Športni SOS
Kingsley Boateng
Kingsley Boateng je dva gola zabil v Evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Ricardo Alves
Lani je bil najboljši strelec Olimpije v državnem prvenstvu Alves z desetimi zadetki. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Olimpija tretji prvak, ki je začel z dvema ničlama

557. del rubrike Športni SOS
1. avgust 2018 ob 11:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nogometaši Olimpije so začetek sezone začeli s kronično neučinkovitostjo, saj so kar na štirih od petih tekem v vseh tekmovanjih ostali brez doseženega gola.

Prvo potezo je že potegnilo vodstvo kluba, ki se je zahvalilo za sodelovanje trenerju Iliji Stolici. Na portalu Športni SOS pa tokrat iščemo najslabše začetke državnih prvenstev med vsemi aktualnimi prvaki. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.204. Olimpija na prvih dveh tekmah državnega prvenstva ni dosegla niti enega gola. Ali se je to že zgodilo v zgodovini Prve lige?

Jernej K.

To se je pred Olimpijo zgodilo dvakrat.

Nogometaši Gorice so leta 1996 prekinili vladavino Olimpije in osvojili naslov prvaka. Naslednje leto so slabše štartali v prvenstvo, saj so izgubili uvodni tekmi prvenstva, pri tem pa niso dosegli niti enega zadetka (Gorica - Rudar 0:1, Maribor - Gorica 3:0). Prvenstvo so nato končali na tretjem mestu.

Drugi tovrstni primer sega v prejšnje desetletje. Maribor je leta 2009 osvojil naslov državnega prvaka, nato pa naslednje prvenstvo začel z dvema minimalnima porazoma (Maribor - Gorica 0:1, Rudar - Maribor 1:0). Na koncu sezone so osvojili drugo mesto.

Olimpija je pred nekaj meseci osvojila naslov državnega prvaka, novo kampanjo pa začela precej slabo, saj ima na računu eno samo točko, v stolpcu doseženi zadetki pa še vedno seva ničla (Gorica - Olimpija 2:0, Krško - Olimpija 0:0).

Na drugi strani skrajnosti je (prejšnja) Olimpija, ki je leta 1992 dobila prvo slovensko prvenstvo v samostojni državi, nato pa udarno začela tudi novo prvenstvo, saj je na prvih dveh tekmah zabila kar devet golov (Olimpija - Rudar 5:0, Slovan - Olimpija 1:4). Blizu temu dosežku je bil tudi Maribor, ki je leta 1999 osvojil naslov prvaka, nato pa novo sezono začel z osmimi doseženimi goli (Domžale - Maribor 1:4, Maribor - Rudar 4:1).

1.205. Kaj pa po petih krogih? Kateri prvak je po petih krogih zbral najmanj točk?
Jernej K.

To je bil Maribor, ki je leta 1997 osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka. Vstop v novo prvenstvo se ni začel po željah vijoličastih, saj so na prvih petih tekmah zbrali le 6 točk, kar je najmanj med vsemi prvaki do zdaj.

1. krog: KOROTAN - MARIBOR 1:0
2. krog: MARIBOR - GORICA 1:0
3. krog: PUBLIKUM - MARIBOR 2:1
4. krog: MARIBOR - OLIMPIJA 2:0
5. krog: MURA - MARIBOR 2:1

A slabši začetek za Štajerce ni bil usoden, saj so na koncu sezone prepričljivo zbrali največ točk (pred prvim zasledovalcem Muro so imeli kar devet točk prednosti) in se veselili še drugega v nizu sedmih naslovov.

Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Otman
# 01.08.2018 ob 11:26
Osvojili 6 točk v prvih petih krogih, a najpomembneje je, da so v 4. krogu vseeno stisnili žabce :)
Quatebriga
# 01.08.2018 ob 11:36
Slabega Maribora? Pa Maribor ni bil boljši še nikoli v svoji zgodovini, igral je 3 zaporedne lige Evropa in ligo prvakov!
miško5lin
# 01.08.2018 ob 12:07
Njegova firma MM šport d.o.o. je na račun prestopov in ostalih mahinacij v dobičku.
V dolgovih je le Olimpija.
Ko bo finančna luknja prevelika in bo zanj postalo prevroče, bo s svojo firmo samo na hitro pobasal kovčke in odšel...

