Roger Federer se najbrž nikoli ne bo naveličal poljubljanja pokala za zmagovalca Wimbledona. Do zdaj je to storil že šestkrat. Foto: Reuters
Roger Federer se najbrž nikoli ne bo naveličal poljubljanja pokala za zmagovalca Wimbledona. Do zdaj je to storil že šestkrat. Foto: Reuters
Andy Roddick in Roger Federer
Andy Roddick in Roger Federer po obračunu, ki bo šel tako kot lanski med Federerjem in Rafo Nadalom v teniško zgodovino. Foto: Reuters
Roger Federer
Teniški kralj Roger Federer je igral že v svojem 20. finalu na turnirjih za grand slam. Na poti do njega je v Wimbledonu izgubil le en niz. Foto: EPA
Andy Roddick
Taktika Andyja Roddicka je tako rekoč do konca drugega niza delovala odlično. Nato pa je Federer začel stvari vse bolj jemati v svoje roke, a se Roddick ni pustil zlomiti, na svoj drugi naslov za grand slam, prvega je osvojil na OP-ju ZDA leta 2003, pa bo moral še malce počakati. Mnogi o tem, potem ko je v zadnjem letu na novo postavil svojo igro in tokrat prikazal skorajda popoln tenis, ne dvomijo. Foto: Reuters
Roger Federer
Federer je seveda kot nesporni vladar Wimbledona v zadnjih letih tudi z občinstvom zgradil prav poseben odnos. Foto: Reuters
Roger Federer
Federerja so po zmagoviti potezi preplavila čustva. Foto: Reuters
Roger Federer in Andy Roddick
Oba šampiona s svojima lovorikama. Foto: Reuters
Federer sam na teniškem Olimpu

V finalu močnih servisov je po navdušujočem tenisu, skupaj s tistim iz lanskega finala enem boljših v zadnjih letih, Švicar slavil s 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6 in 16:14. Nori obračun, ki si ga je v živo ogledala plejada prejšnjih prvakov na sveti travi, s Petom Samprasom na čelu, je moral Federer odigrati na robu svojih zmožnosti, čeprav je zadel kar 107 winnerjev. Po izgubljenem prvem nizu je v podaljšani igri drugega zaostajal že z 2:6, nato pa s šestimi zaporednimi točkami poravnal obračun.

Prav nič ni mogel storiti z neubranljivim servisom 26-letnega nasprotnika, zato pa se trdno oprijel svojega in po še eni podaljšani igri povedel z 2:1. Američan, ki je izgubil še svoj tretji wimbledonski finale (vse proti Federerju), se ni uklonil in v ključnem trenutku četrtega niza z izvrstnim backhandom poskrbel za napet konec. Razpletel se je po edinem izgubljenem servisu Roddicka v obračunu, ko je pri 14:15 zgrešil forehand.

Najuspešnejši igralci na turnirjih za grand slam:
15 - Roger Federer (ŠVI)
14 - Pete Sampras (ZDA)
12 - Roy Emerson (AVS)
11 - Björn Borg (ŠVE)
Rod Laver (AVS)

Briljantna taktika Roddicka ni bila dovolj
"Čestitam Rogerju. Je resnični šampion, zasluži si vse, kar dobi," je bil prvi komentar poklapanega Roddicka, ki je s trenerjem Larryjem Stefankijem pripravil sicer odlično taktiko - nezgrešljiv servis, podkrepljen s pogostimi izleti na mrežo. Vendar niti to ni zadostovalo za tretjo zmago v 21 medsebojnih obračunih.

Federer tenisa ne igra zaradi rekordov
Federer je nasprotniku namenil nekaj tolažilnih besed: "Igral si neverjetno. Ne bodi žalosten, tudi jaz sem bil v tej koži lani. Tokrat sem bil jaz srečnejši. Tekma je bila nora, a eden pač mora zmagati, čeprav imam občutek, da bi tole lahko trajalo še ure." Na vprašanje, kako se počuti kot rekorder, je Švicar, ki bo v ponedeljek znova prvi igralec sveta tudi na lestvici ATP, odgovoril: "Tenisa ne igram, da bi podiral rekorde, ampak želim uživati v igri."

Le prehitel Pistol Peta
A za marsikoga so bili ravno rekordi danes v "prvem planu" - predvsem tisti o številu osvojenih turnirjev za grand slam: Pistol Peta ni več na vrhu, zdaj je le še FedEx! Prav priročno je legendarni Američan v živo spremljal Federerjev skoraj peturni pohod do 15. lovorike za grand slam, še vedno pa ima en wimbledonski naslov več.

