Novak Đoković je pred dnevi dobil svoj 12. grand slam. Foto: Reuters
Novak Đoković je pred dnevi dobil svoj 12. grand slam. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer ima v lasti še vedno številne rekorde. Foto: EPA

Tako vsaj kaže povprečna uvrstitev na lestvici ATP, ki so jih imeli njihovi tekmeci v finalih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


757. Proti povprečno kateremu igralcu na lestvici ATP je v finalih grand slamov igral Roger Federer, ko je zmagal? Enako me zanima tudi za Novaka Đokovića in Rafaela Nadala?

Goran Arsović

Gre za nadaljevanje zgodbe, o kateri smo ta teden že pisali. Federer ima namreč v finalih proti velikanom izrazito slabše razmerje zmag, kot jo imata, denimo, Rafael Nadal in Novak Đoković.

Gre za edine igralce v teniški zgodovini, ki imajo po vsaj 20 nastopov v finalih grand slamov.

IgralecFinaliZmagePorazi
Federer271710
Nadal20146
Đoković20128

Spodnja tabela prikazuje povprečno uvrstitev njihovih nasprotnikov v finalih grand slamov. Đoković in Nadal sta imela prepričljivo bolj zahtevne tekmece.

IgralecTekmeciZmagaPoraz
Federer11,016,32,0
Nadal4,65,52,3
Đoković4,65,82,8

Opomba: Tretji stolpec prikazuje povprečno uvrstitev finalistov, ko je posamezni od velikanov zmagal. Ko je Federer dobival finale, so njegovi nasportniki v povprečju na lestvici ATP zasedali 16. mesto, pri preostalih igralcih pa med 5. in 6. mestom. Ko so izgubljali finale, so imeli na drugi strani izjemno kvalitetne tekmece.

Zadnja tabela pa prikazuje razmerje zmag in porazov v finalih grand slamov, ko so igrali proti prvemu ali drugemu igralcu sveta.

IgralecProti 1Proti 1 in 2
Federer0-43-9
Nadal6-58-5
Đoković1-37-6


Opomba: Drugi stolpec kaže uspeh igralcev, ko so v finalu igrali proti številki 1 (Federer nima nobene zmage), zadnji stolpec pa, ko so igrali proti številki 1 in 2.