Sklical bo VELIKO tiskovno konferenco in na veliko oznanil, da sicer z žalostnim srcem odhaja, vendar le zato, ker mu stalno mečejo polena pod noge, da obstojajo razne struje, ki rušijo ljubljanski nogomet, on je pa sem prišel zgolj zato, da Olimpijo postavi na evropski zemljevid in take in take floskule bo še tvezil...

Hitro bo pobral šila in kopita, Olimpiji bodo pa ostali ENORMNI DOLGOVI...
Mislim, da je njegovo delovanje zrelo za finančno preiskavo...

Prebrisani so tile stari mački, da se nam še sanja ne...
rangerno1
# 01.08.2018 ob 11:27
Oba dva naslova Olimpije sta zgolj rezultat slabega Maribora, sicer še teh drobtinic ne bi pobrali. Vidimo pa sedaj, ko bi se moralo pokazati neko resno delo, kontinuiteta, zrelost... pa se takoj zdi, da je organizacijsko Triglav, Aluminij, Krško in še kdo svetlobna leta pred Olimpijo. Pralnica denarja in poslednja možnost za igranje nogometa za 3-razredne odslužene Srbe, Hrvate in Bosance!
Hardworker
# 01.08.2018 ob 12:28
Jakosol

Zadevo si krasno in izčrpno obrazložil.
Se strinjam, da je za te lumparije kriva predvsem naša tajkunizirana zakonodaja, ki dovoljuje goljufije in raznorazne mafijske mahinacije tako v športu, kot v gospodarstvu.
Jaz sem sicer navijač Olimpije in privoščim ji vse najboljše. Ob zadnjih treh naslovih sem bil hkrati zelo vesel in hkrati tudi zelo pesimističen za bodočnost kluba. Naslove sem čutil nekako z grenkim priokusom, saj se klub spet vrtoglavo zadolžuje, brez vizije, kako bo dolgove pokril.
Mandarić bo nekega dne pobral šila in kopita, saj že sedaj čuti, da so ga ljudje spregledali in da ta njegova rabota ne bo trajala dolgo, brez upora navijačev in medijskih preiskav.
Kdo bo Mandariću ali njegovim dedičem vračal milijone ne vem. Vem samo to, da je Olimpija z njim šla dvakrat na led. Prvič je šla na led, ko mu je dala polna pooblastila, da odloča kolikšen delež bo od prodaje igralcev odtegnil sebi na svoj račun, drugič pa je šla na led, ko je dopustila, da klubu povečuje dolg brez omejitev. Seveda so v ta dolg zajete plače in nastanitve igralcev, plače in odškodnine za trenerje in mogoče tudi stroški, ki jih ustvarja sam sebi.
Navidezno je videti, da Mandarić poklanja svoj denar, čas in voljo, v resnici pa denar klubu posoja, krade čas sposobnejšim in jemlje voljo navijačev.
Kar se tiče naslovov bom spet malce piker. Recimo, vzemimo za primer Triglav in možnost, da se v dveh sezonah ta klub zadolži za deset milijonov in razproda nekaj igralcev za deset milijonov. Z dvajsetimi milijoni nakupi moštvo in trenerje, ki bi z lahkoto dvakrat do trikrat osvojilo prvenstvo ali bilo vsaj med prvimi tremi. A Triglav tega ne more in noče storiti, ker se zaveda, da bo prišel dan plačila ali pa stečaj.
Olimpiji želim, da se vsaj tisti domači del uprave končno strezni in dobro zanalizira delo Mandarića in njegovih kompanjonov. Stricu bo potrebno postaviti nekaj pogojev in omejitev, ki bodo pripeljale do postopnega zmanjševanja dolga in nadzora, kaj stric pripeljava v klub. Morala se bo ustanoviti neka notranja komisija, ki bi nadzirala delo direktorja in onemogočala škodovanje klubu.
To kar ta stric počne zdaj, so poteze obupa in na ogromno škodo kluba in navijačev.
jakosol
# 01.08.2018 ob 11:56
To ni več normalno. Zanima me, kakšen denar dobi trener ob taki sporazumni prekinitvi. Zagotovo se mu splača.
Mandarić ne dela nič drugega kot preprodaja igralce. Olimpija je zanj zgolj poligon, kjer s svojo privat firmo MM šport d.o.o. lepo pobira denar od prestopov, igralce pa formalno zgolj posoja klubu. Klub je pravno-formalno društvo, ki pa po naši zakonodaji ne sme biti pridobitno, lahko pa opravlja pridobitno dejavnost, a le za financiranje svojega delovanja, ne sme pa izplačevati dobička. Mandarić je prek svojega podjetja za zgolj 2 evra odkupil 74% delež podjetja FC Olimpija d.o.o., ki ga je ustanovila NK Olimpija. Denar, ki se nabere od odškodnin pri prestopih igralcev pa skoraj v celoti pobere MM šport, torej Olimpija kot klub od tega nima ničesar. Če se Mandarić odloči oditi, lahko Olimpija ostane brez večine igralcev in v dolgovih.
Klub od Mandarića v teh letih nima nič. Še vedno ni potrebne trening baze z igrišči, mladi slovenski igralci so v članski ekipi na stranskem tiru. V glavnem gre za preprodajo tujcev (večinoma s področja bivše juge preko raznih agencij) in pranje denarja oz. davčne obvode.