Film dvoboja
Prvi niz (39 min), 7:5 Roddick
Odličen servis je bil v bojnem načrtu obeh finalistov - dovolj suvereno sta dobivala igre na svoj začetni udarec. Prva imenitna točka je sledila v šesti igri, ko je Federer sijajno odgovoril na Roddickov napad na mrežo, prve priložnosti za brejk pa šele v 11. igri. Švicar ni izkoristil niti ene izmed štirih, Roddick pa je po ogromnih težavah le prišel do vodstva s 6:5, v naslednji igri pa povedel z 1:0. Dovolj je bila ena priložnost za odvzem servisa. Federer je napravil še enkrat več neizsiljenih napak kot nasprotnik (6:3) in tudi eno dvojno napako ter zadel en winner več (13:14).

Drugi niz (44 min), 7:6 (6) Federer
Drugi niz se je začel podobno kot prvi - močni, neubranljivi servisi so deževali z ene in druge strani, predvsem na Američanove briljantne začetne udarce pa FedEx ni našel rešitve. Drug drugemu nista ponudila niti ene priložnosti za brejk. V deseti igri je bila na sporedu najdaljša točka doslej - 23 udarcev z osnovne črte. Niz je odločila podaljšana igra, kjer je na začetku prednjačil Roddickov servis. Hitro je povedel z 2:0, nato pa še s 5:1 in 6:2, a je Švicar po treh zaporednih točkah in darilu Roddicka izenačil na 6:6 ter nato na 1:1 v nizih. Federer je zadel le 56 % prvih servisov (Roddick 79 %).

Tretji niz (47 min), 7:6 (5) Federer
Vloge pri servisu so se zamenjale, zgodba poteka nizov je ostala enaka. Roddick ni prišel niti blizu priložnosti za brejk, Federer je svojo v šesti igri zapravil. Znova je odločila podaljšana igra, kjer je Švicar prišel do dveh minibrejkov in vodstva s 5:1. Ni ga več izpustil iz rok in podaljšano igro dobil s 7:5. Federer je dvignil raven svojega servisa, kar potrjuje tudi statistika - odstotek zadetih prvih servisov (72:56), dobljene točke na prvi servis (96:87), winnerji (20:17), asi (7:6). Federer je zadel več asov, Roddick pa je več prihajal k mreži (6/10 - 10/19). Narobe svet?

Četrti niz (33 min), 6:3 Roddick
Najmanj izenačen niz v dozdajšnjem poteku dvoboja. Roddicku je uspel brejk v četrti igri, nato pa je kljub manjšim težavam z gležnjem izid poravnal na 2:2. Američanu je sicer uspelo zadeti le 60 % prvih servisov, Federer je imel kar osem winnerjev (6:14) več in štiri ase (2:6) več.

Pet niz (95 min), 16:14 Federer
Nobeden izmed teniških velemojstrov ni niti v petem nizu popuščal za ped. Federer je z genialno potezo, ko se je Roddick ob lovljenju žogice lahko ulegel le na tla, v drugi igri prišel do svoje šeste priložnosti za brejk, a tudi te ni izkoristil. Roddick je imel v 17. igri dve priložnosti za odvzem servisa, a je Švicar pod največjim pritiskom velemojstrsko odgovoril in s štirimi zaporednimi točkami vendarle povedel z 9:8. Kar trinajst iger sta teniška asa v dih jemajoči predstavi osvajala igre na svoj servis, nato pa je v 30. igri Federer po 22 asih in 43 winnerjih le dočakal svojo sedmo priložnost za brejk in jo tudi izkoristil.

Wimbledon, finale:
(4.275.000 britanskih funtov, trava)

FEDERER (ŠVI/2) - RODDICK (ZDA/6) 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14

STATISTIKA FINALNEGA DVOBOJA          
FEDERER RODDICK
Prvi servis (%) 64 70
Asi 50 27
Dvojne napake 4 4
Neizsiljene napake 38 33
Winnerji 107 74
Osvojene točke 223 213
Osv. točke na mreži 38 42

Najhitrejši servis 220 km/h 229
Povprečje, 1. servis 189 204
2. servis 158 168

KAKO DOLGI SO BILI POSAMEZNI NIZI?
1. 2. 3. 4. 5.
39 44 47 33 95 minut

Federer sam na teniškem Olimpu