Slovenska teniška reprezentanca, ki bo lovila največji uspeh slovenskega moškega tenisa v Davisovem pokalu. Foto: TZS
Slovenska teniška reprezentanca, ki bo lovila največji uspeh slovenskega moškega tenisa v Davisovem pokalu. Foto: TZS
Blaž Rola
23-letni Ptujčan Blaž Rola bo najmočnejši slovenski adut v Portorožu. Rola je na lestvici ATP 118. Foto: MMC RTV SLO

kacije za svetovno skupino Davisovega pokala.

Slovenija ima kar tri igralce (Aljaž Bedene, Blaž Rola, Blaž Kavčič) znotraj najboljših 150 na svetovni lestvici, medtem ko ima Izrael le enega (Dudija Selo). Kljub temu pa ima selektor Blaž Trupej kar precej razlogov za skrbi.

Bedene se je nastopu za reprezentanco odpovedal, Kavčič je bil pred nekaj tedni operiran in še ni začel resno trenirati, Gregor Žemlja pa se že leto dni ubada z zdravstvenimi težavami.

Rola: Velika čast igrati za reprezentanco
Prvi slovenski igralec je tako Blaž Ro
la
, ki je s turneje po Srednji Ameriki v Portorož prispel po 36 urah potovanja. "Zame je velika čast igrati za slovensko reprezentanco. Ko sem na novinarski konferenci sedel poleg kapetana kot prvi igralec reprezentance, sem se šele zavedal odgovornosti in časti. Vseeno se ne počutim kot 'top' član ekipe. Grega in Blaž sta toliko naredila za to reprezentanco, da sta brez dvoma veliko pred mano. Sem v odlični formi in naredil bom vse, da se uvrstimo v nadaljnji krog," pravi Rola.

Kavčič: Morda bom pripravljen za en dvoboj
Slovenske barve bodo branili Rola, Kavčič, Žemlja in Janez Semrajc, pri čemer bo Kavčič morda zaigral v nedeljo, Žemlja pa v sobotni igri parov. "Komaj 16 dni je od operacije. Nihče ni verjel, da bom tako hitro okreval, toda naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da se čim prej vrnem na igrišča. Bolečina je še prisotna, toda ni tako huda, da ne bi mogel igrati. Dejstvo pa je, da moram zdaj začeti praktično z ničle, saj sem dva tedna samo ležal v postelji. Prepričan sem, da bom v prihodnjih dneh dobro treniral in bil morda konec tedna pripravljen za en dvoboj," je v Portorožu povedal Kavčič.

Ran nima težav z odpovedmi igralcev
Sela je 61. igralec z lestvice ATP, drugi igralec za dvoboje posameznikov je Amir Weintraub (206.), preostala dva člana - Jonathan Erlich in Andy Ram - pa sta specialista za igro dvojic. "Igrati za izraelsko reprezentanco je velika čast za vsakega igralca, in ni se še zgodilo, da bi kdaj kdo odpovedal udeležbo brez tehtnega razloga. Igralcem samo pošljem kratko telefonsko sporočilo, kdaj in kje se dobimo," poudarja izraelski selektor Ejal Ran, ki v nasprotju s slovenskim selektorjem z odzivom igralcev nima težav.

Žreb v četrtek, prvi dvoboj v petek ob 11.00
Dvoboji bodo potekali na peščenem igrišču številka 9 v ŠRC-ju Marina Portorož. Žreb bo v četrtek v Piranu. V petek se bo prva partija začela ob 11. uri, v soboto so dvojice na sporedu ob 14. uri, v nedeljo pa se bo turnir znova začel ob 11. uri.