Grega Žemlja, ki je julija dobil turnir v Portorožu, ima še vedno velike težave, zelo hitro postane utrujen in zadihan. Verjetno gre za neko vrsto okvare mišic. Foto: Aleš Fevžer
Grega Žemlja, ki je julija dobil turnir v Portorožu, ima še vedno velike težave, zelo hitro postane utrujen in zadihan. Verjetno gre za neko vrsto okvare mišic. Foto: Aleš Fevžer
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič bo zagotovo igral za Slovenijo v Davisovem pokalu prihodnje leto. Foto: Reuters
Kavčič načrtuje vrnitev med 100, Žemljo muči bolezen

Za razvoj športne panoge so najpomembnejši izidi vrhunskih igralcev, in teh v letu 2013 pri Slovencih ni manjkalo. Večji del leta so bili kar trije uvrščeni med prvih sto na svetu - Grega Žemlja (julija je bil 43. na svetu), Blaž Kavčič in Aljaž Bedene. Žemlja je vrhunec dosegel prav na turnirju v Portorožu, kjer je zmagal, reprezentanca pa je kljub odsotnosti Bedeneta obstala v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala.

Najprej proti Portugalski, nato proti Izraelu
Cilji Teniške zveze Slovenije v letu 2014 segajo še višje. Slovenska reprezentanca se bo skušala prvič v zgodovini prebiti v svetovno skupino Davisovega pokala. Zelo ji je naklonjen žreb, saj jo v uvodu na začetku februarja doma čaka reprezentanca Portugalske. Dvoboj bo v dvorani v Kranju. Če bo slovenska reprezentanca zmagala, bo že aprila sledila nova preizkušnja, znova na domačih tleh proti Izraelu, nato pa bi imela Slovenija lepe možnosti za preboj med najboljših šestnajst reprezentanc na svetu.

Kavčič bo zagotovo nastopil
Veliko bo odvisno od zdravja Žemlje in pripravljenosti Bedeneta, da zaigra za izbrano vrsto. Edini izmed prej omenjene trojice, ki bo zagotovo nastopil, je Kavčič. "Nastopa v državnem dresu nisem nikoli postavil pod vprašaj. Res je, da je v času Davisovega pokala veliko turnirjev s precej slabo udeležbo in zato veliko priložnosti za točke ATP, toda to ne more odtehtati zadovoljstva, ki ti ga da uspeh za svojo državo," je poudaril Kavčič.

Žemlja ima neznane težave z mišicami
Zelo nejasen je položaj pri Žemlji, ki je zaradi težav z zdravjem v zadnjega pol leta izgubil skoraj 80 mest na lestvici ATP. Težave so se začele na začetku leta, ko so mu zdravniki diagnosticirali mononukleozo, konca težav pa še ni videti. Številne zdravniške preiskave so pokazale, da ne gre za mononukleozo, temveč za zdaj še neznano težavo s podobnimi simptomi, neko vrsto okvare mišic.

"Zadeva je zelo nejasna. Nihče mi točno ne zna povedati, kaj se dogaja. Po težjih telesnih naporih zelo hitro postanem utrujen in zadihan. Na začetku je kazalo, da gre za mononukleozo, zdaj pa zdravniki govorijo o okvari mišic. V Sloveniji sem bil pri vseh možnih specialistih, šel sem tudi v Kanado na določene preiskave, vendar je povsod enaka zgodba. Vse skupaj je zelo izčrpavajoče, predvsem mentalno, saj ne vem, kdaj se bom lahko vrnil na teniška igrišča. Zaenkrat lahko rečem le, bomo videli," pravi Žemlja, ki je zato že odpovedal začetek sezone, verjetno vključno z grand slamom v Melbournu. Dva meseca pred dvobojem s Portugalsko je vprašljiv tudi njegov nastop v Davisovem pokalu.

Turnir v Portorožu teden dni pozneje
Za teniško zvezo bo poleg Davisovega pokala in nastopa deklet v pokalu Fed prav tako na začetku februarja (najboljša slovenska igralka Polona Hercog še ni potrdila igranja za Slovenijo v letu 2014) vrhunec sezone turnir challenger julija v Portorožu. Premierna izvedba je presegla pričakovanja, zato imata predsednik zveze Marko Umberger in direktor Gregor Krušič še višje cilje. Dogodek bo prešel v višji rang turnirjev challenger - iz 30.000 evrov vrednega nagradnega sklada na 42.500 evrov, hkrati pa bo na sporedu en teden pozneje kot letos, torej takoj po koncu Wimbledona.

"Turnir Tilia Open je osrednja platforma, okoli katere gradimo ostale projekte na teniški zvezi. Z letom 2013 smo zelo zadovoljni, saj smo na vseh področjih dosegli napredek, za prihodnjo sezono pa smo si kot osrednji nalogi zastavili učvrstitev turnirja challenger ter preboj reprezentance v svetovno skupino Davisovega pokala. Ob tem bomo nadaljevali aktivnosti za mlade, veterane, rekreativce, tenis pa želimo še bolj približati javnosti, zato bomo z januarjem začeli niz promocijskih dogodkov po vsej Sloveniji," je dodal Krušič.

Kavčič načrtuje vrnitev med 100, Žemljo muči bolezen