Dvoboj Novak Đoković - Andy Murray bo ponovitev lanskega finala. Foto: EPA
Dvoboj Novak Đoković - Andy Murray bo ponovitev lanskega finala. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je zadnji dve leti igral v finalu Melbourna. Foto: Reuters
Jekaterina Makarova in Marija Šarapova
Jekaterina Makarova je v osmini finala šokirala Sereno Williams, tokrat pa je bila popolnoma brez možnosti. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova se po poškodbi ramena in gležnja vrača v pravo formo. Lani je v finalu Wimbledona izgubila s Petro Kvitovo. Tokrat bo ta dvoboj odločal tudi o novi številki ena na lestvici WTA, možnosti pa ima tudi Viktorija Azarenka. Foto: EPA
Petra Kvitova
Petra Kvitova je bila zelo vesela preboja v polfinale, uspešen pa je bil tudi njen fant, 17-letni Adam Pavlašek. Prebil se je v četrtfinale mladinskega turnirja. Foto: EPA
Đoković v polfinalu z Murrayjem

Srb je po dveh urah in tričetrt slavil s 6:4, 7:6 in 6:1 in se bo v polfinalu pomeril z Andyjem Murrayjem. Škot je brez večjih težav s 6:3, 6:3 in 6:1 odpravil Keia Nišikorija, prvega japonskega četrtfinalista Odprtega prvenstva Avstralije po 80 letih.
"Danes sem bil bolj odločen in imel nekaj več moči od tekmeca. On igra tako, da se mora zanašati na dolge izmenjave udarcev, kar pa je bila danes moja prednost. On je dobil vse zabavne točke, zato sem si želel čim prej končati vsako točko. Dobro se je boril, toda v tretjem nizu sem bil pač boljši. Za njim je veliko dolgih dvobojev. Sam moram izboljšati začetni udarec, zadovoljen pa sem z vračanjem servisov," je dejal Murray, ki si močno želi zmage na enem izmed turnirjev velike četverice, saj je izgubil finale OP ZDA 2008 in zadnja dva finala v Melbournu. Lani ga je v finalu s 3:0 v nizih odpravil prav Đoković.

Hud boj za vsako točko
Že prvih nekaj iger je nakazalo, da Đoković proti agilnemu Špancu ne bo imel lahkega dela. Oba tenisača sta v dolgih izmenjavah žog garala za vsako točko, prvi niz pa se je po 58 minutah na koncu le prevesil v korist prvega igralca sveta.

Ferrer "izpustil" drugi niz
Ko je "Nole" v drugem nizu povedel z 2:0, je kazalo na lažje nadaljevanje, a trmasti Ferrer ni popustil niti za trenutek. Za nameček se je Srb pri eni zmed točk z bolečo grimaso prijel za stegensko mišico, vendar zdravniške pomoči ni potreboval. Odločitev je padla v podaljšani igri, ki jo je Đoković dobil na 4, čeprav je Ferrer že vodil s 4:1. Drugi niz je trajal 76 minut.

Zadnji niz trajal le pol ure
Odpor petega nosilca je bil s tem dokončno zlomljen. Zadnji niz je Đoković dobil v le 29 minutah.

"Bolečina je bila le trenutna"
Đoković je po dvoboju potrdil, da bo za polfinalni dvoboj fizično povsem nared: "Tisto v 2. nizu je bila nenadna bolečina, ki pa je kmalu izginila. Po daljših izmenjavah sem imel manjše težave z dihanjem, ker je bil moj nos malce zamašen. Nisem dobival zadosti kisika. Ko igraš proti takemu igralcu, kot je Ferrer, ko vsaka izmenjava žog traja pet, deset udarcev, moraš biti odlično fizično pripravljen. Sem resnično fit in ni dvoma, da bom v petku popolnoma pripravljen."

Drugi ženski polfinale Šarapova - Kvitova
V ženski konkurenci smo dobili zadnji dve polfinalistki. Marija Šarapova je bila v uri in pol s 6:2 in 6:3 boljša od rojakinje Jekaterine Makarove. Zmagovalka Melbourna leta 2008 se bo v polfinalu pomerila z drugo nosilko Petro Kvitova, ki je s 6:4 in 6:4 premagala Italijanko Saro Errani, potem ko je v drugem nizu zaostajala z 1:4. Čehinja je naredila kar 44 nevsiljenih napak.

"Dolga pot je za mano, kar zadeva vrnitev na veliko sceno. Toda po tem, ko ti uspe zmagoviti udarec, potem veš, da se je vse splačalo, ne glede na to, kako težko je bilo. Težko je bilo v Wimbledonu. Zdaj pa je Petra še precej bolj samozavestna in igra zelo dober tenis. Težko bo, toda na takšnih turnirjih je to pač nekaj običajnega," je povedala Šarapova, ki je veliki pokal v Melbourbu dvignila leta 2008.

Četrtfinale, tabela (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FERRER (ŠPA/5)
6:4, 7:6 (4), 6:1

MURRAY (VB/4) - NIŠIKORI (JAP/24)
6:3, 6:3, 6:1

FEDERER (ŠVI/3) - DEL POTRO (ARG/11)
6:4, 6:3, 6:2

NADAL (ŠPA/2) - BERDYCH (ČEŠ/7)
6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 6:3

Četrtfinale, tabela (Ž):
CLIJSTERS (BEL/11) - WOZNIACKI (DAN/1)
6:3, 7:6 (4)

AZARENKA (BLR/3) - A. RADWANSKA (POL/8)
6:7 (0), 6:0, 6:2

ŠARAPOVA (RUS/4) - MAKAROVA (RUS)
6:2, 6:3

KVITOVA (ČEŠ/2) - ERRANI (ITA)
6:4, 6:4

Đoković v polfinalu z Murrayjem