Izvor vseh teh lumparij je naša zakonodaja, ki določa, da so športni klubi organizirani kot društva, namesto, da bi bili kot je to v razvitih državah gospodarske družbe. Nogometaši tudi niso zaposleni v klubu, ampak imajo s klubom sklenjeno neke vrsto podjemno pogodbo, sami pa nastopajo kot s.p.. To je očitno izigravanje delovnopravne zakonodaje, saj gre po naravi za delovno razmerje (dalj časa trajajoče, po navodilih delodajalca, ...). Nogomet oz. šport ni nobena izjema, tudi na drugih področjih (npr. novinarstvo) smo priča podobnim obvodom.
Pri nas je za športnike še najbolje urejeno v individualnih panogah (zimski športi, atletika, plavanje), kjer so tisti, ki imajo status vrhunskega športnika zaposleni bodisi v policiji, vojski ali drugem podobnem organu v sestavi, tam dobivajo plačo v skladu s plačno lestvico, se jim plačujejo prispevki za pokojninsko in socialno varnost ter jim teče delovna doba. Ostalo zaslužijo s tekmovanji in sponzorji, če jih imajo.
Nogometaš, ki ima odprt svoj s.p., mora seveda sam plačevati vse prispevke. V urejenih tujih ligah imajo za vse profesionalce poseben sklad, kamor vplačujejo in imajo potem po koncu kariere pravico do neke vrste pokojnine oz. rente. Pri nas je SPINS ustanovil garancijski sklad za primere, ko klubi propadejo, nogometaši pa niso dobili vseh izplačil, ampak to je pljunek v morje.
lojal
# 01.08.2018 ob 12:17
Največja rak rana v Olimpiji je Cime. Človek komaj zna štet do 10.
Hardworker
# 01.08.2018 ob 12:33
NZS bi moral uvesti neko omejitev, do koliko se klubi lahko zadolžujejo in neko regulativo okrog nakupov in prodaje igralcev, ki bi šla v smeri, da se s prodajo igralcev najprej poravnavajo dolgovi kluba in šele potem deli dobiček med direktorje in ostale. Dokler dolgovi nebi bili povrnjeni, se dobiček od prodaje igralcev nebi smel stekati v žepe direktorjev in ostalih posojilodajalcev.
WaZpeX47
# 01.08.2018 ob 11:29
rangerno1, vsi naslovi Maribora so zgolj rezultat slabe Olimpije. Pa slabega Zavrča. Pa slabega Kopra...
Blumen33
# 01.08.2018 ob 13:48
v Sloveniji ni noben klub zrasel na zdravih temeljih (če ne bi bilo državnih podjetij, ki so po politični odločitvi morala vlagati v šport (železarna ,Krka, SŽ, Petrol, zavarovalnice, pivovarni) ali pa so veliki sponzorji (Electa, Hertz, gradbena podjetja...) preko klubov prali denar, bi bil pri nas ves šport v najboljšem primeru na polprofesionalni ravni, če ne na amaterskem nivoju.

