Na starem mestnem trgu v Pragi sta se predstavili ekipi za Laverjev pokal. Foto: Reuters
Na starem mestnem trgu v Pragi sta se predstavili ekipi za Laverjev pokal. Foto: Reuters
Björn Borg, Rod Laver in John McEnroe
79-letni "The Rocket" Rod Laver je dobil velik aplavz v Pragi. Avstralec je edini tenisač, ki mu je dvakrat uspel koledarski grand slam (vse štiri turnirje velike četverice je osvojil v enem koledarskem letu), prvič kot amater leta 1962 in drugič kot profesionalec leta 1969. Foto: Reuters

Gledalci bodo zares prišli na svoj račun, saj bosta v ekipi Evrope, ki jo bo vodil legendarni Björn Borg, nastopila Roger Federer in Rafael Nadal. Svet bo vodil John McEnroe, ki bo imel na voljo slabšo zasedbo, a format tekmovanja omogoča tudi možnost presenečenja. V vsaki ekipi je šest tenisačev.

Organizatorji so ob 13.00 objavili razpored za petek. V petek med posamezniki ne bosta nastopala Federer in Nadal, ki bo igral le v konkurenci dvojic s Tomašem Berdychom. Odločitev je razumljiva glede na pravila tekmovanja - prvi dan vsaka zmaga šteje le eno točko, dve točki bosta na razpolago za vsako zmago v soboto, v nedeljo pa tri. Vsak igralec mora v treh dneh nastopiti vsaj enkrat med posamezniki, a skupno ne več kot dvakrat. Štirje od šestih igralcev morajo nastopiti v dvojicah.

Gre sicer za ekshibicijski format turnirja, a tenisači bodo vse skupaj očitno vzeli zelo resno. “Danes sem se zbudil zgodaj in odšel na trening. Pred ekshibicijami ne treniram,” je poudaril prvi igralec sveta Nadal, ki je pred desetimi dnevi osvojil Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku.

Posebnost Laverjevega pokala bo tudi popolnoma črna teniška podlaga, na kateri tenisači pred tem še niso igrali. Vsak dan bodo na sporedu štirje obračuni, trije posamični in nato še dvoboj dvojic. Zmagala bo ekipa, ki bo prva zbrala 13 točk. Ob morebitnem izidu 12:12 bo odločal nedeljski obračun dvojic.

Laverjev pokal, Praga:
EVROPA - SVET

Petek ob 13.00:
Čilić - Tiafoe
Thiem - Isner

Ob 19.00:
A. Zverev - Shapovalov
Berdych/Nadal - Kyrgios/Sock


Ekipa Evropa (selektor Björn Borg):
Rafael Nadal
Roger Federer
Dominic Thiem
Alexander Zverev
Marin Čilič
Tomas Berdych

Ekipa Svet (John Mcenroe):
Jack Sock
Nick Kyrgios
Sam Querrey
Denis Shapovalov
John Isner
Frances Tiafoe