Stan Wawrinka je prvič dvignil pokal v Flushing Meadowsu. Igral je v treh finalih za grand slam in vse tri tudi dobil. Foto: Reuters
Stan Wawrinka je prvič dvignil pokal v Flushing Meadowsu. Igral je v treh finalih za grand slam in vse tri tudi dobil. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Wawrinka mora za karierni grand slam zmagati še v Wimbledonu. Predlani je bil najboljši v Melbournu, lani na Roland Garrosu, letos pa v New Yorku. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je imel velike težave v četrtem nizu. Fizioterapevt mu je dvakrat pomagal. Foto: EPA
Novak Đoković
"Nole" je že petkrat prejel krožnik za poraženca v finalu zadnjega grand slama sezone. Leta 2007 ga je ugnal Roger Federer, leta 2010 in 2013 Rafael Nadal, leta 2012 Andy Murray, tokrat pa Wawrinka. Foto: EPA
Stan Wawrinka in Novak Đoković
Oba finalista se zelo dobro poznata, saj sta odigrala že 24 dvobojev. Đoković jih je dobil kar 19, najpomembnejša pa je izgubil. Tudi v lanskem finalu Roland Garrosa je dobil uvodni niz, nato pa izgubil preostale tri. Foto: Reuters
Stan Wawrinka in Donna Vekić
Donna Vekić je bila pošteno nervozna na tribuni. 20-letna Osiječanka, 112. igralka sveta, je od lani Švicarjevo dekle. Foto: Reuters
Wawrinka z izjemno predstavo ugnal Đokovića

Srb, ki je kar trikrat napredoval po predaji tekmecev, je tokrat komaj končal obračun. V četrtem nizu je šepal po igrišču. Potreboval je pomoč fizioterapevta zaradi zlomljenih nohtov na nogah. Unovčil je le tri izmed 17 priložnosti za odvzem servisa.
Proti Evansu rešil zaključno žogo
31-letni Švicar, ki je v 3. krogu rešil zaključno žogo Britanca Daniela Evansa v maratonskem obračunu na stadionu Louisa Armstronga, se je pridružil izbrani druščini tenisačev, ki so osvojili dva ali več grand slamov po tridesetem letu (Rod Laver, Ken Rosewall, Andre Agassi in Jimmy Connors). V drugem tednu je Wawrinka stopnjeval formo, v četrtfinalu je izločil olimpijskega podprvaka Juana Martina del Potra, v polfinalu pa še Keija Nišikorija.
Ni imel velikih pričakovanj
"Z Novakom se poznava že dolga leta in tudi zaradi njega sem prišel na to raven. Moram se mu zahvaliti, saj je naredil res veliko za teniško igro. Ko sem prišel v New York, nisem imel velikih pričakovanj. Res sem igral veliko tenisa, popolnoma sem izčrpan. Iz dvoboja v dvoboj sem stopnjeval formo," je bil zadovoljen Wawrinka, ki se je spomnil tudi na žrtve ob 15. obletnici terorističnega napada na New York.
Postal je najstarejši zmagovalec v New Yorku po Rosewallu leta 1970 in je pravi specialist za finalne obračune, zadnjih enajst jih je dobil.
"Nole" že petič poraženec finala v New Yorku
"Stan si je zaslužil to zmago. Po štirih urah je težko biti svež. To je bil fizično zelo zahteven dvoboj, v odločilnih trenutkih je bil Wawrinka boljši. Nisem vedel, ali bom prišel v New York letos, saj sem imel poškodbo zapestja. Odločil sem se šele osem dni pred začetkom turnirja, zato sta zadnja dva tedna fantastična zame," je pojasnil Đoković, ki je že petič izgubil finalni dvoboj v New Yorku, zmagal je leta 2011 in lani.
Udaren začetek Đokovića
Prvi igralec sveta je začel sijajno. V drugi igri je Wawrinka imel prednost 40/15, a je nato naredil nekaj napak in Srb je nanizal štiri točke zapored. V tretji igri je brez izgubljene točke zadržal začetni udarec za 3:0. Deloval je kot stena, vse udarce je vračal v polje. Švicar ni našel prave igre, v šesti igri je bil znova v težavah, a je rešil priložnost za brejk in znižal na 4:2. Pri vodstvu s 5:2 je imel Srb dve priložnosti za prvi niz, a ju ni unovčil. Stan se je prebudil, bekhend je končno stekel, "Nole" pa je naredil nekaj napak in v deveti igri je izgubil servis.
Wawrinka dobil najlepšo točko, a bila je edina v podaljšani igri
Odločala je podaljšana igra, Wawrinka je dobil eno izmed najlepših točk na letošnjem turnirju, ki jo je zaključil z volejem pri mreži. To je bila tudi njegova edina točka, saj je Đoković zadel odlično bekhend paralelo za 3:1, nato pa dobil še preostale štiri točke (7:1).
Švicar ujel ritem v drugem nizu
V četrti igri drugega niza je imel Đoković prednost s 40/15, vendar je nato popustil in Wawrinka je z bekhendom prišel do brejka (3:1). V peti igri je Švicar po 0/40 nanizal kar pet točk zapored, zadel je dva močna servisa in nato še forhend na črto za 4:1.

