Jelena Ostapenko je z neverjetnimi udarci z osnovne črte prišla do finala. Foto: Reuters
Jelena Ostapenko je z neverjetnimi udarci z osnovne črte prišla do finala. Foto: Reuters
Timea Bacsinszky
Timea Bacsinszky je drugič igrala v polfinalu Roland Garrosa. Leta 2015 jo je ugnala Serena Williams. Foto: Reuters
Simona Halep
Simona Halep je v četrtfinalu zaostajala že s 3:6 in 1:5 proti Elini Svitolini. V podaljšani igri drugega niza je rešila zaključno žogo in od takrat naprej je le še stopnjevala formo. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova je naredila kar 55 neizsiljenih napak in sanj o preboju na prvo mesto lestvice WTA je bilo konec. Foto: Reuters
Halepova drugič v karieri v pariškem finalu
Ostapenkova z izjemnimi forhendi v pariškem finalu

47. igralka sveta je Ostapenkova, prva nenosilka v finalu pariškega turnirja po Mimi Jaušovec leta 1983. Mariborčanka je takrat izgubila proti legendarni Chris Evert z 1:6 in 2:6.
50 "winnerjev" neustrašne Latvijke
Obe igralki sta prav danes praznovali rojstni dan. Švicarka je dopolnila 28 let, Latvijka pa 20. Bacsinszkyjeva je ponovila uspeh iz leta 2015, ko je prav tako igrala v polfinalu. Na poti do polfinala je izločila Venus Williams in Kristino Mladenovic, tokrat pa je bila nemočna proti sijajnim udarcem Ostapenkove z osnovne črte.
Trenerka Garriguesova jo je poučila o igri na pesku
Latvijko krasi izjemna napadalnost, ki pa jo večkrat tudi pahne v več neizsiljenih napak. Naredila jih je kar 45, vendar je zadela tudi 50 winnerjev, Švicarka pa le 22. Ostapenkova je pod vodstvom nekdanje specialistke za pesek Anabel Medine Garrigues naredila ogromen korak naprej.

Statistika

Ostapenko

Bacsinszky

Prvi servis (%)6266
Asi

3

5

Dvojne napake31
Neizsiljene napake

45

19

Winnerji5022
Osvojene točke106105
Priložnosti za brejk8/158/14
Točke na mreži19/273/4


Švicarka s poškodbo stegenske mišice

Švicarka je povedla z 2:0, nato pa se je Ostapenkova prebudila in začela z močnimi udarci z osnovne črte narekovati silovit ritem. Latvijka je povedla s 4:3 in Bacsinszkyjeva je nato vzela zdravniški odmor zaradi bolečin v desni stegenski mišici, ki so ji jo povili. Pri vodstvu s 6:5 je Ostapenkova tudi servirala z zmago v uvodnem nizu, vendar ji ni uspelo. Odločala je podaljšana igra, ki jo je dobila sedem let mlajša tekmica s 7:4.

Bacsinszkyjeva se je prebudila sredi drugega niza, ko je nanizala štiri igre zapored in izenačila na 1:1 v nizih. Ostapenkova je naredila tretjo dvojno napako, tudi neizsiljene napake so se kopičile.

Obe igralki slabo servirali
Tretji niz se je začel s tremi odvzemi servisov in vodstvom Ostapenkove z 2:1, ki je nato po maratonski četrti igri povedla že s 3:1. V peti igri je Latvijka dobila priložnost za nov odvzem servisa, vendar je kasneje Bacsinszkyjeva izenačila na 3:3. Latvijka je po že petnajstem odvzemu servisa nato znova povedla s 4:3 in nato v deveti igri dvoboj zaključila z novim odvzemom servisa. Izkoristila je drugo zaključno žogico za zmago po dveh urah in 24 minutah.

"Zelo sem vesela, zelo rada igram v Parizu. Presrečna sem, ker na tak način praznujem svoj rojstni dan ... Vedno sem igrala agresivno in udarjala žogice z vso močjo, ko se mi je ponudila priložnost. Mogoče mi je to danes pomagalo," je bila vesela Ostapenkova, ki še nima zmage na turnirjih WTA. Gledalci so ji zapeli "Happy birthday".

Halepova drugič v pariškem finalu
Halepova bo imela v nedeljo priložnost, da se zavihti na vrh lestvice WTA, kjer je še vedno Angelique Kerber, saj se Pliškovi ni uspelo uvrstiti v finale. Čehinjo je pokopalo 55 neizsiljenih napak, Romunka jih je naredila le 14.

Statistika

Halep

Pliškova

Prvi servis (%)7757
Asi

0

7

Dvojne napake14
Neizsiljene napake

14

55

Winnerji1445
Osvojene točke10094
Priložnosti za brejk3/122/8
Točke na mreži19/273/4

V prvem nizu je Halepova z brejkom hitro povedla z 2:1, Pliškova pa nato dveh priložnosti za izenačenje na servis tekmice ni izkoristila in je zaostajala z 1:3. Romunka je prednost zadržala do konca uvodnega niza. Naredila je le 10 neizsiljenih napak, Čehinja pa kar 24.
V drugem nizu je Pliškova do edinega odvzema servisa prišla v šesti igri, zadela je nekaj izjemnih winnerjev in prevladovala je z osnovne črte.

Odločilni tretji niz je izvrstno začela Halepova, ki je povedla s 4:1. Čehinja je nato dobila dve igri zapored in imela servis v osmi igri za izenačenje. To ji ni uspelo in Halepova je imela z začetnim udarcem možnost, da se prebije v finale. Prišla je do dveh zaključnih žogic in suvereno izkoristila že prvo. 168 cm visoka Halepova je dobila peti od šestih medsebojnih dvobojev z 18 cm višjo Pliškovo.

"To je moj najljubši turnir za grand slam in res lepo se je drugič uvrstiti v finale. Upam, da bom tokrat zmagala. Toda na drugi strani bo izjemno mlada tekmica in to bo velik izziv. Danes je bil izjemen boj, v drugem nizu mi je zmanjkalo energije, vendar sem se uspela pobrati in v tretjem nizu sem se znova počutila močno," je bila zadovoljna Halepova, ki je pred tremi leti v finalu izgubila proti Mariji Šarapovi.

Polfinale, ženske:
OSTAPENKO (LAT) - BACSINSZKY (ŠVI/30)
7:6 (4), 3:6, 6:3

HALEP (ROM/3) - KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/2)
6:4, 3:6, 6:3



Polfinale, moški, petek ob 12.45:
MURRAY (VB/1) - WAWRINKA (ŠVI/3)

Ob 15.30:
NADAL (ŠPA/4) - THIEM (AVT/6)

Halepova drugič v karieri v pariškem finalu
Ostapenkova z izjemnimi forhendi v pariškem finalu