Novak Đoković je osvojil že deseti grand slam. V tem ritmu se tudi rekordnih 17 Rogerja Federerja ne zdi nedosegljivih. Foto: EPA
Novak Đoković je osvojil že deseti grand slam. V tem ritmu se tudi rekordnih 17 Rogerja Federerja ne zdi nedosegljivih. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je najboljši tenis prikazal v drugem nizu. Foto: EPA
Novak Đoković
Po četrt ure igre je Đoković padel na tla pri teku za skrajšano žogico, odrgnine pa ga niso zaustavile. Foto: EPA
Novak Đoković in Boris Becker
Boris Becker je osvojil šest naslovov za grand slam, Đokovića pa je v zadnjih dveh letih popeljal že do štirih prestižnih lovorik. Foto: EPA
Roger Federer in Novak Đoković
Federer ostaja pri 17 naslovih za grand slam. V New Yorku je zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008, leta 2007 je v treh nizih odpravil Đokovića. Srb je dobil zadnje tri finalne obračune grand slamov (lani in letos je Švicarja ugnal v Wimbledonu). Foto: EPA
Martina Hingis in Sania Mirza
Martina Hingis in Sania Mirza sta potrdili, da sta najboljša dvojica sveta. Švicarka, ki bo čez dva tedna dopolnila 35 let, je v sijajni formi, saj je osvojila tudi naslov v mešanih parih skupaj z Indijcem Leandrom Paesom. Foto: EPA
Đoković drugič kralj Flushing Meadowsa
Đokovića ni ustavil padec na betonski podlagi

28-letni Srb je po letu 2011 drugič dvignil pokal v Corona Parku in se veselil desete zmage na turnirjih za grand slam. Letos je bil najboljši tudi v Melbournu in Wimbledonu, kjer je premagal Federerja s 7:6, 6:7, 6:4 in 6:3. Stan Wawrinka je z zmago v finalu Roland Garrosa preprečil njegov koledarski grand slam.

Federer kar šestkrat izgubil servis
Dvoboj na stadionu Arthurja Asha je trajal tri ure in 20 minut. Federer, ki do finala ni oddal niti niza in je le dvakrat izgubil servis na celotnem turnirju, je kar šestkrat oddal začetni udarec. Unovčil je le štiri izmed 23 priložnosti za brejk.
Đoković: To je bila najboljša sezona

"To je bil zelo naporen obračun, Roger je izjemen tekmec. Njegovi dosežki so neverjetni. Ni lahko zdržati pritiska proti najboljšemu igralcu v zgodovini tenisa. Iz mene vedno izvleče najboljšo igro. Res neverjeten večer. To je bila najboljša sezona, primerljiva z letom 2011. Zmage so še slajše, saj sem postal oče in mož. Vse skupaj je še dodatna motivacija za naslednje velike turnirje. Če bi zmagal na Roland Garrosu, bi bil pritisk v New Yorku verjetno prevelik. To se je zgodilo pri Sereni," je poudaril Đoković.
"V zadnji igri sem bil nervozen, rešil sem se s servisi. Zelo sem si oddahnil, ko je zadnji forhend poslal v avt. Po vodstvu s 5:2 Roger ni popustil, nevarno se je približal," je še dodal Srb, ki je v žep pospravil 3,8 milijona ameriških dolarjev.
Roger napovedal vrnitev v New York
"To sta bila res lepa dva tedna. Vedno želim igrati v finalu, moram pa čestitati Novaku za še eno izjemno zmago. Najino rivalstvo je res dolgotrajno. Zadovoljen sem z razvojem svoje igre. Vsekakor se vidimo naslednje leto v New Yorku," je "Fedex" navdušil navijače. Velika večina je bila močno na njegovi strani.

