Andy Murray je dva tedna pred začetkom Odprtega prvenstva ZDA v sijajni formi. Foto: EPA
Andy Murray je dva tedna pred začetkom Odprtega prvenstva ZDA v sijajni formi. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer bo kljub porazu pridobil mesto na lestvici ATP. Foto: Reuters
Kim Clijsters
Kim Clijsters je bila pred odmorom zaradi dežja popolnoma nemočna, nato pa je vstala kot feniks iz pepela. Foto: Reuters

23-letni Murray, ki je v polfinalu z izjemno igro izločil prvega igralca sveta Rafaela Nadala, je začel sanjsko. V prvi in tretji igri mu je uspel brejk, a se je Švicar hitro zbral in znižal na 2:3. V deseti igri je Škot serviral za zmago v uvodnem nizu, a je Federer z nekaj odličnimi udarci z osnovne črte. V naslednji oigri je imel priložnost za vodstvo 6:5, vendar jo je Murray rešil in še tretjič odvzel servis Rogerju. V 12. igri je zadržal začetni udarec in osvojil prvi niz.

V drugem nizu je Federer vodil z 2:1, ko je začelo deževati. Murrayju je takoj ob vrnitvi uspel brejk, povedel je s 3:2, v šesti igri pa je bil pri izidu 30/30 dvoboj še drugič prekinjen. Federer se je vrnil na igrišče popolnoma prerojen. Vodil je s 4:3 in 5:4, v enajsti igri pa je Murrayju uspel odločilni brejk. Izkoristil je drugo zaključno žogo in že sedmič v karieri premagal 16-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam.
Ponovil je dosežek Agassija
Murray je serviral šest asov in izkoristil pet izmed desetih brejk priložnosti. Postal je peti igralec, ki je uspel ugnati Federerja in Nadala na istem turnirju. Drugič zapored je dobil Odprto prvenstvo Kanade, kar je nazadnje uspelo Andreju Agassiju leta 1995. V osvojenih točkah si je nabral minimalno prednost (70:62), dvoboj pa je trajal dve uri in štiri minute, s prekinitvami pa skoraj štiri ure.
Clijestersova rešila tri zaključne žoge
V finalu turnirja WTA serije Premier v Cincinnatiju je Kim Clijsters rešila tri zaključne žoge in po premoru zaradi dežja ugnala Marijo Šarapovo z 2:6, 7:6 in 6:2. Sibirska lepotica je v prvem nizu igrala izjemno. Po izidu 2:2 je nanizala štiri igre zapored, Clijstersova je delala številne napake, servirala je kar sedem dvojnih napak. Belgijka se je na začetku drugega niza le zbrala in povedla z 2:0. Šarapova je hitro izenačila, v sedmi igri pa ji je uspel nov brejk. Pri vodstvu s 5:3 je imela na servis Clijestersove tri zaključne žoge. Dvakratna zmagovalka OP ZDA jih je rešila, nato pa je dvoboj prekinil dež.

Enourni premor je Clijstersovi prišel zelo prav. Po vrnitvi je dobila uvodni točki in znižala na 4:5, nato pa odvzela servis Rusinji in odločala je podaljšana igra. Šarapova je povedla s 3:0, nato pa naredila dve dvojni napaki in Clijstersova je 13. igro dobila s 7:4. V odločilnem nizu je Šarapova izgubila servis že v tretji igri, nato je vzela zdravniško pomoč zaradi poškodbe levega gležnja. Clijestersova je hitro povedla s 5:1 in izkoristila peto zaključno žogo.

Obe igralki sta imeli velike težave s servisom. Kim je naredila 10 dvojnih napak, Marija pa kar 11. V osvojenih točkah je bilo 103:99 za Belgijko, dvoboj je trajal dve uri in pol.

TORONTO, finale
(2.430.000 dolarjev, trda podlaga)

MURRAY (VB/4) - FEDERER (ŠVI/3)
7:5, 7:5

CINCINNATI, finale
(2.000.000 am. dolarjev, trda podlaga)

CLIJSTERS (BEL/4) - ŠARAPOVA (RUS/10)
2:6, 7:6 (4), 6:2