jordan

Edini (pogojni) primer, ki smo ga našli, se je zgodil na Švedskem. Tamkajšnja prvenstva so vse od leta 1959 organizirana v vrstnem redu pomlad - jesen. V sezoni 2007 sta na vrhu lestvice strelcev končala Marcus Berg (IFK Göteborg) in Razak Omotoyossi (Helsingborgs), oba sta v nasprotne mreže pospravila po 14 žog.

Berg je 14. avgusta 2007 zapustil Švedsko in okrepil nizozemski Groningen. Ker švedsko prvenstvo po polovici sezone nima klasične prekinitve, tako lahko le pogojno govorimo o merilu, ki ga je zapisal bralec Lenart. Berg je tako v tisti sezoni odigral 17 od 26 tekem (dobrih 65 odstotkov prvenstva).

Tako je bilo vse do lanske sezone, ko je v hrvaškem prvenstvu eksplodiral Andrej Kramarić. Napadalec Rijeke je v jesenskem delu dosegel kar 21 golov (na 18 tekmah), nato pa v zimskem prestopnem roku odšel v Leicester. Kljub temu je bil prvi strelec tudi na koncu sezone. En gol manj je dosegel Angelo Henriquez iz Dinama.

Na primer Andreja Kramarića sta nas opozorila bralca Miha Mirt in Tilen Jakupović. Ste našli še kak primer? Pošljite ga Športnemu SOS-u.


Letos zagotovo še v Ukrajini ...

V aktualni sezoni 2015/2016 bomo skoraj zagotovo videli še en tak primer, in sicer v Ukrajini. V elitni ligi je bil zimski premor po 16. krogu od 26 (to znaša 62 odstotkov odigrane celotne sezone). V prestopnem roku je Alex Teixeira zapustil Šahtar Donjeck in se za 50 milijonov evrov podal na Kitajsko. Do konca prvenstva je še šest krogov, Brazilec pa bo skoraj gotovo končal na vrhu lestvice strelcev, saj je zabil 22 golov, drugi Pilip Budkivski ima le polovico toliko golov (11).

... morda tudi v Sloveniji
V teoriji pa je še vedno mogoč tudi primer v slovenski nogometni ligi. Po jesenskem delu tekmovanja je največ golov zabil Andraž Šporar (Olimpija). Na 22 tekmah od 36 (to je 61 odstotkov celotne sezone) se je veselil 17 golov. Zdajšnji član Basla še vedno vodi na lestvici strelcev, a so mu zasledovalci vse bliže. Blessing Eleke (13 golov), Rok Kronaveter, Jean Philippe Mendy (oba po 12), Gregor Bajde in Marcos Tavares (oba po 11) imajo še devet tekem, da Šporarja zamenjajo na vrhu.

724. Kakšna je bila postava NK Olimpije na znameniti tekmi s FK Partizanom, ki je bila odigrana 11. julija 1976 za Bežigradom? Ker mi je na spletu ne uspe najti, vas prijazno prosim za pomoč.
Krešo Gotovac

Na pomoč je priskočil športni komentator na TV Slovenija Andrej Stare, ki je prijazno delil želeno postavo.

Olimpija: Dalanović, Dogandžić, Bracanović, Dimitrijević, Šišić, Samatović, Lalović, V. Ameršek, Jurišić, Prosen, Rožić, terner: Luštica.
Partizan: Ivančević, Golac, Kozić, Kunovac, Đurović, Tomić, Bjeković, Todorović, Vukotić, Đorđević, Zavišić, trener: Kaloperović.

Tekma se je končala z izidom 1:0 za Beograjčane, edini zadetek je v 96. dosegel Nenad Bjeković.