Slovenija je premajhna za toliko klubov kot jih je, ljudje imajo generalno malo denarja in si ne morejo privoščiti pogostih obiskov športnih in tudi kulturnih prireditev, kar privede do tega da klubi s prodajo vstopnic ne zaslužijo tudi za stroške organizacije tekme, in tudi prodaja navijaških rekvizitov je zanemarljiva, znesek, ki ga dobijo za televizijske pravice pa prav tako smešen.

Pričakovati da bodo pa sedaj privatna podjetje kar vlagala večje zneske (razen če lastnik ni velik športni navdušenec - oziroma niso v ozadju kakšni nepošteni posli) je pri naši davčni zakonodaji utopično - ker podjetja s sponzoriranjem športa prav nič ne povečajo svoje prepoznavnosti. Če pa bi se sponzorska sredstva štela v davčno olajšavo sem prepričan da bi podjetja to možnost izkoristila
jela
# 01.08.2018 ob 16:10
Zanimivo!
Pod 1204 pa povsod zraven Rudar. Klub, ki je večno v zlati sredini. Pa nikoli čisto zadaj in nikoli čisto spredaj...
ROBI123
# 01.08.2018 ob 12:45
Da je lahko tako vodena in organizirana Olimpija prvak oz. da se ji pusti biti prvak s strani vodstva tekmovanja, je največja katastrofa za slovenski klubski nogomet!!! Potrebuje se zdrava in na čvrstih temeljih zgrajena Olimpija! Za tako Olimpijo pa je potrebno garati in se počasi vzpenjati, tega pa Ljubljančani ne znajo! Tudi zato smo lahko Mariborčani ponosni na svoj klub, ki je vse dosegel z delom!!
AlFe
# 02.08.2018 ob 17:21
Samo vprašam ... kdo pa posoja denar Olimpiji? Saj lahko vprašam, kajne?
ROBI123
# 02.08.2018 ob 00:28
igneus

# 01.08.2018 ob 15:09 Kdo je bil pa drugi prvak, ki je začel z dvema ničlama? NK Haribo 007.

Kdo pa je prvak, ki nikoli ne bo povohal Lige Prvakov? Bom napisal spoštljivo, medtem ko je to za tebe prezahtevna beseda! Ta klub je Olimpija, katerokoli ime si že lasti!!!!!!!
DAbears
# 01.08.2018 ob 17:17
Kako nicla ?
Saj pa so moji zmaji tocko dobili v nedeljo
igneus
# 01.08.2018 ob 15:09
Kdo je bil pa drugi prvak, ki je začel z dvema ničlama? NK Haribo 007.
rangerno1
# 01.08.2018 ob 11:46
@WaZpeX47, to ni možno, ker Olimpije par let sploh ni bilo v 1. ligi, poleg vsega tu vendarle govorimo ob Bežigradu in vemo kateri letnici!

@ignus, nekako tako, ampak še vedno je bil večino časa svetlobna leta boljši od Olimpije, predvsem pa je znal neglede na ekipo s svojo tradicijo, znanjem, karakterjem, podporo in borbo priti v vsa tekmovanja, ki jih je omenil že Quatebriga. Tu pa se vidi veličina kluba, negre pozabiti, da ima Maribor mislim, da tudi 12 naslovov več od Olimpije.

Maribor ni noben presežek, ampak za Olimpijo pa je vendarle velikan v vseh pogledih.
igneus
# 01.08.2018 ob 11:46
Quatebriga
In še vedno je ta Olimpija prvak pred organiziranim evropskim Mariborom. Za zamislit se.

Saj se ni kaj za zamislit, v MB pač nimajo pojma o športu.
Quatebriga
# 01.08.2018 ob 11:44
pa se takoj zdi, da je organizacijsko Triglav, Aluminij, Krško in še kdo svetlobna leta pred Olimpijo. Pralnica denarja in poslednja možnost za igranje nogometa za 3-razredne odslužene Srbe, Hrvate in Bosance!

In še vedno je ta Olimpija prvak pred organiziranim evropskim Mariborom. Za zamislit se.
igneus
# 01.08.2018 ob 11:41
rangerno1
No, vsaj priznaš, da ste slabi.
Fleaa
# 01.08.2018 ob 12:36
go zmajćeki, go zmajćeki, go... po novo figurco, go zmajćeki, go zmajćeki, go po novo lutko, go zmajćeki, go...
Izbor