Novak Đoković je marca ujel pravo formo in napovedal vrnitev na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA
Novak Đoković je marca ujel pravo formo in napovedal vrnitev na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA
Novak Đoković
"Nole" je leta 2007 v finalu turnirja v Miamiju ugnal Guillerma Canasa, pred dvema letoma je bil boljši od Andyja Murrayja, leta 2011 in letos pa je ugnal velikega tekmeca Nadala. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal že dolgo časa ni bil tako nemočen v finalu velikega turnirja. Foto: EPA
Martina Hingis in Sabine Lisicki
Martina Hingis in Sabine Lisicki sta presenetljivo dobili turnir dvojic, skupaj sta nastopili šele na drugem turnirju. 33-letna Švicarka je že napovedala, da bosta še naprej nastopali na turnirjih, čeprav si tega pred mesecem dni zares ni mislila. Foto: EPA
Đoković premočan za Nadala v Miamiju

Za Đokovića je to drugi zaporedni naslov na turnirjih serije 1000, pred dvema tednoma je dvignil pokal v Indian Wellsu. Prva dva mastersa sezone je osvojil že leta 2011, ko je na začetku leta nanizal neverjetnih 41 zaporednih zmag. Le Rogerju Federerju (2005 in 2006) je ta dva turnirja uspelo osvojiti dvakrat v istem letu.
Prednost Nadala na lestvici ATP kopni
S 43. turnirsko zmago je Đoković prestopil mejo 60 milijonov dolarjev, zasluženih iz nagradnih skladov, hkrati pa je naredil nov korak k vrnitvi na prvo mesto lestvice ATP. Od Nadala ga zdaj loči manj kot 2.000 točk.

Nadal je v Miamiju že štirikrat igral v finalu, vendar pa turnir v Crandon Parku ob Parizu (Bercy) zanj ostaja še edina neosvojena trdnjava turnirjev masters.

V prvem nizu odločil brejk v četrti igri
V prvi igri je imel "Rafa" priložnost za brejk, a se je Srb rešil. V četrti igri je bil v težavah Španec in Đoković je hitro prevzel pobudo, z brejkom je povedel s 3:1 in prednost zanesljivo zadržal do konca uvodnega niza.
"Rafa" v drugem nizu popolnoma nemočen
V drugem nizu je Nadal že v uvodni igri oddal začetni udarec. "Nole" je narekoval silovit ritem z osnovne črte, odlično je vračal servise, prvi igralec sveta je bil vseskozi pod pritiskom. V drugem nizu si ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa. V deveti igri je Đoković dobil zaključno žogo, ki jo je unovčil pri mreži po daljši izmenjavi.
Razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 61:40, dvoboj je trajal uro in 24 minut.
"Nole" ima Miami vedno v lepem spominu
"To je bil fantastičen turnir, v Miamiju vedno uživam. Od začetka do konca dvoboja sem igral odlično, vsi udarci so mi uspevali. Proti Nadalu je vsak dvoboj prav poseben izziv. Leta 2007 sem v Miamiju osvojil prvi veliki turnir v karieri, zato imam osrednje igrišče vedno v lepem spominu," je bil navdušen "Nole".

"Novak je odigral dva neverjetna turnirja zapored. Zelo težko je zmagati v Indian Wellsu in nato še v Miamiju. Na nobenem drugem turnirju nisem izgubil toliko finalnih obračunov. Vseeno je to poseben turnir, gledalci mi dajo posebno energijo," je dodal Nadal, ki se veseli selitve na pesek, kjer je že celo desetletje razred zase.

MIAMI, finale (M):
(5.649.405 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - NADAL (ŠPA/1)
6:3, 6:3




Ženske dvojice, finale:
HINGIS/LISICKI (ŠVI/NEM) - MAKAROVA/VESNINA (RUS)
4:6, 6:4, 10:5

Đoković premočan za Nadala v Miamiju