Jelena Dokić je januarja blestela na OP Avstralije v Melbournu. Foto: Reuters
Jelena Dokić je januarja blestela na OP Avstralije v Melbournu. Foto: Reuters
Mima Jaušovec
Mima Jaušovec je s svojimi poznanstvi naredila ogromno za največji slovenski turnir. Foto: MMC RTV SLO
Sara Errani
Sara Errani je lani dvignila pokal. Foto: MMC RTV SLO

Letošnji turnir bo vrhunec petletnega truda organizatorjev. Že nekaj časa je znano, da bo nastopila prva igralka sveta Dinara Safina. Poleg Rusinje, ki v naslednjem mesecu skoraj zagotovo ne more izgubiti statusa prve igralke sveta, bodo v Portorožu nastopila številna znana imena. Lanska zmagovalka Sara Errani bo branila naslov. Italijanka je lani v finalu odpravila Španko Anabel Medino Garrigues, ki je letos kot 19. igralka sveta druga med prijavljenimi. V Portorož se vračajo še Rusinja Vera Duševina, Italijanka Roberta Vinci, Hrvatica Karolina Šprem ter Španka Virginia Ruano Pascual, velika atrakcija pa bo zagotovo tudi nastop Avstralke Jelene Dokić.

Povabili Hercogovi in Klepačevi
Katarina Srebotnik, ki je trenutno 40. igralka sveta, zaseda mesto četrte nosilke. V naslednjih dneh se bo odločila, če bo v Wimbledonu začela povratek po skoraj polletnem premoru zaradi poškodbe. Maša Zec Peškirič, ki trenutno zaseda 93. mesto na svetu, za uradni seznam nastopajočih velja še lestvica WTA iz 8. junija, ko je bila Peškiričeva 105. igralka sveta, je prva na čakalni listi in bo skoraj zagotovo udeleženka glavnega turnirja. Direktor turnirja Andrej Bizjak bo povabila organizatorjev namenil še Poloni Hercog in Andreji Klepač.

"Zadovoljni in ponosni smo, da bomo v Portorožu gostili najboljšo igralko sveta. To je dokaz, da se turnir razvija v pravo smer in hkrati potrditev, da se igralke na slovenski obali počutijo dobro. Seveda se moram ob tem zahvaliti lokalni gospodarski skupnosti, ki je turnir dobro sprejela in ga podpira, ter glavnemu pokrovitelju, po katerem turnir že pet let nosi ime," je dejal Bizjak.

Igralke imajo velike zahteve
Predsednica organizacijskega odbora turnirja Mima Jaušovec je zelo optimistična: "Zavedati se je treba, da za najboljše igralke na svetu ni dovolj, da je turnir visokega nagradnega sklada ali pa da ima igralka lepe možnosti za uspeh. Zanje je veliko bolj pomembno, da se v okolju, v katerem nastopajo, počutijo dobro in da organizator zna poskrbeti za njihove potrebe. Turnir v Portorožu je v svetu postal prepoznaven in večina igralk se z veseljem vrača na slovensko obalo. Uradni seznam prijavljenih igralk to le potrjuje."

Kvalifikacije za turnir se bodo začele 18. julija, glavni turnir pa kot običajno v ponedeljek, 20. julija. Zmagovalka turnirja bo domov odšla bogatejša za 37.000 ameriških dolarjev in 280 točk WTA, poraženki v finalu pa bo pripadel ček za 19.000 dolarjev in 200 točk za lestvico WTA.

A. G.