Rafa Nadal je osvojil svoj šesti grand slam, v zbirki mu zdaj manjka le še OP ZDA. Foto: Reuters
Rafa Nadal je osvojil svoj šesti grand slam, v zbirki mu zdaj manjka le še OP ZDA. Foto: Reuters
Rafa Nadal
Po štirih urah in pol je lopar lahko padel na tla. Rafa je postal prvi Španec, ki je osvojil avstralski turnir. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je moral trinajstič priznati premoč Nadala. Španec je dobil tudi pet zaporednih medsebojnih dvobojev. Foto: Reuters
Rod Laver arena
Gledalci v Rod Laver areni uživajo v izjemnem finalu. Foto: Reuters
Nadal ostaja trn v peti Federerja

7:5, 3:6, 7:6 (3), 3:6, 6:2 je po 4 urah in 22 minutah pisalo na semaforju, ko so se tenisaču z Mallorce uresničile sanje in je iz rok Roda Laverja prejel zaslužen pokal. O izjemni izenačenosti priča tudi končni rezultat v točkah, ki ga je Švicar sicer dobil s 174:173. Rafa je postal prvi Španec, ki je slavil v deželi tam spodaj.

"Hvala za podporo, izjemni gledalci ste. To me ubija ..." je še uspel dejati Roger Federer, preden je padel v jok. Švicar tako ni uspel izenačiti rekorda Peta Samprasa in ostal pri 13 osvojenih grand slamih. "Rafa je znova odigral izjemni finale in mu čestitam, obenem pa želim vse dobro tudi v nadaljevanju sezone."

"Oprosti za danes, vem, kako se počutiš. A vseeno si izjemen igralec in boš podrl rekord Samprasa," je strtemu Švicarju dejal Nadal in nadaljeval: "Hvala moji ekipi, brez njihove pomoči mi zagotovo ne bi uspelo. To, da mi bo nekoč Rod Laver podaril pokal za najboljšega v Avstraliji, so bile moje sanje."

Prvi niz (58 minut):
Federer je ob le eni osvojeni točki in težavami z bekhendom presenetljivo takoj izgubil igro na svoj servis, a že v naslednji igri popravil spodrsljaj. Naslednji brejk mu je uspel v šesti igri, ko Nadal ni imel odgovora na njegov močan forehand. Španec je v naslednjem nizu vrnil z enako mero, pri čemer mu je odločilno točko prinesla dvojna napaka tekmeca. Odločilni trenutek je bil v enajsti igri, ko je Federer še tretjič izgubil igro na svoj servis. Nadal je imel dve žogi za brejk, povedel s 6:5, nato na svoj servis s 40:15 in s forehandom izkoristil drugo žogo za dobljeni uvodni niz.

Drugi niz (48 minut):
V četrti igri se je Federerju ponudila priložnost za brejk, vendar se je Nadal, ki ne kaže znakov utrujenosti po petkovem maratonu, rešil z asom in v četrti igri on odvzel servis drugemu igralcu sveta. A Federer je takoj uspel izenačiti na 3:3. V osmi igri je naredil odločilni korak k osvojitvi niza. Povedel je s 15:40, toda boj je bil še dolg in je izkoristil šele peto priložnost za brejk, ko je po njegovem bekhendu Nadal poslal žogo v mrežo. Na svoj servis si je nato lastnik trinajstih turnirjev za grand slam priigral dve žogi za niz in izkoristil prvo.

Tretji niz (78 minut):
Prvič je bila potrebna podaljšana igra, ki jo je po dvojni napaki Švicarja na servisu s 7:3 dobil Nadal. Federer je imel v deveti igri, ko je na semaforju pisalo 4:4, izjemno priložnost, da preide v prednost, saj je vodil že s 40:0, a ni izkoristil nobene izmed treh brejk žog. Nadal se je z nekaj lepimi potezami vrnil v igro in po drugem izenačenju ter avtu Švicarja povedel s 5:4. 27-letni Federer je imel novo priložnost dve igri pozneje, ko je vodil s 40:30, a se za trikratnega dobitnika OP Avstralije tudi tokrat ni izšlo. V dvanajsti igri je imel prvi nosilec turnirja svojo šesto brejk žogo, ki mu jo je Federer hitro odvzel, štiri točke pozneje pa žogo neubranljivo poslal na levo avt črto ter z asom izsilil podaljšano igro.

Četrti niz (45 minut):
Prav tako kot drugega je tudi četrti niz Federer dobil dokaj zlahka, saj je Španca ugnal s 6:3. Čeprav je že pri rezultatu 1:0 napravil svoj šesti brejk, pa se je štirikratni zaporedni zmagovalec Roland Garrosa vrnil v igro in izenačil na 2:2. To je bilo tudi vse, kar je 22-letnik prikazal v drugem nakrajšem nizu finala, v katerem je Švicar do konca dosegel še en brejk in s 36:25 v točkah Špancu napovedal izjemno napeto nadaljevanje. V Melbournu je tako prvič po letu 1988 odločal peti niz.

Peti niz (33 minut):
Številka ena svetovnega tenisa, Rafa Nadal, je po dveh tesnih zmagah v prvem in tretjem nizu slavil tudi v zadnjem, ki je trajal borih 33 minut. Federerja je strl že v četrti igri, ki jo je dobil po zaostanku z 0:30. Dve identični točki sta bili dovolj, da je Španec osvojil svoj prvi brejk v zadnjem nizu. Ko je osvojil še igro s svojim servisom je na semaforju pisalo 4:1 in Švicarju je tekla voda v grlo. Do konca je ta osvojil le še eno igro, saj je v zadnji še sedmič na srečanju, tokrat po predolgi žogi, izgubil servis in Španec je zasluženo osvojil svoj prvi naslov OP Avstralije.

Odprto prvenstvo Avstralije
Finale (M):

NADAL (ŠPA/1) - FEDERER (ŠVI/2)
7:5, 3:6, 7:6 (3), 3:6, 6:2

Mešane dvojice, finale:
MIRZA/BHUPATHI (IND) -
DECHY/RAM (FRA/IZR) 6:3, 6:1
Sania Mirza je postala prva ženska iz Indije z zmago na turnirjih za grand slam. Bhupathi ima že 11 takšnih lovorik.

STATISTIKA FINALNEGA DVOBOJA         
                                     
                     Nadal    Federer
Prvi servis (%)        63        51  
Asi                     4        11  
Dvojne napake           4         6  
Neizsiljene napake     41        64  
Winnerji               50        71  
Osvojene točke        173       174  
Brejk priložnosti    7/16      6/19   

T. O./A. B.

Nadal ostaja trn v peti Federerja