"Kralj peska" Rafael Nadal lovi osmo turnirsko zmago v Rimu, s čimer bi znova postal številka ena svetovnega tenisa. Foto: Reuters
Novak Đoković še ni v najboljši formi, zato ga v soboto čaka zares težka naloga. Foto: Reuters
Alexander Zverev nadaljuje pohod na pesku. Zmagal je v Münchnu in Madridu, naslov pa brani tudi v Rimu. Lani je v finalu premagal Novaka Đokovića in napovedal sijajno kariero. Foto: Reuters
Marija Šarapova se približuje svetovnemu vrhu po vrnitvi na igrišča. Na Roland Garrosu, ki se začenja prihodnjo nedeljo, bo v vlogi nosilke. Foto: Reuters
Đoković po slabem začetku izločil Nišikorija

Španec je v prvem nizu povedel s 4:1, a je nato Fognini na krilih domačih navijačev naredil preobrat in dobil naslednjih pet iger za zmago s 6:4. Nadal je v nadaljevanju popolnoma zagospodaril na rimskem pesku, tekmecu prepustil le tri igre in se po dveh urah in 14 minutah veselil zanesljive zmage.

Nadal je nasprotniku petkrat odvzel servis, medtem ko ga je sam izgubil le dvakrat. Razmerje točk je bilo 90:66 za Španca, ki je dobil še deseti od 13 dvobojev s Fogninijem.

Nišikori po odličnem začetku popustil
Đoković je izločil Keija Nišikorija z 2:6, 6:1 in 6:3. Srb je začel zelo slabo, izgubil je servis v prvi in peti igri in Japonec je zanesljivo osvojil uvodni niz. V drugem nizu se je "Nole" prebudil, povedel je s 4:0 in odločal je tretji niz. Vse je kazalo na izjemno napet zaključek pri izidu 3:3, nato pa je Đoković osvojil zadnje tri igre. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 97:81. Dvoboj je trajal dve uri in 21 minut.
Nadal bo v soboto favorit
Đoković in Nadal bosta v soboto popoldne odigrala že 51. obračun. Srb je dobil 26 dvobojev, a tokrat ne bo v vlogi favorita. V Rimu sta se pomerila že šestkrat, oba imata po tri zmage.
"Zelo veliko mi pomeni, da lahko znova zaigral v polfinalu mastersa. To je bil moj cilj pred začetkom turnirja. Obračun je bil zelo kakovosten. Nivo igre je bil zares vsiok, Kei je odigral fantastičen prvi niz. Nikakor se nisme uspel prilagoditi na njegov ritem. Dvignil sem se v pravem trenutku, kar je zelo pomembno v tem delu sezone. Zdaj potrebujem počitek pred sobotnim velikim testom na pesku," je poudaril Đoković, ki je štirikrat dvignil pokal na igriščih Fora Italica.

Izjemen zaključek Zvereva
V polfinale se je uvrstil tudi Hrvat Marin Čilić, ki je s 6:3 in 6:3 ugnal Španca Pabla Carrena Busto. Zelo se je zavlekel zadnji četrtfinalni obračun, šele ob 0.50 je Alexander Zverev izločil Davida Goffina s 6:4, 3:6 in 6:3. Nemec je v izjemni formi, prejšnjo nedeljo je dobil turnir v Madridu, še vedno pa lahko ubrani naslov v Rimu. V odločilnem nizu je Goffin z brejkom v peti igri povedel s 3:2, nato pa je Nemec dobil zadnje štiri igre.

Šarapova po maratonu do polfinala
Marija Šarapova je v izjemno napetem obračunu na osrednjem igrišču centra Foro Italico premagala Jeleno Ostapenko s 6:7, 6:4 in 7:5. Obračun je trajal kar tri in deset minut. Rusinja je zelo slabo začela dvoboj, izgubila je uvodne tri igre in naredila številne neizsiljene napake. Latvijka je povedla s 5:2, nato pa popustila in Šarapova je nanizala štiri igre zapored. Imela je priložnost, da na svoj servis zaključi uvodni niz, a je osvojila le točko. V podaljšani igri je imela zaključno žogo pri 6:5, nato pa je Ostapenkova dobila zadnje tri točke.

V drugem nizu je Šarapova zaigrala bolje in z brejkom v deseti igri izenačila na 1:1 v nizih. V odločilnem nizu je zapravila vodstvo s 5:2, tretjo zaključno žogo pa je unovčila v 12. igri. Rusinja je naredila deset dvojnih napak, Latvijka pa še eno več. Ostapenkova je naredila kar 61 neizsiljenih napak.

Slovo Srebotnikove med dvojicami
Zadnja slovenska predstavnica na teniškem turnirju v Rimu, specialistka za igro dvojic, Velenjčanka Katarina Srebotnik, je izpadla v četrtfinalu. S partnerico, Američanko Vanio King, sta morali priznati premoč drugopostavljenemu paru iz Češke Andrea Sestini Hlavackova/Barbora Strycova, ki je zmagal s 6:4, 6:2.

RIM, četrtfinale (M), tabela
(5.444.985 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/1) - FOGNINI (ITA)
4:6, 6:1, 6:2
ĐOKOVIĆ (SRB/11) - NIŠIKORI (JAP)
2:6, 6:1, 6:3
ČILIĆ (HRV/4)
- CARRENO BUSTA (ŠPA/10)
6:3, 6:3
A. ZVEREV (NEM/2) - GOFFIN (BEL/9)
6:4, 3:6, 6:3



RIM, četrtfinale (Ž), tabela
(2.703.000 evrov, pesek)

HALEP (ROM/1) - GARCIA (FRA/7)
6:2, 6:3
ŠARAPOVA (RUS) - OSTAPENKO (LAT/5)
6:7 (5), 6:4, 7:5
SVITOLINA (UKR/4) - KERBER (NEM/11)
6:4, 6:4
KONTAVEIT (EST) - WOZNIACKI (DAN/2)
6:3, 6:1

Đoković po slabem začetku izločil Nišikorija