Rafael Nadal se je šestič zapored uvrstil v četrtfinale Melbourna. Turnir je osvojil leta 2009. Foto: EPA
Rafael Nadal se je šestič zapored uvrstil v četrtfinale Melbourna. Turnir je osvojil leta 2009. Foto: EPA
Roger Federer se bo v četrtfinalu pomeril s Juanom Martinom del Potrom. Argentinec je v zadnjem medsebojnem dvoboju na grand slamih premagal Švicarja v finalu New Yorka. Foto: Reuters
Kim Clijsters
Kim Clijsters je v ponovitvi lanskega finala rešila štiri zaključne žoge in se prebila v četrtfinale. Foto: EPA
Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki je blestela v prvem nizu, nato pa malce popustila. Proti Clijstersovi bo morala prikazati svojo najboljšo igro. Foto: EPA
Clijstersova rešila štiri zaključne žoge

Dvoboj je trajal dobri dve uri. Nadal letos v Melbournu ni oddal še niti enega niza. V četrtfinalu se bo pomeril s 7. nosilcem, Čehom Tomašom Berdychom, ki je s 4:6, 7:6, 7:6 in 7:6 premagal Španca Nicolasa Almagra.

Federer gladko odpravil Tomića
Ekspresno je svoje delo opravil tudi Roger Federer, ki je domačega aduta Bernarda Tomića "zmlel" v uri in 45 minutah. Bilo je 6:4, 6:2 in 6:2. 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je servial 13 asov, Tomić pa nobenega. Razmerje v "winnerjih" je bilo 45:13, v osvojenih točkah pa 101:70. Federer je le enkrat izgubil začetni udarec, izkoristil pa je šest izmed desetih brejk priložnosti. Obračun je bil izenačen le do 4:4 v uvodnem nizu, potem pa je bil Roger razred zase. Tudi Švicar v Melbournu ni še izgubil niza.
V četrtfinalu ga čaka Juan Martin del Potro, ki je gladko s 6:4, 6:2 in 6:1 premagal Nemca Philippa Kohlschreiberja.

Clijstersova rešila štiri zaključne žoge
Branilka naslova Kim Clijsters je kljub zvitemu gležnju po ogorčenem boju s 4:6, 7:6, 6:4 izločila Kitajko Na Li, ki je zapravila štiri zaključne žoge. Belgijka si je poškodovala gleženj pri 3:3 v prvem nizu, vendar je po dolgem zdravniškem premoru le lahko nadaljevala dvoboj.

Belgijka je tokrat presegla samo sebe: "Večkrat sem pomislila, da dvoboj predam, a tukaj igram zadnjič in dvoboja nisem želela predati brez boja. Govorila sem si bori se, bori se, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo na drugi strani igrišča."
Kim se bo udarilo s prvo igralko sveta
Prava poslastica je bil tudi zadnji dvoboj dneva. Na Rod Laver Areni je prva igralka sveta Caroline Wozniacki premagala Srbkinjo Jeleno Janković s 6:0 in 7:5. Sprva je vsa kazalo na gladko zmago Danke, ki je v drugem nizu vodila že s 4:1, nato pa dopustila Jankovićevi, da se je približala na 4:3 in izenačila na 5:5. V zadnjih dveh igrah se je Wozniackijeva zbrala, v četrtfinalu jo čaka Clijetsrsova.

Konec slovenskih nastopov
Slovenija je v Melbournu ostala brez svojih predstavnikov tudi med dvojicami. V ženski konkurenci sta se v osmini finala morali posloviti tako Polona Hercog kot Andreja Klepač, Hercogova pa je bila neuspešna tudi med mešanimi dvojicami.
"Po dveh zelo uspešno odigranih tekmah, se nama danes ni vse najboljše izšlo. Bilo je nekaj preveč napak, kakšna neizkoriščena priložnost, zelo dobro igranje nasprotnic in rezultat je bil takšen kot je. Vseeno sem s tem rezultatom kar zadovoljna, a vem da sva bili zmožni doseči še več. S koncem tekem zame v Melbournu, si bom mogoče vzela kakšen dan 'pavze', nato pa se začela dobro pripravljati za naslednje izzive, kot so pokal Fed, turnir v Parizu ... Z Jie sva se dogovorili, da še mogoče kje poskusiva odigrati skupaj v parih, če nama bo urnik to dovoljeval," je dejala Hercogova.

MELBOURNE, osmina finala (M), tabela
(11.806.550 av. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - HEWITT (AVS)
ponedeljek
FERRER (ŠPA/5) - GASQUET (FRA/17)
ponedeljek
MURRAY (VB/4) - KUKUŠKIN (KAZ)
ponedeljek
TSONGA (FRA/6) - NIŠIKORI (JAP/24)
ponedeljek
DEL POTRO (ARG/11) - KOHLSCHREIBER (NEM)
6:4, 6:2, 6:1
FEDERER (ŠVI/3) - TOMIĆ (AVS)
6:4, 6:2, 6:2
BERDYCH (ČEŠ/7) - ALMAGRO (ŠPA/10)
4:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 7:6 (2)
NADAL (ŠPA/2) - LOPEZ (ŠPA/18)
6:4, 6:4, 6:2

Osmina finala (Ž), tabela
(11.806.550 av. dolarjev, trda podlaga)

WOZNIACKI (DAN/1) - JANKOVIĆ (SRB/13)
6:0, 7:5
CLIJSTERS (BEL/11) - LI (KIT/5)
4:6, 7:6 (6), 6:4
AZARENKA (BLR/3) - BENEŠOVA (ČEŠ)
6:2, 6:2
A. RADWANSKA (POL/8) - GÖRGES (NEM/22)
6:1, 6:1
S. WILLIAMS (ZDA/12) - MAKAROVA (RUS)
ponedeljek
ŠARAPOVA (RUS/4) - LISICKI (NEM/14)
ponedeljek
ERRANI (ITA) - DŽENG (KIT)
ponedeljek
KVITOVA (ČEŠ/2) - IVANOVIĆ (SRB/21)
ponedeljek

Dvojice (Ž), osmina finala:
KUDRJAVCEVA/MAKAROVA (RUS) -
HERCOG/ DŽENG (SLO/ KIT)
7:5, 6:4

HUBER/RAYMOND (JAR/ZDA/2) -
KLEPAČ/ ROSOLSKA (SLO/ POL)
6:2, 6:1

Mešane dvojice, 1. krog:
UHIROVA/LIPSKY (ČEŠ/ZDA)
-
HERCOG /CABAL (SLO/ KOL)
7:6, 7:5

Clijstersova rešila štiri zaključne žoge