Polona Hercog se je uvrstila v svoj prvi portoroški polfinale. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog se je uvrstila v svoj prvi portoroški polfinale. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog in Stefanie Vögele
Po zaostanku s 4:1 v prvem nizu je Polona Herocg po posvetovanju s trenerjem zaigrala kot prerojena. Foto: MMC RTV SLO
Ksenija Pervak
Ksenija Pervak je v četrtfinalu, ki ga je za kratko zmotil dež, premagala Anastazijo Jakimovo. Foto: MMC RTV SLO
Hercogova v polfinalu Portoroža

Polona Hercog je v četrtfinalu teniškega turnirja v Portorožu z dvakrat po 7:5 v nizih premagala Švicarko Stefanie Vögele in se uvrstila v polfinale, kjer jo v soboto pričakuje Rusinja Ana Čakvetadze.
19-letna Hercogova je za zmago in prvo uvrstitev v portoroški polfinale - v zadnjih treh letih je izpadla v 1. krogu - nad 98. igralko sveta potrebovala uro in 35 minut. Izkoristila je pet žog za odvzem servisa, v osvojenih točkah pa je bilo 80:61. Kaže, da je bil odločilen trenutek, ko je najboljši slovenski igralki ob zaostanku s 4:1 nekaj nasvetov ob igrišču dal trener Zoltan Kuharszky. Sledil je Polonin preporod.
Hercogova vesela tudi spodbude s tribun
"Ta uspeh je zagotovo lep dosežek, vendar moja pričakovanja segajo veliko dlje. Tukaj v Portorožu zagotovo do končne zmage. Zavedam se, da sem sposobna doseči še veliko več, zelo pa sem zadovoljna tudi z napredkom, ki sem ga pokazala na tej podlagi," je bila po dvoboju zadovoljna Hercogova.
"Publika je bila izjemna, zelo me je spodbujala, trener pa mi je med dvobojem ves čas ponavljal, naj bom hrabra, odločna in naj igram čim bolj napadalno. Veliko lažje je bilo, ko mi je stekel prvi servis, ki je proti igralki, ki na drugi začetni udarec vrši velik pritisk, toliko pomembneje," je še dodala Polona.

Izjemen povratek Hercogove
Švicarka je že v drugi igri izkoristila prvo priložnost za brejk in povedla z 2:0. Vögelejeva je nato dobila še drugo igro na svoj servis (0:3). V 5. igri si je Mariborčanka priigrala prvo priložnost za odvzem servisa, a jo je z dvema neizsiljenima napakama zapravila. Hercogova je z dvema odličnima forhendoma znižala na 3:4 in se vrnila v igro. Deseto igro je najboljša slovenska igralka suvereno dobila na svoj servis, nato pa se je odlično odzvala še na igro Vögelejeve, ki ni dobila na svoj servis niti ene točke (6:5). Zatem je Hercogova na svoj začetni udarec izkoristila že prvo žogo za zmago v prvem nizu. V osvojenih točkah je bilo 38:30.
Odločilen brejk v peti igri
Obe igralki sta na začetku drugega niza izgubili svoja začetna udarca. Hercogova je z dvema osvojenima igrama zapored povedla s 4:2 in si na široko odprla vrata do zmage. 19-letnica je v deseti igri servirala za zmago, osvojila prvi dve točki, nato pa z dvojnima in neizsiljeno napako dopustila izenačenje. Napako je popravila z brejkom v naslednji igri. Druge priložnosti za zmago na svoj začetni udarec ni zapravila. Suvereno je dobila vse točke v igri. V točkah je bilo 42:31 za slovensko tenisačico.
Hercogova ostala edina postavljena igralka
Za vstop v finale bo morala Mariborčanka premagati Ano Čakvetadze, ki je bila leta 2007 peta igralka sveta. Rusinja gruzijskega porekla, ki se je skupaj z Marino Eraković uvrstila tudi v finale dvojic, je v četrtfinalu izločila šesto nosilko turnirja, rojakinjo Vero Duševino (2:6, 6:3, 7:5). V prvem četrtfinalu je 21-letna Švedinja Johanna Larsson s 6:3 in 6:2 premagala Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo, ki je bila tretja nosilka. Tekmovalni dan se je zavlekel zaradi dolgega dvoboja med Rusinjo Ksenijo Pervak in Belorusinjo Anastasijo Jakimovo (6:2, 2:6, 6:1).

PORTOROŽ, (220.000 am. dolarjev, trda podlaga)
Polfinale, sobota:
PERVAK (RUS) - LARSSON (ŠVE) ob 20.00

HERCOG (SLO/7) - ČAKVETADZE (RUS) ob 18.00

Četrtfinale, tabela:

HERCOG (SLO/7) - VÖGELE (ŠVI)
7:5, 7:5
ČAKVETADZE (RUS) - DUŠEVINA (RUS/6)
2:6, 6:3, 7:5
PERVAK (RUS) - JAKIMOVA (BLR)
6:2, 2:6, 6:1
LARSSON (ŠVE) - PAVLJUČENKOVA (RUS/3)
6:3, 6:2

Dvojice, finale, sobota:
ČAKVETADZE/ERAKOVIC (RUS/NZL) - KONDRATIJEVA/UHLIROVA (RUS/ČEŠ)

Hercogova v polfinalu Portoroža