Iztok Čop je osvojil tudi štiri medalje na olimpijskih igrah. Foto: STA
Iztok Čop je osvojil tudi štiri medalje na olimpijskih igrah. Foto: STA
Steve Redgrave
Steve Redgrave velja za najuspešnejšega veslača do zdaj. Foto: EPA

Izjemni uspehi slovenskih veslačev so se začeli leta 1989, ko sta na svetovnem prvenstvu na Bledu Milan Janša in Robert Krašovec s krmarjem Gorazdom Slivnikom osvojila bron v dvojcu s krmarjem.

Čop na SP-jih osvojil ducat medalj
Večina slovenskih veslaških uspehov je povezana z imenom Iztok Čop, ki je lani po olimpijskih igrah v Londonu končal športno pot. Čop je nastopil na šestnajstih svetovnih prvenstvih in osvojil kar dvanajst medalj, od tega tudi štiri zlate.

Začel s sedmim, končal s petim mestom
Prvič je nastopil leta 1990 v Tasmaniji v četvercu brez krmarja. V tisti sezoni sta Čop in Denis Žvegelj drugič postala mladinska svetovna prvaka v dvojcu brez krmarja in potem nastopila še na članskem svetovnem prvenstvu v Tasmaniji skupaj s Sadikom Mujkičem in Bojanom Prešernom. Slovenski čoln je po zmagi v B-finalu osvojil končno sedmo mesto. Čop je na svetovnih prvenstvih zadnjič nastopil leta 2011 na Bledu, v dvojnem dvojcu z Luko Špikom, končala sta na petem mestu.

Prva medalja že leta 1991
Med šestnajstimi slovenskimi veslaškimi kolajnami na svetovnih prvenstvih ima še posebno mesto srebrna kolajna, ki sta jo leta 1991 na Dunaju v dvojcu brez krmarja osvojila Iztok Čop in Denis Žvegelj. 19-letna fanta z Bleda sta tedaj zaostala samo za slovitima Britancema Stevenom Redgravom in Matthewom Pinsentom. To je bila (samo dober mesec dni po osamosvojitveni vojni) prva športna kolajna na velikih tekmovanjih za tedaj samostojno Slovenijo.

Avdio: Spomini Iztoka Čopa na Dunaj 1991

Redgrave osvojil pet zlatih medalj
Največje ime svetovnega veslaškega športa je zagotovo sir Steven Redgrave. Legendarni britanski veslač iz Marlowa ob Temzi je osvojil pet zaporednih zlatih olimpijskih kolajn in temu dodal še devet naslovov svetovnega prvaka.

Na olimpijskih igrah je medalje začel zbirati v Los Angelesu 1984 v četvercu s krmarjem, nadaljeval je v dvojcu brez krmarja Seul 1988, Barcelona 1992 in Atlanta 1996, peto zlato kolajno pa je osvojil v Sydneyju 2000 v četvercu brez krmarja. Redgrave ima za seboj fantastično kariero in je eden največjih olimpionikov vseh časov.

Avdio: Kaj Redgrave počne po koncu kariere?