27-letni Novak Đoković po morda največji zmagi v karieri ni mogel skriti čustev. Foto: Reuters
27-letni Novak Đoković po morda največji zmagi v karieri ni mogel skriti čustev. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je poljubil najprestižnejše teniško igrišče na svetu - travo na Centre Courtu v Wimbledonu. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je sedmič osvojil turnir za grand slam. Od ponedeljka naprej bo znova številka ena svetovnega tenisa. Foto: Reuters
Novak Đoković in Roger Federer
Đoković je v 35. medsebojnem dvoboju s Federerjem 17. zmagal. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer ostaja pri sedmih naslovih v Wimbledonu. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je po brejku v tretji igri drugega niza izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Doković dobil epsko bitko s Federerjem

Federer je bil že v četrtem nizu na robu poraza, saj je zaostajal z 2:5, a se je čudežno rešil in izsilil (7:5) peti niz. V njem je trenutek odločitve nastopil v deseti igri, ko je Đoković še četrtič v dvoboju odvzel servis za zmago s 6:4. Dvoboj je trajal tri ure in 56 minut.

Zmago posvetil bodoči ženi in otroku
"Ne vem, kako mi je uspelo. To zmago bi posvetil najprej moji bodoči ženi in najinemu bodočemu otroku. Kmalu bom namreč postal oče. Prav tako to zmago poklanjam moji družini in moji prvi trenerki Jeleni Genčić, ki me je naučila vse o tenisu. Žal pa je lani umrla,"
je dejal solzni Đoković, ki je predtem izgubil zadnje tri finale turnirjev za grand slam.

Roger čestital Novaku
"Izjemen finale. Ne morem verjeti, da sem prišel do petih nizov, saj nekaj časa ni kazalo dobro. Ko igraš z Novakom, veš, da bo težko. Lahko mu samo čestitam za zasluženo zmago,"
pa je športno priznal Federer.

Federer ubranil zaključni žogi, nato pa zmagal z 9:7
Nasprotnika sta v prvem nizu suvereno dobivala igre na svoj servis. Pri vodstvu s 4:3 je Đoković v osmi igri izenačil na 40:40, a je nato Federer z dvema odličnima servisoma razblinil upanje Srba na brejk. V naslednji igri je Švicar že vodil s 30:15, vendar mu je Đoković odgovoril s tremi sijajnimi servisi za 5:4. Sledili sta dve igri, v katerih je bil izid izenačen na 40:40, vendar sta igri pripadli igralcema, ki sta servirala (6:5). Niz se je prevesil v podaljšano igro, v kateri je Federerju takoj uspel minibrejk za vodstvo s 3:0. Borbeni Đoković je vrnil Švicarju milo za drago in s tremi zaporednimi točkami povedel s 5:4. Malo pozneje mu je uspel še en minibrejk, po katerem je pri 6:5 serviral za zmago, a se je Roger izvlekel. Enako kot pri 7:6. Odločilni trenutek je nato nastopil pri vodstvu Federerja z 8:7, ko je forhend Đokovića končal v mreži (9:7). Niz je trajal 51 minut.

Đoković do odločilne prednosti z brejkom v tretji igri
Tesno izgubljen uvodni niz ni potrl Đokovića, ki si je v prvi igri drugega niza priigral dve priložnosti za brejk, a obe zapravil, kar ga je vidno frustriralo, tako da je prosil tudi za "pomoč od zgoraj". Očitno je prošnja pomagala, saj je v tretji igri le prišel do brejka za 2:1. Pri 5:4 je Đoković serviral za niz, a je nato z dvema napakama Federerju "podaril" prvo priložnost za brejk. Rešil se je z odličnimi servisi in niz po 43 minutah odločil v svojo korist - 6:4.

Đoković v "tie-breaku" manj grešil kot Federer
V tretjem nizu sta tako Švicar kot tudi Srb gladko dobivala igre na svoj servis do izida 5:5. Takrat je Đoković na servis Federerja prišel do dveh priložnosti za brejk, a se je "Fedex" predvsem po zaslugi odličnega serviranja rešil z dvema zaporednima asoma za 6:5. Đoković je izenačil na 6:6, tako da je spet odločala podaljšana igra. V njej je "Noletu" uspel minibrejk za 4:2. Malo pozneje je Federer grdo zgrešil forhend, tako da je Đoković prišel do dveh zaključnih žogic in izkoristil že prvo za 7:4. Niz je trajal 49 minut.

Veliki preobrat Federerja - od 2:5 do 7:5
V četrti igri četrtega niza je Đoković pri vodstvu z 2:1 na servis Federerja povedel s 40:0 in kazalo je že, da bo prišel do drugega brejka v dvoboju. Toda Švicar je izenačil na 40:40, malo pozneje pa vendarle klonil, ko je njegov forhend zletel v avt. "Nole" je povedel s 3:1. Vendar se Švicar ni predal, saj se je z "ribrejkom" že v naslednji igri vrnil (3:2). A kar je zgradil, je Švicar podrl v šesti igri, ko mu je Đoković spet odvzel servis (4:2). Ko je dobil še igro na svoj servis (5:2), je bil zelo blizu skupni zmagi. In ko je že kazalo, da je le vprašanje časa, kdaj bo "Nole" dvignil wimbledonski krožnik, je Federerju uspel brejk za 5:4. A niz preobratov je skorajda postregel še z enim. V deseti igri je namreč Đoković prišel do priložnosti za brejk, ki je bila hkrati tudi zaključna žogica, a se je Švicar rešil z izjemnimi servisi. V naslednji igri pa je Federer po zaporednih napakah Đokovića prišel do treh priložnosti za brejk in izkoristil tretjo za 6:5. Švicar je malo pozneje na svoj servis potrdil velik preobrat za 7:5. Niz je trajal 49 minut.

Utrujeni Đoković strl bolj svežega Federerja
V petem nizu je Đoković pri vodstvu z 2:1 prejel masažo gležnja in mečne mišice. Srb je sicer dobival igre na svoj servis, a je Federer deloval bolj sveže, bolj lahkotno. Kljub temu je bil Đoković tisti, ki je v osmi igri prišel do treh priložnosti za brejk, a se je "Fedex" izvlekel. Malo pozneje pa je bil Švicar nemočen, saj je "Nole" prišel do odločilnega brejka za zmago s 6:4.


WIMBLEDON (M)

(9.600.000 britanskih funtov, trava)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/4)
6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4

StatistikaĐoković

Federer

Prvi servis (%)6269
Asi

13

29

Dvojne napake 3 5
Neizsiljene napake

27

29

Winnerji6875
Osvojene točke186180
Osv. točke na mreži26/3544/67
Priložnosti za brejk4/153/7

Doković dobil epsko bitko s Federerjem