Blaž Kavčič je v odločilnem dvoboju s 3:0 v nizih odpravil Laurinasa Grigelisa. Foto: EPA
Blaž Kavčič je v odločilnem dvoboju s 3:0 v nizih odpravil Laurinasa Grigelisa. Foto: EPA
Richardas Berankis
Richardas Berankis je v dvoboju najboljših igralcev izgubil z Žemljo. Foto: EPA
Blaž Trupej
Blaž Trupej je znal dvigniti igralce po grenkem porazu v sobotnem dvoboju dvojic. Foto: MMC RTV SLO
Novak Djoković
Novak Djoković je izenačil na 2:2 Foto: Reuters
Janko Tipsarević
Janko Tipsarević je v velikem slogu priigral odločilno točko. Foto: EPA

Zadnji dan sta odločilni slovenski zmagi dosegla Grega Žemlja in Blaž Kavčič. Najprej je Žemlja v dvoboju najvišje uvrščenih igralcev obeh držav na lestvici ATP premagal Richardsa Berankisa s 7:6 (2), 6:4 in 6:3, nato pa je Kavčič ugnal še Laurinasa Grigelisa s 6:4, 7:6 (4) in 7:6 (5). Slovenija se je tretjič v zgodovini uvrstila v prvo evroafriško skupino, kjer je doslej igrala v letih 1995 in 2001. To si je obetala še lani v Rigi, kjer je po dveh dneh vodila proti Latviji z 2:1, nato pa izgubila z 2:3.

Žemlja blestel v podaljšani igri
Že od začetka uvodnega niza med Žemljo in Berankisom je kazalo na podaljšano igro, saj sta igralca dobivala igre po svojih začetnih udarcih in si nista dovolila pretiranega tveganja. V 13. igri je Slovenec hitro z dvema "minibrejkoma" povedel s 3:0 in prednost zadržal do konca (7:2). 2.000 gledalcev na polni tribunah je obnemelo.

Berankis v nadaljevanju popustil
Berankis je na začetku drugega niza izgubil svoj servis in Žemlja je povedel z 2:0. Berankis je nato povsem spremenil svojo igro in začel vse pogosteje prihajati na mrežo. Po znižanju na 1:2 pa je Žemlja najprej z neubranljivimi servisi popolnoma onemogočil napadalno igro tekmeca (3:1), nato pa z natančno merjenimi žogicami dobil tudi peto igro z novim brejkom. Berankis je na krilih glasnih gledalcev dobil dve igri zapored, nato pa je Žemlja vseeno izkoristil drugo zaključno žogico za vodstvo z 2:0 v nizih. Tretji niz je bil povsem drugačen od uvodnega, saj sta prvi točki igralca dobila na servis nasprotnika. Žemlji je v peti igri uspel odločilen brejk, ki ga do konca ni več izpustil iz rok.

V ključnih trenutkih Kavčič sijajen
Kavčič odločilnega dvoboja ni začel najbolje. Začetek prvega niza je bil dokaj izenačen, po vodstvu Grigelisa s 4:3 pa je imel servis Kavčič in izgubljal s 30:40. Grigelis je lepo izpeljal napad na mrežo, vendar nato z dveh metrov poslal žogico v mrežo. Po izenačenju na 4:4 je v deveti igri Kavčič povedel s 40:0 in izkoristil drugo žogico za odvzem servisa tekmecu, ki je s podobno napako po dobro izvedenem napadu kot v osmi igri zaključil niz.

Kavčič je imel v drugem nizu, ko sta igralca znova dobivala svoja servisa, štiri priložnosti za odvzem servisa v peti igri, vendar ni bil uspešen. Uspešno je rešil tudi prednost tekmeca za osvojitev niza v 12 igri in izsilil podaljšano igro. V njej je učinkovito osvojil deveto točko z odločilnim brejkom (5:4) in nato dobil še dva svoja servisa.

V zadnjem nizu sta oba igralca po dvakrat izgubila začetni udarec. V podaljšani igri je Kavčič le enkrat neuspešno serviral, Grigelis pa je dvakrat izgubil točki po svojem začetnem udarcu in Kavčič je s servisom zaključil za veliko slavje slovenske ekipe.

Izjave po koncu dvoboja:
Blaž Trupej, kapetan Slovenije: "Čestitam celotni ekipi. Igralci so bili po sobotnem porazu med pari zelo razočarani. Zato je bilo treba vplivati nanje in dvigniti njihovo samozavest. Uspelo mi jih je motivirati za današnja dvoboja. Blaž Kavčič je izjemno odigral, posebej ker je bil v Litvi lani v podobnem položaju, vendar ni dobil odločilne točke. To sem sem kot igralec že doživel. Z odliko je opravil test na podlagi, ki mu ne ustreza. Tudi Grega Žemlja je bil izvrsten. Šest nas je bilo v dvorani, pa smo bili včasih glasnejši kot 2.000 gledalcev na tribunah. To nam je dalo še dodatni naboj za uspešen razplet v Vilni."

