Novak Đoković je neporažen vse od 28. februarja, ko ga je v finalu turnirja v Dubaju ugnal Federer. Foto: EPA
Novak Đoković je neporažen vse od 28. februarja, ko ga je v finalu turnirja v Dubaju ugnal Federer. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković je dobil že 53 turnir ATP, hkrati pa 24. iz serije 1.000. Več mastersov ima le Rafael Nadal (27), Roger Federer pa je pri 23. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je popustil v drugem nizu. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova je teden dni pred začetkom Roland Garrosa v sijajni formi na peščenih igriščih. Foto: EPA

27-letni Srb je osvojil četrto turnirsko zmago v Rimu, predtem je slavil v letih 2008, 2011 in 2014. V letošnji sezoni je v izjemni formi, zmagal je v Melbournu, Indian Wellsu, Miamiju in Monte Carlu. Prvi igralec sveta je tudi glavni favorit za Roland Garros, ki se začenja naslednjo nedeljo. To je edini grand slam, ki ga še nima v zbirki.
Federer je izgubil že četrti finalni dvoboj v večnem mestu. Leta 2003 ga je v treh nizih ugnal Španec Felix Mantilla, leta 2006 in 2013 pa je bil boljši Rafael Nadal.
Federer popustil v deseti igri
Finalni dvoboj je trajal le uro in 15 minut. V uvodnih osmih urah sta oba tekmeca zadržala začetne udarce, potem pa je Federer zapravil priložnost za odvzem servisa v deveti igri. "Nole" se je rešil, nato pa v deseti igri izkoristil prvo zaključno žogo za uvodni niz.
Đoković prevladoval v drugem nizu
V drugem nizu je Đoković začel sijajno, hitro je povedel s 3:0. Federer je delal vse več neizsiljenih napak z osnovne črte. V četrti igri je še uspel rešiti priložnost za brejk, znižal je na 3:1. Đoković je zanesljivo dobil vse igre na svoj servis. Federer je zaključno žogo poslal daleč v avt. Naredil je 23 neizsiljenih napak, Đoković pa le deset.
Na Roland Garrosu ne bo ničesar spreminjal
"To je bil odličen teden, danes pa sem odigral najboljši dvoboj. Vedno mi je velika čast, da se lahko merim s Federerjem. Zelo sem zadovoljen, saj je to podobno uspešno leto kot leta 2011. Upam, da bom tako tudi nadaljeval. Ničesar ne bom spreminjal na Roland Garrosu," je poudaril prvi igralec sveta.
Šarapova tretjič dvignila lovoriko v Rimu
V izjemno napetem ženskem finalu je po dveh urah in 35 minutah Marija Šarapova premagala Carlo Suarez Navarro s 4:6, 7:5 in 6:1. Za rusko zvezdnico je zmaga v italijanski prestolnici že tretja, najboljša je bila tudi v letih 2011 in 2012. Postala je sedma igralka z vsaj tremi zmagami na rimskem turnirju.

V prvem nizu je Šarapova delala preveč neizsiljenih napak, v peti igri je izgubila servis in Suarezova je prednost zadržala do konca. V drugem nizu je imela Rusinja dvakrat prednost brejka. Pri vodstvu s 5:3 je servirala za izenačenje na 1:1, žilava Španka pa se je rešila in izenačila na 5:5. Rusinja je nato z močnimi udarci z osnovne črte osvojila osem točk zapored in dobila drugi niz s 7:5.

V odločilnem nizu Španki zmanjkalo moči
V uvodni igri odločilnega niza je Suarezova prišla do odvzema servisa, nato pa je Šarapova našla pravi ritem. Z močnimi udarci je popolnoma prevladovala, Španki pa je po številnih maratonskih obračunih ta teden zmanjkalo moči. Sibirska lepotica je zadela 39 "winnerjev" in naredila kar 53 neizsiljenih napak. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 107:92.

Za Šarapovo je to po Brisbanu druga lovorika v sezoni in že 35. v bogati karieri. Na lestvici WTA se bo povzpela na drugo mesto za Američanko Sereno Williams.

RIM
(3.288.530 evrov, pesek)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 6:3


MEDNARODNI TURNIR WTA SERIJE PREMIER
RIM
(2.183.600 dolarjev, pesek)

Finale:
ŠARAPOVA (RUS/3) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/10)
4:6, 7:5, 6:1