"Nole" je v sedmi igri izzval sokolje oko, ki je pokazalo, da je žoga na črti. Priigral si je priložnost za odvzem servisa in jo z močnim forhendom tudi unovčil. Izenačil je na 4:4 in zdelo se je, da je blizu vodstva z 2:0 v nizih. Wawrinka je zanesljivo zadržal servis za 5:4 in si nato priigral dve zaključni žogi za drugi niz. Đokoviću je prvo s spektakularno točko uspelo rešiti, nato pa je poslal forhend v avt in po uri in 45 minutah je bil izid izenačen na 1:1.
Prelomnica 12. igra tretjega niza
Zalet iz drugega niza je Wawrinka prenesel na začetek tretjega. V prvi igri je rešil tri priložnosti za brejk. Đoković je v drugi igri povedel s 30/0, a je nato šel prehitro k mreži, Wawrinka je zadel forhend mimo njega, nato pa je Srb poslal še forhend v avt. Tudi v tretji igri je Švicar po 30/40 nanizal tri točke zapored in z mojstrsko bekhend diagonalo povedel že s 3:0. "Nole" se je nato prebudil in z brejkom v peti igri izenačil na 3:3. V ključnih trenutkih je bil Stan bolj zbran, v 12. igri je odvzel servis Đokoviću za vodstvo z 2:1, potem ko je prvi igralec sveta poslal forhend v stranski avt.
Velike težave Đokovića zaradi zlomljenih nohtov
Na začetku četrtega niza je bil Đoković zelo utrujen, v drugi igri se je držal za levo nogo in znova je izgubil servis. Wawrinka je povedel s 3:0, nato pa je na igrišče prišel fizioterapevt. Srb je imel žulje na obeh stopalih, zlomil se mu je tudi noht in na obeh nogavicah je bila kri.
Prvi igralec sveta se je vrnil na igrišče in skušal doseči preobrat. Najbližje mu je bil v peti igri, ko je zapravil tri priložnosti za brejk. Wawrinka se je rešil, povedel je s 4:1 in nato še dvakrat zadržal začetni udarec. Izkoristil je drugo zaključno žogo po treh urah in 55 minutah.
Đoković ostaja pri 12 naslovih na turnirjih velike četverice, Wawrinka pa se je tremi izenačil z Andyjem Murrayjem. Dokazal je, da je pravi maratonec, saj je bil v sedmih dvobojih na igrišču skoraj 22 ur.

NEW YORK, finale (M)
(18.162.000 am. dolarjev, trda podlaga)

WAWRINKA (ŠVI/3)
- ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3

Statistika

Đoković

Wawrinka

Prvi servis (%)5156
Asi

6

9

Dvojne napake73
Neizsiljene napake

46

51

Winnerji3046
Osvojene točke143144
Osv. točke na mreži24/3111/20
Priložnosti za brejk3/176/10




Dvojice (Ž), finale:
MATTEK SANDS/ŠAFAROVA (ZDA/ČEŠ/12) -

GARCIA/MLADENOVIC (FRA/1)
2:6, 7:6 (5), 6:4

Mladinci, finale:
AUGER-ALIASSIME (KAN/6)
- KECMANOVIĆ (SRB/5)
6:3, 6:0

Mladinke, finale:
DAY (ZDA/5)
- KUZMOVA (SLK/13)
6:3, 6:2


Zmagovalci OP-ja ZDA v zadnjih 20 letih:
1996 - Pete Sampras (ZDA)
1997 - Patrick Rafter (AVS)
1998 - Patrick Rafter (AVS)
1999 - Andre Agassi (ZDA)
2000 - Marat Safin (RUS)
2001 - Lleyton Hewitt (AVS)
2002 - Pete Sampras (ZDA)
2003 - Andy Roddick (ZDA)
2004 - Roger Federer (ŠVI)
2005 - Roger Federer (ŠVI)
2006 - Roger Federer (ŠVI)
2007 - Roger Federer (ŠVI)
2008 - Roger Federer (ŠVI)
2009 - Juan Martin del Potro (ARG)
2010 - Rafael Nadal (ŠPA)
2011 - Novak Đoković (SRB)
2012 - Andy Murray (VB)
2013 - Rafael Nadal (ŠPA)
2014 - Marin Čilić (HRV)
2015 - Novak Đoković (SRB)
2016 - Stan Wawrinka (ŠVI)





Wawrinka z izjemno predstavo ugnal Đokovića