Grega Žemlja: "Richards Berankis in kapetan Litve Remigijus Balžekas sta mi čestitala in sta bila tudi sama presenečena nad mojo predstavo ter gladko zmago. Od vsega začetka sem se dobro počutil in igra mi je lepo stekla. Tako servis, igra, osnovni udarci, vračanje servisov... Vse to je odločilo in vse je bilo na moji strani. Celotna ekipa je neizmerno vesela tega rezultata. Že dolgo se nisem veselil rezultata, kot se ga tukaj. To nas pred challengerjem v Ljubljani še bolj motivira in gradi našo samozavest."

Blaž Kavčič: "Bilo je napeto od prve do zadnje točke. Zdelo se mi je, da sem bil ves čas boljši igralec na igrišču. Imel sem kopico priložnosti, vendar do prave prednosti nisem prišel. Svoj servis pa sem gladko dobival. Vesel sem. Hvala ekipi, ki me je ves čas podpirala. Med vsemi točkami sem jih slišal in so celo preglasili tudi 2000-glavo množico v dvorani. To je zame obliž za lani, ko sem po izidu 2:2 v Latviji prav tako igral odločilno tekmo in tedaj izgubil. Danes se zato nisem najbolje počutil v tej vlogi in sem bil pod velikim pritiskom. Na koncu smo tudi ob pomoči celotne ekipe, ki se ji za podporo zahvaljujem, doživeli pomembno zmago in napredovanje, ki smo si ga že želeli že dve leti."

Richards Berankis: "Slovenija je bila zelo dobro pripravljena za ta Davisov pokal in je dobro igrala. V petek sem imel zelo težak dvoboj s Kavčičem, izgubil sem prvi niz in nato vendarle zmagal. Tudi v soboto v dvojicah, ko smo že zaostajali z 0:2, se nam je v nadaljevanju uspelo vrniti. Danes nisem bil več tako svež kot prejšnje dni. To je glavni razlog, da mi ni šlo tako kot prejšnje dni. Toda tudi Žemlja je zelo dobro igral. Serviral je izjemo, skoraj brez napak. Imel sem zelo težko delo, ko je vračal moje udarce in me je prisilil, da sem delal napake. Žemlja je bil danes res zelo dober."

Tipsarević junak v beograjski Areni
Potem ko so francoski teniški igralci že v soboto povedli s 3:0 proti Argentini in si tako z neulovljivo prednostjo kot prvi priigrali finale Davisovega pokala, so se jim pridružili še Srbi. Odločilno peto točko proti Čehom jim je v beograjski Areni priigral Janko Tipsarević, ki je s 6:0, 7:6 (6) in 6:4 ugnal Radeka Štepaneka. Prvo današnjo točko je Srbom prinesel drugi igralec sveta Novak Djoković, ki je s 4:6, 6:3, 6:3 in 6:4 premagal finalista Wimbledona Tomaša Berdycha. Finale bo na sporedu od 3. do 5. decembra v Beogradu.

II. EVROAFRIŠKA SKUPINA, 3. krog, Vilna, trda podlaga, dvorana:
Litva - SLOVENIJA 2:3

Berankis - Kavčič 3:6, 6:2, 7:6 (9), 6:4

Grigelis - Žemlja 3:6, 6:7 (4), 3:6

Grigelis/Sakinis - Gregorc/Žemlja
5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:3

Berankis - Žemlja 6:7 (2), 4:6, 3:6

Grigelis - Kavčič 4:6, 6:7 (4), 6:7 (5)


Svetovna skupina, polfinale


Lyon, trda podlaga, dvorana:
FRANCIJA
- Argentina 5:0

Llodra
- Monaco 7:5, 4:6, 7:5, 6:3
Monfils - Nalbandian 6:4, 2:6, 6:4, 6:3
Clement/Llodra - Scwank/Zeballos
6:4, 7:5, 6:3
Simon - Schwank 7:6, 6:7, 6:3
Clement - Zeballos 7:5, 6:1

Beograd, trda podlaga, dvorana:
SRBIJA - Češka 3:2

Troicki - Štepanek 6:4, 2:6, 4:6, 4:6
Tipsarević - Berdych 7:5, 6:2, 2:6, 7:6 (5)
Djoković/Zimonjić - Berdych/Štepanek 6:3, 1:6, 4:6, 1:6
Djoković - Berdych 4:6, 6:3, 6:3, 6:4
Tipsarević - Štepanek 6:0, 7:6 (6), 6:4


QUEBEC, finale
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

PASZEK (AVT) - MATTEK SANDS (ZDA)
7:6 (6), 2:6, 7:5
Za 19-letno Avstrijko iz Dornbirna je to druga turnirska zmaga, pred štirimi leti je zmagala v Portorožu.

GVANGDŽU, finale
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

GROTH (AVS/1) - KUDRJAVCEVA (RUS)
6:1, 6:4
Slovaška teniška igralka z avstralskim potnim listom Jarmila Groth je osvojila prvi turnir WTA v karieri.