Rafael Nadal je osvojil 5. turnir za grand slam, skupno pa 29. v karieri. Foto: Reuters
Rafael Nadal je osvojil 5. turnir za grand slam, skupno pa 29. v karieri. Foto: Reuters
Roger Federer in Rafael Nadal
Federerju ni uspel veliki met - rekordna 6. zaporedna zmaga. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Dvoboj je tako rekoč trajal do mraka - s prekinitvami skoraj 7 ur. Foto: EPA
Roger Federer
Tretji niz je Federerju vlil upanje. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Nadal je bil v podaljšani igri 4. niza dvakrat le točko oddaljen od zmage. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadalu je na začetku tretjega niza nevarno spodrsnilo, na srečo pa jo je Španec odnesel brez poškodbe. Foto: EPA
Rafael Nadal
Trenutek zmagoslavja in odrešitve. Nadal je postal prvi tenisač po Björnu Borgu (1980), ki je zapored slavil v Parizu in Wimbledonu. Foto: EPA
Najdaljši wimbledonski finale

Dvoboj je trajal 288 minut, kar je najdlje v zgodovini turnirjev na "sveti travi". 22-letni Španec je izkoristil prve tri priložnosti za brejk in dobil uvodna niza s 6:4. Pri 5:4 v 3. nizu je obračun za 88 minut prekinil dež, ki je koristil Federerju, saj je izenačil na 2:2 v nizih, potem ko je v četrtem ubranil dve (!) zaključni žogici Špancu.

Odločitev je padla v 15. igri, ko je Nadalu uspel četrti brejk v dvoboju za 8:7, nato pa je na svoj servis izkoristil četrto zaključno žogico za prvenec v All England Clubu. Obračun je bil tudi v zadnjem nizu zaradi manjše plohe prekinjen za 20 minut.

Nadal: Roger je še vedno najboljši
"Nemogoče je opisati, kako se počutim. Sanjam. Nikoli si nisem predstavljal, da bom zmagal tukaj. Imel sem nekaj priložnosti, da dvoboj odločim prej v svojo korist, a Roger se neverjetno bojuje, zato mu moram čestitati. On je še vedno najboljši, še vedno je petkratni šampion Wimbledona, medtem ko sem jaz pri enem naslovu," je komplimente delil Nadal, Federer pa mu je vrnil z enako mero: "Poskušal sem vse. Rafa je zasluženo zmagovalec. Škoda je, ker mi ni uspelo, a naslednje leto se vrnem."

Prvi niz (6:4 za Nadala):
Nadal je v 3. igri izkoristil že prvo priložnost za brejk in povedel z 2:1. Federer bi lahko takoj vrnil udarec. Potem ko je zaostajal že s 40:0, je nanizal štiri točke zapored. Toda "Rafa" je po treh izenačenjih le zadržal servis za 3:1. Nasprotnika sta gladko dobivala igre na svoj servis do 5:4. Takrat je Roger prišel do novih dveh priložnosti za brejk, vendar ju ni izkoristil. "Rafa" je to znal kaznovati in po 48 minutah na tretjo zaključno žogico odločil niz v svojo korist (Federerjev bekhend končal v mreži.).

Drugi niz (6:4 za Nadala):
Dober začetek Federerja, ki mu je v 4. poskusu uspelo prvič odvzeti servis nasprotniku za 2:0. Španec je bil nemočen ob silovitem diagonalnem forhendu Švicarja. Federer je zanesljivo nadzoroval dvoboj, saj je povedel s 3:0 in 4:1. V 7. igri pa se mu je zalomilo. Nadal si je prigaral drugo brejk priložnost na dvoboju in jo tudi izkoristil (4:3). Španec je v nadaljevanju ubranil peto Federerjevo priložnost za brejk, takoj nato pa sam še tretjič odvzel servis nasprotniku in povedel s 5:4. Prvi igralec sveta je bil ob nekaterih točkah Španca vidno nervozen. Po izjemnem bekhendu je Majorčan prišel do zaključne žogice za drugi niz, vendar je nato njegov udarec ustavil vrh mreže. Tudi s pomočju sunka vetra se je "Fedexu" ponudila 6. brejk žogica, ki pa je znova ostala neizkoriščena. Na drugi strani je Nadal po Federerjevem bekhendu - končal je v mreži - na svojem "računu" s 6:4 vknjižil drugi niz.

