Pokal mušketirjev je bila še ena izmed redkih lovorik, ki jih Novak Đoković še ni imel v svoji zbirki. Zdaj mu manjkata le še zlata olimpijska medalja in turnir serije masters v Cincinnatiju. Foto: Reuters
Pokal mušketirjev je bila še ena izmed redkih lovorik, ki jih Novak Đoković še ni imel v svoji zbirki. Zdaj mu manjkata le še zlata olimpijska medalja in turnir serije masters v Cincinnatiju. Foto: Reuters
Novak Đoković
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ - 28. zmag. To je statistika Novaka Đokovića na zadnjih štirih turnirjih za grand slam. Od zadnjih 42 obračunov jih je dobil 41. Foto: Reuters
Novak Đoković je osvojil 12. turnir za grand slam v karieri. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je znova izgubil psihološko bitko proti neuničljivemu Srbu. Foto: Reuters
Novak Đoković
Le osmim v zgodovini je uspelo osvojiti karierni grand slam. Foto: Reuters
Novak Đoković je zmago proslavil s pobiralci žog. Foto: Reuters

Nekaj, kar ni uspelo ne Rogerju Federerju ne Rafaelu Nadalu.

Statistika

Đoković

Murray

Prvi servis (%)6950
Asi

4

5

Dvojne napake33
Neizsiljene napake

37

39

Winnerji4123
Osvojene točke12297
Priložnosti za brejk7/143/10
Točke na mreži26/3313/24

V naelektrenem vzdušju na osrednjem igrišču v Parizu, ki so mu s skandiranjem Nole, Nole dajali ton srbski navijači, se je prvi igralec sveta vrnil po nizu zaostanka in po treh urah premagal Andyja Murrayja s 3:6, 6:1, 6:3, 6:4.
"To je eden izmed najboljših in najbolj posebnih trenutkov v moji karieri. Rad bi se zahvalil vsem za spodbudo in strast, ki ste jo delili danes z menoj. Hvala moji družini, moji ekipi, vsem mojim ljubljenim, ki vse to dnevno tolerirajo," je ob prejemu pokala povedal Đoković.
Osmi v elitni druščini, tretji z vsemi lovorikami hkrati
Srb je osmi igralec v zgodovini, ki je osvojil vse štiri turnirje za grand slam - Melbourne, Pariz, Wimbledon in New York. Pred njim je to uspelo Fredu Perryju, Donu Budgeu, Royu Emersonu, v moderni dobi pa še Rodu Laverju, Andreju Agassiju, Rogerju Federerju in Rafaelu Nadalu. Đoković je po Budgeu (1938) in Laverju (1962, 1969) tretji, ki je hkrati prvak na vseh štirih turnirjih za grand slam.

Prvi niz ni nakazoval precej enosmernega prometa, ki smo mu bili priča v nadaljevanju. Srb je delal preveč napak predvsem na forhendu, tudi servis je bil vse prej kot vzoren. Na drugi strani je Škot lovil vse in izvrstno serviral. Neverjetno mirnega Đokovića izgubljeni prvi niz finala ni vrgel iz tira. Večja agresivnost je končno začela dajati dividende. Odvzem servisa na začetku vsakega izmed nizov mu je še dodatno dvigoval samozavest, ki je na drugi strani mreže padala, bolj ko se je dvoboj približeval koncu. Škot se je v zadnjem nizu sicer vrnil s 5:1 na 5:4, toda Srb je še enkrat več dobil psihološko bitko in velikega tekmeca porazil na 24. od 34 dvobojev.

Na vrhu po treh izgubljenih finalih
Nole je osvojil Pariz v 12. poskusu in po treh izgubljenih finalih. Skupaj ima 12 naslovov na turnirjih za grand slam, poleg Pariza še šest Melbournov, tri Wimbledone in dva New Yorka. S tem je na večni lestvici splezal na četrto mesto, ki si ga deli z Royom Emersonom. Zdaj se podaja v lov na Peta Samprasa, Rafaela Nadala (oba po 14) in Rogerja Federerja (17).
Odprt pa je še en lov, na koledarski grand slam. Zadnji, ki je dobil Melbourne in Pariz, je bil Jim Courier leta 1992.

Prvi niz: 3:6 (45 minut)
Đoković je finale začel sanjsko in Murrayju odvzel servis v uvodni igri brez izgubljene točke. A pozitivnega momenta Srb ni znal prenesti v nadaljevanje. Škot je bil tako rekoč nezgrešljiv, dobro je serviral in dobil naslednje štiri igre. Đoković je delal napake predvsem na forhendu. V prvem nizu jih je imel kar osem, Škot šest vse skupaj. Poleg tega je osvojil le 25 odstotkov točk na svoj drugi servis. Priložnosti za brejk ni imel več. Murray na Roland Garrosu ni izgubil dvoboja, ko je dobil prvi niz (26:0).

Drugi niz: 6:1 (33 minut)
Tudi na uvodu drugega niza je Đoković odvzel servis nasprotniku in potrdil brejk za vodstvo s 3:0. V naslednji igri je imel še dve priložnosti za odvzem servisa, a se je Škot rešil. Preobrata ni bilo. Đokovič je potrdil brejk v šesti igri, povedel s 5:1 in niz mirno pripeljal do konca. V tem nizu je dobil 71 odstotkov točk na svoj drugi servis, znižal je tudi število nevsiljenih napak. Ko je bil izid izenačen na 1:1, je Nole dobil 10 od 11 medsebojnih dvobojev.

Tretji niz: 6:2 (47 minut)
Đoković je v tretjem nizu nadaljeval po receptu iz drugega. Tempo je narekoval v večini točk, v igri Murrayja pa je bilo vse več napak. Odvzem servisa na začetku in nato še potrditev sta Srba pripeljala v preddverje raja. Winerji 13:3, nevsiljene napake 9:8. Đoković ni bil še nikoli oddaljen od pariške lovorike samo en niz.

Četrti niz: 6:4 (56 minut)
Še en odvzem servisa na začetku je Đokovića izstrelil v vodstvo tudi v tretjem nizu. Kazalo je, da je servis Škota že zlomljen, toda vodstvo 5:1 se je stopilo. Murray je znižal na 5:4 in Đoković je moral servirati za zmago. Tudi prednost 40:15 ni zadostovala. Murray je izenačil, toda to sta bili zadnji dve točki, ki ju je osvojil. Zmagoslavni krik in padec v pesek sta se zgodila pri tretji zaključni žogi, ko je Murray bekhend poslal v mrežo.

Roland Garros, finale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/2)
3:6, 6:1, 6:2, 6:4