Carlos Alcaraz je hitro ujel odlično formo na pesku. V Barceloni je imel še največ dela v četrtfinalu proti prijatelju in partnerju na treningih Alejdandru Davidovichu Fokini. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz je hitro ujel odlično formo na pesku. V Barceloni je imel še največ dela v četrtfinalu proti prijatelju in partnerju na treningih Alejdandru Davidovichu Fokini. Foto: Reuters

Španec tudi v četrtem medsebojnem dvoboju proti Grku ne pozna poraza. Pred tem je slavil še v Miamiju lani in na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku predlani, obakrat na trdi podlagi, ter lani na pesku prav v Barceloni. Takrat sta se tekmeca srečala v četrtfinalu.

19-letni Alcaraz, ki bo 20. rojstni dan praznoval 5. maja, je v 12. finalu prišel do devete turnirske zmage in druge zaporedne v Barceloni. Na peščeni podlagi je dvignil šest lovorik.

Alcaraz slabo začel in odlično nadaljeval
V prvem nizu je Grk bolje začel in v tretji igri odvzel servis branilcu naslova. Alcaraz se je hitro zbral, izenačil na 2:2 in v osmi igri prišel do ključnega brejka.

Stefanos Cicipas je znova s kislim obrazom prejel krožnik za poraženca v finalu. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas je znova s kislim obrazom prejel krožnik za poraženca v finalu. Foto: Reuters

V drugem nizu je Španec sijajno serviral, v petih igral je oddal le štiri točke. Cicipas je v peti igri izgubil servis in nato v osmi in deseti igri ni dobil niti točke. Alcaraz je prevladoval z osnovne črte z izjemnim forhendom.

Končno razmerje v točkah je bilo 59:42, Alcaraz je zadel 26 "winnerjev", Cicipas pa le osem.

Navdušil tudi sorodnike in prijatelje
"Neverjeten občutek je, ko lahko dvigneš pokal v Barceloni pred sorodniki in prijatelji. Uspelo mi je ostati sproščen v ključnih trenutkih, čeprav ni bilo lahko. Ko imaš tako podporo s tribun, se je včasih težko osredotočiti le na vsako točko posebej," je na polnem stadionu Rafaela Nadala poudaril Alcaraz, ki bo naslednji teden branil naslov na turnirju serije 1000 v Madridu.

V tej sezoni je mladi Španec, ki bo kljub zmagi ostal na drugem mestu računalniške lestvice ATP za Novakom Đokovićem, četrtič igral v finalu. Po izpuščenem Odprtem prvenstvu Avstralije zaradi poškodbe je ob vrnitvi na igrišča dobil turnir v Buenos Airesu, izgubil v Riu de Janeiru ter nato dobil še masters v Indian Wellsu.

Turnirji serije 500 zakleti za Cicipasa
Za pet let starejšega Grka se čakanje na prvo letošnjo lovoriko nadaljuje. Pred nastopom v Barceloni je na zadnji stopnički izgubil tudi na OP-ju Avstralije v Melbournu proti Đokoviću. Danes je lovil deseto lovoriko, v finalu pa igral 26-krat. V vitrini nima še niti ene lovorike s turnirjev serije 500, vseh deset finalnih obračunov je izgubil.

Alcaraz zanesljivo ubranil naslov v Barceloni

Lajović osvojil naslov v Banjaluki
Dušan Lajović je zmagovalec turnirja serije 250 v Banjaluki. V finalu je s 6:3, 4:6 in 6:4 premagal Andreja Rubljova. Dvoboj je trajal dve uri in 33 minut.

Dušan Lajović je odigral najboljši turnir v karieri. Uspel je še nadgarditi odmevno zmago nad Novakom Đokovićem v četrtfinalu. Foto: EPA
Dušan Lajović je odigral najboljši turnir v karieri. Uspel je še nadgarditi odmevno zmago nad Novakom Đokovićem v četrtfinalu. Foto: EPA

V odločilnem nizu je Lajović izgubil prvo igro, potem pa je nanizal pet iger in si zagotovil odločilno prednost. Rus je znižal na 5:4, a je Lajović zadržal servis v deseti igri.

