Rafael Nadal je edini naslov v Melbournu osvojil leta 2009. Z Rogerjem Federerjem sta nazadnje finale na turnirju za grand slam igrala pred skoraj šestimi leti. Foto: Reuters
Rafael Nadal je edini naslov v Melbournu osvojil leta 2009. Z Rogerjem Federerjem sta nazadnje finale na turnirju za grand slam igrala pred skoraj šestimi leti. Foto: Reuters
Po Rogerju Federerju in Stanu Wawrinki se je v polfinale Melbourna uvrstil še Grigor Dimitrov, ki prav tako igra enoročni bekhend. Foto: Reuters
Mirjana Lučić Baroni po novi presenetljivi zmagi ni mogla zadržati solz. Foto: Reuters
Nadal pričakuje zahteven polfinale z Dimitrovim

va Avstralije v Melbournu, kjer ga čaka Grigor Dimitrov.

Nadal v težko pričakovanem obračunu s finalistom Wimbledona ni oddal servisa niti enkrat. Po slabih treh urah je slavil s 6:4, 7:6 in 6:4.
Ključen je bil drugi niz, v katerem je imel Raonić kar šest zaključnih žog. Tri pri vodstvu s 5:4 na servis Nadala in tri v podaljšani igri. Zmagovalec 14. turnirjev za grand slam se je izvlekel in psihološki moment povsem prenesel na svojo stran. V tretjem nizu ni Kanadčanu črnogorskih korenin dopustil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Odločilni brejk je napravil v zadnji, deseti igri, ko je povedel z 0:40 in izkoristil prvo zaključno žogo.

Statistika

Nadal

Raonić

Prvi servis (%)7266
Asi

4

14

Dvojne napake42
Neizsiljene napake

21

32

Winnerji4039
Osvojene točke11795
Osv. točke na mreži22/2527/52
Brejk priložnosti2/30/4


Dimitrov letos še neporažen

Dimitrov se je po prepričljivi zmagi nad Belgijcem Davidom Goffinom s 6:3, 6:2, 6:4 drugič uvrstil v polfinale teniškega turnirja za grand slam. Prvič mu je to uspelo leta 2014 v Wimbledonu.

Bolgar je letos še neporažen. V pripravi na Melbourne je slavil na turnirju v Brisbanu, tako da je njegov niz neporaženosti dolg že deset dvobojev. Po dolgem času bodo v polfinalu turnirja za grand slam spet trije igralci z enoročnim bekhendom. Prvič od Wimbledona 2003 ne bo v polfinalu niti enega izmed prvih treh nosilcev.

Wawrinka še ni premagal Federerja na trdi podlagi
Polfinalna para sta tako Wawrinka - Federer in Nadal - Dimitrov. Švicarja se bosta za finale udarila v četrtek ob 9.40. Federer v medsebojnih obračuinih vodi z 18:3. Wawrinka je vse tri dvoboje dobil na pesku. Nadal in Dimitrov bosta igrala v petek ob 9.40. V osmih medsebojnih obračunih je Bolgar slavil le enkrat, in sicer oktobra na turnirju v Pekingu.

Nadaljuje se pravljica Mirjane Lučić Baroni
Zadnji polfinalni mesti pri dekletih sta zasedli Serena Williams in presenetljivo Mirjana Lučić Baroni. Serena, ki bo v polfinalu grand slam igrala desetič zapored, se je pridružila svoji sestri Venus po zmagi proti Johanni Konti s 6:2, 6:3. Obe sestri Williams bosta v polfinalu istega turnirja za grand slam igrali že dvanajstič. V polfinalu sta se pomerili le enkrat.

Mirjana Lučić Baroni je pred letošnjim Melbournom na OP Avstralije dobila le en dvoboj, in še to leta 1998. Zdaj se je po 18 letih in Wimbledonu 1999 spet uvrstila v polfinale turnirja za grand slam. Njena zadnja žrtev je bila Karolina Pliškova, ki jo je 34-letna Hrvatica premagala s 6:4, 3:6, 6:4.

"Saj sama vsega skupaj ne morem verjeti. Vse, kar lahko rečem, je, da je bog dober. Nikoli si ne bi upala sanjati, da bom spet polfinalistka Avstralije," je povedala v Nemčiji rojena Hrvatica, ki živi na Floridi. "Zame je to neverjetno in tega dne ne bom nikoli pozabila. Vse, kar se mi je zgodilo, se mi je danes poplačalo," je še povedala hrvaška igralka, ki je v mladih letih veljala za bodočo zvezdo, a tega zaradi osebnih težav in nasilnega očeta nikoli ni uresničila.

Veterani in veteranke ...
Letošnji Melbourne se je tako spremenil v obračun veteranov. Venus Williams je stara 36 let, Serena Williams 35, toliko kot Roger Federer. Lučić Baronijeva bo 35 let dopolnila marca. V moški konkurenci so trije polfinalisti stari 30+, kar se je nazadnje zgodilo leta 1968 v Parizu.

Četrtfinale, tabela (M):
FEDERER (ŠVI/17) - M. ZVEREV (NEM)
6:1, 7:5, 6:2
WAWRINKA (ŠVI/4) - TSONGA (FRA/12)
7:6 (2), 6:4, 6:3
NADAL (ŠPA/9) - RAONIĆ (KAN/3)
6:4, 7:6 (7), 6:4
DIMITROV (BLG/15) - GOFFIN (BEL/11)
6:3, 6:2, 6:4


Četrtfinale, tabela (Ž):
VANDEWEGHE (ZDA) - MUGURUZA (ŠPA/7)
6:4, 6:0
V. WILLIAMS (ZDA/13) - PAVLJUČENKOVA (RUS)
6:4, 7:6 (3)
LUČIĆ BARONI (HRV) - PLIŠKOVA (ČEŠ/5)
6:4, 3:6, 6:4
S. WILLIAMS (ZDA/2) - KONTA (VB/9)
6:2, 6:3

Nadal pričakuje zahteven polfinale z Dimitrovim