Tretji niz (7:6 za Federerja):
Nadalu je spodrsnilo, tako da je zahteval zdravniško pomoč. Pri 2:1 si je Federer pribojeval dve žogici za odvzem servisa, a kaj ko je "Rafa" znova vzdržal in izenačil na 2:2. V 6. igri se je zgodba ponovila - Švicar je na Špančev servis povedel s 15:40, imel še dvakrat prednost, toda vse 4 brejk priložnosti so splavale po vodi. Nadal se je znova vrnil (3:3). Drugi igralec sveta je v nadaljevanju na nasprotnikov servis povedel z 0:40, toda Federer se tokrat ni dal. Z dvema zaporednima asoma je le dobil igro za 4:3. Pri 5:4 je dvoboj za dobro uro prekinil dež. Po premoru je Federer izničil vodstvo Nadala s 0:40, brejk pa mu le ni uspel (5:5). Odločitev je padla v podaljšani igri, kjer je Švicar predvsem po zaslugi odličnega servisa (3 asi) slavil s 7:5.

Četrti niz (7:6 za Federerja):
Tekmeca sta do 5:4 gladko dobivala igre na svoj servis. V 10. igri je Nadal povedel z 0:30, tako da sta ga do končnega zmagoslavja ločili še dve točki. Federer je ostal zbran, nanizal 4 točke zapored in izenačil na 5:5. Niz se je znova prevesil v podaljšano igro. Federerju je takoj uspel mini brejk, a mu je Nadal vrnil z dvojno mero (2:1). Po odličnih servisih je Majorčan povedel že s 4:1 in 5:2 ter imel še dva začetna udarca. Oba je zapravil. Prvega z dvojno napako, drugega pa, ko je forhend končal v mreži. Federer je "zavohal" kri in prišel do zaključne žogice (6:5) za niz. Ni je izkoristil, saj je po daljši izmenjavi žogica končala v avtu (6:6). Nadal je po še eni izmenjavi prišel do zaključne žoge, a jo je Federer izničil z asom. Po izjemni bekhend paraleli je Rafa prišel do druge zaključne žogice (8:7) za dvoboj, toda Federer se je z dvema izjemnima potezama rešil in nato ob ovacijah na tribunah dobil podaljšano igro z 10:8.

Peti niz (9:7 za Nadala):
Dvoboj je pri 2:2 še drugič prekinil dež, tokrat za slabe pol ure. V 10. igri (pri vodstvu 5:4) je Federer izenačil na 30:30, a je nato Nadal odgovoril z dvema točkama zapored za 5:5. V naslednji (11.) igri je Nadal prišel do dveh priložnosti za brejk, vendar ju ni izkoristil. Uspešnejši je bil v 15. igri, ko je v svojo korist odločil 4. zaključno žogo za 8:7. Rafa je nato na svoj servis prišel do 3. zaključne žogice za zmago, vendar se je Roger izvlekel z neverjetno bekhend paralelo. Nov izjemen servis je pomenil 4. zaključno žogico za Nadala, ki jo je le izkoristil.

WIMBLEDON
(3.925.000 britanskih funtov, trava)

Finale:
NADAL (ŠPA/2)
- FEDERER (ŠVI/1)
6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (8), 9:7

STATISTIKA FINALNEGA DVOBOJA        
                   FEDERER     NADAL
Prvi servis (%)        66        73 
Asi                    25         6 
Dvojne napake           2         3 
Nevsiljene napake      52        27 
Osvojene točke        204       209 
Osv. točke na mreži 42/75     22/31 
Najhitrejši servis    208 km/h  193 
Brejk priložnosti    1/13      4/13  
Povprečje, 1. servis  188       180 
           2. servis  161       150 
                                    
KAKO DOLGI SO BILI POSAMEZNI NIZI?  
 1.    2.    3.    4.    5.         
48    46    61    58    75 min      

A. V.

Najdaljši wimbledonski finale