Za Lajovića, ki je na turnirju v četrtfinalu izločil tudi prvega igralca sveta in rojaka Novaka Đokovića, je bila to druga lovorika v karieri. Pred tem je bil najboljši še v Umagu leta 2019.
V finalu je igral le še na mastersu v Monte Carlu pred štirimi leti, ko je izgubil proti Fabiu Fogniniju. Vse tri finalne nastope je odigral na peščeni podlagi.

Za Rubljova je bil to 19. nastop v finalu turnirjev ATP. Lani je na zadnji stopnički Beograda, turnir so letos preselili v Banjaluko, ugnal Đokovića, tokrat pa je moral priznati premoč njegovemu rojaku.

Rus je osvojil 13 lovorik, zadnjo je osvojil prav v Monte Carlu pred tednom dni.

Velika vrnitev najstnika Runeja v finalu v Münchnu
Holger Rune je finalu turnirja serije 250 v Münchnu ugnal Nizozemca Botica van de Zandschulpa s 6:4, 1:6 in 7:6 (3). Danec je osvojil četrto lovoriko v karieri. Dvoboj je trajal dve uri in 49 minut.

19-letni Rune je dobil prvi niz, potem pa popustil, prepričljivo izgubil drugega ter v tretjem zaostal kar za dva odvzema servisa. Nizozemec je za zmago serviral trikrat, prvič pri vodstvu 5:2, nato 5:4, po novem odvzemu servisa pa še pri 6:5. Vselej se je Danec vrnil in podaljšano igro odločilnega niza dobil s 7:3.

Rune, ki je bil prvi nosilec turnirja, je v sedmem finalu slavil četrtič. Pretekli konec tedna je izgubil v finalu mastersa v Monte Carlu proti Rubljovu. Pred tem je slavil lani na mastersu v pariški dvorani Bercy in Stockholmu. Vse finalne nastope je zbral od lanske zmage v Münchnu.

V bavarski prestolnici se je v finalu pomeril prav proti tokrat četrtopostavljenemu van de Zandschulpu. Ta je v karieri zgolj dvakrat igral v finalu, obakrat prav v Münchnu. Lani je proti Runeju tam predal dvoboj po zaostanku 3:4 v prvem nizu.

Lajović dvignil pokal v Banjaluki, Rune pa v Münchnu

Iga Swiatek dobila obračun najboljših igralk v Stuttgartu
V finalu turnirja serije WTA 500 v Stuttgartu je prva igralka sveta Iga Swiatek premagala drugo igralko z lestvice WTA Arino Sabalenka s 6:3 in 6:4. Dvoboj je trajal uro in 51 minut.

Iga Swiatek je dokazala, da je z naskokom najboljša igralka na svetu. Foto: Reuters
Iga Swiatek je dokazala, da je z naskokom najboljša igralka na svetu. Foto: Reuters

Swiatek si je zagotovila 13. lovoriko na najvišji ravni, v finalu je igrala 16-krat. V Stuttgartu je slavila že lani, ko je v finalu premagala prav Belorusinjo s 6:2 in 6:2. Tokrat je ob zmagi oddala tri igre več. To je bila njena šesta lovorika na peščenih podlagah.

24-letna Sabalenka je še tretjič zapored igrala v finalu Stuttgarta, vselej pa je izgubila proti prvi igralki sveta. Leta 2021 proti Avstralki Ashleigh Barty, lani pa proti Swiatek.

Današnji poraz v finalu je bil njen deseti v karieri, zbrala pa je 12 naslovov. Letos je dobila dva turnirja, nazadnje je bila najboljša na Odprtem prvenstvu Avstralije na začetku leta.


BARCELONA
(2.872.435 evrov, pesek)

Finale:
ALCARAZ (ŠPA/1) – CICIPAS (GRČ/2)
6:3, 6:4


BANJALUKA
(630.705 evrov, pesek)

Finale:
LAJOVIĆ (SRB) – RUBLJOV (RUS/2)
6:3, 4:6, 6:4


MÜNCHEN
(630.705 evrov, pesek)

Finale:
RUNE (DAN/1) – VAN DE ZANDSCHULP (NIZ/4)
6:4, 1:6, 7:6 (3)