Dež več kot za tri ure preložil začetek
Zaradi dežja je bil začetek preložen za tri ure. Finalni obračun bi se moral začeti ob 16.00 po lokalnem času (ob 22.00 po slovenskem času), a se je šele ob 19.20. To je bil pravi nočni spektakel v Flushing Meadowsu.
Švicarski veteran začel nervozno
Švicar je začel nervozno, v uvodni igri je rešil dve priložnosti za brejk in po sedmih minutah povedel z 1:0. Đoković je bil precej bolj zbran, brez izgubljene točke je izenačil na 1:1. Odlično je vračal servise in po izjemni točki unovčil tretjo priložnost za odvzem servisa v tretji igri. Federerju prvi servis nikakor ni stekel.
Padec in odrgnine niso zmotile Srba
V četrti igri je Đoković stekel k mreži, skušal je ujeti skrajšano žogo, rahlo si je zvil gleženj in padel po tleh. Imel je odrgnine po zapestju, komolcu in kolenu, a ni vzel zdravniškega odmora. Federer je izenačil na 2:2 in nato brez izgubljene točke zadržal servis. Srb se ni zmedel, unovčil je vsako napako Švicarja, ki je v sedmi igri zapravil vodstvo s 30/0. "Nole" je nanizal štiri točke zapored in z bekhand paralelo prišel do novega brejka in vodstva s 4:3. V deveti igri je imel Srb že prvo zaključno žogo za uvodni niz, vendar se je Federer rešil. V deseti igri je zaključil niz brez izgubljene točke po 41 minutah, vse štiri točke je dobil po napakah Federerja (skupaj kar 15 v prvem nizu).
Federer blestel v drugem nizu
V drugi igri drugega niza je imel Federer kar pet priložnosti za odvzem servisa. Zapravil je prednost 0/40, Đoković pa je po osem minut dolgi igri izenačil na 1:1. V nadaljevanju drugega niza je Roger precej bolje serviral in zanesljivo dobival igre. V maratonski deseti igri si je priigral zaključno žogo, a je zgrešil "zicer" s forhendom. Žena Mirka ni mogla verjeti svojim očem. Đoković je rešil tudi drugo zaključno žogo za drugi niz in po 15-minutni igri izenačil na 5:5. Ko je že kazalo, da je Federer v zares težkem položaju, mu je v 12. igri uspelo. "Nole" je naredil dve neizsiljeni napaki za 15/40, četrto priložnost za drugi niz je Švicar z odličnim bekhendom unovčil. Gledalci na stadionu Arthurja Asha so noreli od navdušenja.
V odločilnih trenutkih Đoković z jeklenimi živci
V tretji igri drugega niza je Federer zapravil vodstvo s 40/15, z dvema neizsiljenima napakama je izgubil servis. V četrti igri je Đoković vrnil darilo, saj je z dvema dvojnima napakama dopustil izenačenje na 2:2. V osmi igri je imel Federer dve priložnosti za nov brejk, a se je žilavi Đoković rešil. Kazen za neizkoriščene priložnosti je prišla v deveti igri, ko je Švicar znova zapravil prednost s 40/15. Srb je v ključnih trenutkih vrnil vse žoge v igrišče in izsilil napake. V deseti igri je po zaostanku s 15/40 nanizal štiri točke zapored in povedel z 2:1 v nizih po dveh urah in pol.
Velikega preobrata ni bilo
Federer je doživel hud udarec že v uvodni igri četrtega niza, ko je poslal bekhend v mrežo in znova izgubil servis. Srb je povedel s 4:2 in v sedmi igri še enkrat odvzel servis Švicarju. Glasen krik je dal vedeti, da se bliža konec. Federer se ni strinjal, v osmi igri je zaigral na vse ali nič. Odlično je vračal servise in zaključeval pri mreži. Znižal je celo na 5:4 in imel v deseti igri dve priložnosti za izenačenje na 5:5. V slogu celotnega obračuna je Đoković rešil obe in zaključil dvoboj z močnima servisoma, ki ju Rogerju ni uspelo vrniti v igrišče.
"Nole" izenačil na 21:21
To je bil že šesti letošnji finalni medsebojni obračun. V Dubaju in pred tremi tedni v Cincinnatiju je zmagal Federer, v Indian Wellsu, Rimu in Wimbledonu pa Srb. To je bil že njun 42. medsebojni obračun, Đoković je izenačil na 21:21.

NEW YORK
(16.508.900 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 5:7, 6:4, 6:4

Statistika

Đoković

Federer

Prvi servis (%)6264
Asi

3

11

Dvojne napake55
Winnerji

35

56

Neizsiljene napake3754
Osvojene točke147145
Osv. točke na mreži21/3939/59
Priložnosti za brejk6/134/23





Zmagovalci OP-ja ZDA v zadnjih 20 letih:

1994 - Andre Agassi (ZDA)
1995 - Pete Sampras (ZDA)
1996 - Pete Sampras (ZDA)
1997 - Patrick Rafter (AVS)
1998 - Patrick Rafter (AVS)
1999 - Andre Agassi (ZDA)
2000 - Marat Safin (RUS)
2001 - Lleyton Hewitt (AVS)
2002 - Pete Sampras (ZDA)
2003 - Andy Roddick (ZDA)
2004 - Roger Federer (ŠVI)
2005 - Roger Federer (ŠVI)
2006 - Roger Federer (ŠVI)
2007 - Roger Federer (ŠVI)
2008 - Roger Federer (ŠVI)
2009 - Juan Martin del Potro (ARG)
2010 - Rafael Nadal (ŠPA)
2011 - Novak Đoković (SRB)
2012 - Andy Murray (VB)
2013 - Rafael Nadal (ŠPA)
2014 - Marin Čilić (HRV)
2015 - Novak Đoković (SRB)




Dvojice, ženske, finale:
HINGIS/MIRZA (ŠVI/IND/1) -
DELLACQUA/ŠVEDOVA (AVS/KAZ/4)
6:3, 6:3

Mladinci, finale:
FRITZ (ZDA/1) - PAUL (ZDA/5)
6:2, 6:7 (4), 6:2

Mladinke, finale:
GALFI (MAD/2) - KENIN (ZDA/9)
7:5, 6:4






Đoković drugič kralj Flushing Meadowsa
Đokovića ni ustavil padec na betonski podlagi