Nemci in Italijani so blesteli s čvrsto igro v obrambi. Foto: Reuters
Nemci in Italijani so blesteli s čvrsto igro v obrambi. Foto: Reuters
Nemčija - Italija
Nogometaši Nemčije drugič na evropskih prvenstvih v predtekmovanju niso prejeli zadetka. Foto: Reuters

Med prvenstvom v Franciji na portalu Športni SOS v rubriki Zadnja minuta odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja, krajši prispevek je vsak večer objavljen tudi na TV Slovenija 2 ob 20.50 v okviru studijskega programa.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.

786. Italija in Nemčija sta do četrtfinala skupaj prejeli samo en gol. Ali je to najmanj v zgodovini evropskih prvenstev?
Viktor Ahčin

Oba velikana reprezentančnega nogometa sta na prvih osmih tekmah skupaj res prejela en sam gol. Tega so dobili Italijani na zadnji tekmi skupinskega dela, ko so jih Irci ugnali z 1:0. A ta tekma ni imela nobenega vpliva na italijansko usodo, saj so si azzurri že pred zadnjim krogom zagotovili prvo mesto v skupini.

En sam zadetek je res najmanj v zgodovini četrtfinalov. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

EPZmagovalecPoraženecGoli
2016NemčijaItalija0 + 1 = 1
1996NemčijaHrvaška0 + 3 = 3
2000PortugalskaTurčija2 + 2 = 4
2012ŠpanijaFrancija1 + 3 = 4

Opomba: V zadnjem stolpcu je število zadetkov, ki jih je prejela reprezentanca do četrtfinala. Prva številka pripada zmagovalcem, drugi pa poražencem četrtfinala (primer za prvo vrstico - Nemci niso prejeli gola, Italijani pa enega). Kombinacija Nemčija - Italija je še bolj impresivna, ker sta obe reprezentanci v primerjavi z vsemi preostalimi pari odigrali po eno tekmo več (letos se prvič igrajo tekme osmine finala).

787. Kolikokrat so reprezentance, ki v predtekmovanju niso prejele gola, nato tudi osvojile naslov evropskega prvaka?
Viktor Ahčin

Do letošnjega prvenstva sta le dve ekipi v predtekmovanju ohranili mrežo nedotaknjeno. Prvi so bili Italijani leta 1980, ki so z 1:0 premagali Anglijo, proti Belgiji in Španiji pa igrali z 0:0, s čimer so osvojili drugo mesto v skupini. Takrat še ni bilo polfinalnih obračunov, zato so igrali tekmo za 3. mesto (ki je bila sploh zadnja v zgodovini evropskih prvenstev). Po strelih z bele točke je bila boljša Češkoslovaška. Drugi primer je bila Nemčija, ki je leta 1996 blestela na turnirju v Angliji, kjer je tudi osvojila svoj zadnji naslov evropskega prvaka.

Dva taka primera sta se zgodila na tem prvenstvu - oba v skupini C, kjer je bila prva prav Nemčija, druga pa Poljska. Zgodba Poljakov se je končala v četrtfinalu, Nemci pa so še vedno v igri, da ponovijo svoj uspeh iz leta 1996.