Roger Federer je ponovno dokazal, da je v vrhunski dnevni formi praktično nepremagljiv. Rafa Nadal je večino časa lahko le opazoval njegov šov. Na lestvici rekorderjev se je izenačil z Ivanom Lendlom; zdaj imata oba po 94 zmag in sta skupaj na drugem mestu, prvi bo še nekaj časa Američan Jimmy Connors s 109 uspehi. Nadal je do zdaj osvojil 75 turnirjev. Foto: Reuters
Roger Federer je ponovno dokazal, da je v vrhunski dnevni formi praktično nepremagljiv. Rafa Nadal je večino časa lahko le opazoval njegov šov. Na lestvici rekorderjev se je izenačil z Ivanom Lendlom; zdaj imata oba po 94 zmag in sta skupaj na drugem mestu, prvi bo še nekaj časa Američan Jimmy Connors s 109 uspehi. Nadal je do zdaj osvojil 75 turnirjev. Foto: Reuters
Rafa Nadal
Nadal po finalu (novih) težav s kolenom ni želel komentirati: O tem nočem govoriti. Ni pravi trenutek. Po porazu v finalu se tega ne govori. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova se očitno dokončno vrača na veliko sceno. Foto: EPA
Federer letos nerešljiva uganka za Nadala
Šarapova v Tiandžinu zmagala prvič po vrnitvi
Federer v finalu Šanghaja nadigral Nadala

mastersa ATP v Šanghaju odčital pravo lekcijo in po dobri uri slavil zmago z gladkih 6:4 in 6:3.

Federer tako ostaja neporažen v letošnjih dvobojih s Špancem (dobil je vse štiri) in je prišel že do pete zaporedne zmage v medsebojnih dvobojih. 38. poglavje klasike Federer – Nadal (skupno je sicer v prednosti še vedno Nadal, ki je na 38 dvobojih zmagal kar 23-krat) je ponovno zaznamovalo nekaj izjemnih potez. Večina jih je pripadla Federerju, ki je uprizoril pravi napad odličnih forhendov in bekhendov.

Španec, prvi igralec sveta, tokrat ni imel pravih možnosti, čeprav je imel za seboj niz 16 zmag, kar dovolj zgovorno govori o formi FedExa. V prvem nizu mu je zadostoval eden, v drugem pa dva odvzema servisa. Nadal ni prišel niti do ene priložnosti za "brejk". Federer je zadel kar 28 "winnerjev" in imel le 11 neizsiljenih napak, na svoj prvi servis je osvojil kar 83 odstotkov točk. Letos je dobil šest od sedmih finalov in se Nadalu na lestvici ATP pred zaključkom sezone še nekoliko približal. To je drugi naslov za Federerja v Šanghaju in prvi po zmagi leta 2014, Nadal je bil v finalu Šanghaja še drugič poražen (prvič leta 2009).

Na odprtju Nadalove akademije si nista predstavljala tako uspešne sezone
"Pred skoraj letom dni sva z Rafo odpotovala na Majorko, kjer sva odprla njegovo akademijo. Takrat si nisva predstavljala, da bova imela takšno leto, kot ga imava. Užitek je bilo danes igrati z njim. Upam, da bom tukaj tudi prihodnje leto,"
je po veliki zmagi dejal Federer.

Nato pa dodal: "Dvoboji z Rafo so vedno posebna inspiracija. Vedno je lepo deliti igrišče z igralcem, kot je on, ne glede na rezultat. Danes sem bil jaz boljši, velikokrat je bil on. Igral sem odlično, ves čas sem nadzoroval potek. Rafa je prvi igralec sveta, menim, da ga bom na lestvici težko prehitel, čeprav ob taki igri, ki sem jo pokazal danes, ni nič nemogočega. Vsekakor pa prvo mesto na lestvici ni prioriteta, moj naslednji cilj je zaključni turnir v Londonu, na katerega se bom nekaj časa pripravljal doma, nato pa na turnirjih v Baslu in Parizu."

Nadal je bil seveda slabše volje: "To ni bil ravno moj najboljši dvoboj tega tedna. Če bi ga hotel premagati, bi moral igrati svoj najboljši tenis. Moram si priznati, da nisem imel nobenih možnosti, Roger je bil boljši v vseh rečeh, ki so v našem športu pomemben. Nekatere stvari bi moral opraviti bolje."

Federer letel po celotnem igrišču
Švicar je udarno začel dvoboj in takoj prišel do "brejka" za 0:1. Nihče od nasprotnikov nato do konca prvega niza ni več resno ogrožal svojega začetnega udarca, zlasti Federer je blestel. V šesti igri je z lahkoto povišal prednost s kar štirimi asi v manj kot minuti. Federer je prvi niz končal s sedmim asom, izgubil pa le štiri točke na svoj servis. V drugem nizu se je zdelo, da je Nadal vzpostavil ravnotežje, a ga je ravno v tistem trenutku legendarni tekmec ponovno presenetil. V peti igri je prišel do "brejka", povedel z 2:3 in nato dokončno zlomil tekmeca.

Prva turnirska zmaga za Šarapovo po vrnitvi
Rusinja Marija Šarapova je osvojila prvi turnir, odkar se je po prestani dopinški kazni vrnila na teniška igrišča. V finalu pol milijona dolarjev vrednega turnirja WTA v kitajskem Tiandžinu, kjer je bila njena tekmica Belorusinja Arina Sabalenka, je zmagala s 7:5 in 7:6 (8). Petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam in nekoč prva igralka sveta, ki je zdaj šele na 86. mestu lestvice WTA, je zmagala prvič po vrnitvi v teniški svet po 15 mesecih prepovedi nastopanja oziroma prvič po dveh letih in pol.

"Zame je ta zmaga nekaj posebnega. Vedno se je bom spominjala," je po uspehu dejala ruska igralka. Po prestani kazni zaradi dopinškega prekrška se je vrnila aprila letos na turnirju v Stuttgartu, v Tiandžinu pa je nastopila s povabilom prirediteljev. Skupno je to za Rusinjo 36. zmaga v karieri.

Mednarodni turnir ATP serije 1.000, Šanghaj
(5.924.890 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
FEDERER (ŠVI/2) - NADAL (ŠPA/1)
6:4, 6:3


Tiandžin (Ž), finale
(500.000 am. dolarjev, trda podlaga)
ŠARAPOVA (RUS) - SABALENKA (BLR)
7:5, 7:6


Linz (Ž), finale
(250.000 am. dolarjev, trda podlaga)
STRYCOVA (ČEŠ/2) - RYBARIKOVA (SLK/1)
6:4, 6:1


Hongkong (Ž), finale
(500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

PAVLJUČENKOVA (RUS/6) - GAVRILOVA (AVS/7)
5:7, 6:3, 7:6 (3)

Federer letos nerešljiva uganka za Nadala
Šarapova v Tiandžinu zmagala prvič po vrnitvi
Federer v finalu Šanghaja nadigral Nadala