Blaž Rola se je veselil lahke zmage. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Rola se je veselil lahke zmage. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski tenisači blizu obstanka
Tenisači proti Južni Afriki povedli z 2:0

Najprej je Blaž Rola na peščeni podlagi ljubljanskega Tivolija s 6:1, 6:4, 6:4 opravil s prvim igralcem Južnoafriške republike Rikom De Voestom.
"Res nisem pričakoval, da bo šlo tako gladko, prej obratno, saj je bil tekmec velik favorit. A takoj, ko sem stopil na igrišče, sem se počutil super in vedel, da imam možnosti - če že ne za zmago, pa vsaj, da pripravim napeto tekmo," je dejal mladi igralec: "Da pa mi je uspelo zmagati v treh nizih, si niti pred tekmo in tudi ne med tekmo nisem mogel misliti. Še zdaj težko verjamem, kaj mi je uspelo. Super, lahko sem več kot zadovoljen!"
Kavčič malce popustil le v tretjem nizu
V drugem obračunu je Blaž Kavčič s s 6:1, 6:3 in 6:4 premagal drugega južnoafriškega igralca Ruana Roelofseja.
V prvem nizu je bil Kavčič prepričljivo boljši in ga je z dvema brejkoma dobil s 6:1, pri tem pa na svoj servis izgubil le tri točke. Podobna je bila zgodba v drugem nizu, v tretjem pa je sicer igralec JAR sploh prvič odvzel servis Sloveniji, a Kavčiču sta uspela dva odvzema servisa. Dvoboj je trajal le uro in 47 minut.

"Vesel sem, da Slovenija po prvem dnevu vodi z 2:0. Ne bom rekel, da sem igral zelo dobro, igral sem toliko, kot je bilo treba. Vedeli smo, da bo Roelofse zaigral zelo agresivno, saj ima na tej podlagi tako edino možnost, da me premaga. Dobro je serviral in do tistih iger sem težko prihajal, a čakal sem svoje priložnosti in jih dobro izkoristil. Morda je škoda za tisti 'nesrečni break', ko so se tekmecu ravno vsi udarci poklopili in je bilo tako malo bolj napeto, kot bi lahko bilo. A to zdaj ni pomembno, vesel sem, da sem zmagal, da sem osvojil točko za Slovenijo," je dejal Kavčič.

Žemlja ni pripravljen za igro dvojic
S tem sta oba Blaža Sloveniji uvodni dan prinesla popoln izplen, ki ga je kapetan slovenske vrste Blaž Trupej tudi pričakoval. "Po prvem dnevu smo lahko maksimalno zadovoljni, želeli smo si takšen rezultat. Če sem iskren, je Rola danes definitivno presenetil z ravnjo svoje igre, mislim, da je presenetil tudi Južnoafričane. Imami rezultat, ki obeta ugoden razplet. Jaz bom že danes skušal fante maksimalno motivirati za jutri, da bomo dobili tudi igro dvojic in si priigrali odločilno tretjo točko, čeravno so Južnoafričani v dvojicah nekako papirnati favoriti. Skušali bomo presenetiti in že jutri končati ta dvoboj," je napovedal kapetan slovenske vrste, ki bo najverjetneje zamenjal oba prijavljena slovenska igralca - Grego Žemljo in Janeza Semrajca - za igro dvojic z junakoma današnjega dne.

"Kot veste, sta za dvojice prijavljena Žemlja in Semrajc, a v Davisovem pokalu imam možnost, da spremenim postavo eno uro pred tekmo. Mislim, da glede fizične priprave Role in Kavčiča ne bo težav, ampak bomo videli, kdo bo igral," je dejal Trupej in dodal, da je velika verjetnost za menjave: "Žemlja je včeraj sicer opravil prvi težji trening, vendar ima danes bolečine v nogah, tako da ne bo pripravljen za igro."

Ljubljana (Tivoli), pesek:
SLOVENIJA - JAR 2:0

Rola - De Voest 6:1, 6:4, 6:4

Kavčič - Roelofse 6:1, 6:3, 6:4

Sobota ob 14.00:
Žemlja/Semrajc - Klaasen/Roelofse

Nedelja ob 11.00:
Kavčič - De Voest
Rola - Roelofse


Svetovna skupina, polfinale

Praga, trda podlaga, dvorana:
ČEŠKA - ARGENTINA 2:0
Štepanek - Monaco 7:6, 6:3, 6:2
Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Rosol/Vesely -
Berlocq/Zeballos sobota
Berdych - Monaco nedelja
Štepanek - Mayer nedelja

Beograd, pesek, dvorana:
SRBIJA - KANADA 1:1
Đoković - Pospišil 6:2, 6:0, 6:4
Tipsarević - Raonić 7:5, 3:6, 6:3, 3:6, 8:10
Bozoljac/Zimonjić -
Nestor/Pospišil sobota
Đoković - Raonić nedelja
Tipsarević - Pospišil nedelja

Slovenski tenisači blizu obstanka
Tenisači proti Južni Afriki povedli z 2:0