Tommy Robredo se je veselil ene izmed najbolj odmevnih zmag kariere. Foto: Reuters
Tommy Robredo se je veselil ene izmed najbolj odmevnih zmag kariere. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je pomahal v slovo že v osmini finala. Zadnjič se je v New Yorku tako zgodaj poslovil pred desetimi leti, ko ga je v osmini finala v štirih nizih ugnal David Nalbandian Foto: Reuters
Roberta Vinci
Roberta Vinci se je v 67 minutah prebila v četrtfinale. Foto: EPA
Flavia Pennetta
Flavia Pennetta se je že četrtič v karieri prebila med najboljših osem v New Yorku. Foto: EPA
Dež je prekinil obračune v New Yorku. Foto: EPA

Federer, petkratni zmagovalec zadnjega grand slama sezone, je pred tem dobil vseh deset medsebojnih dvobojev z žilavim Špancem. Tekmeca sta igrala na stadionu Louisa Armstronga, po prvotnem sporedu je bil dvoboj načrtovan kot tretji na stadionu Arthurja Asha, a se je spored popolnoma premešal zaradi dežja.

Statistika

Federer

Robredo

Prvi servis (%)6070
Asi

5

6

Dvojne napake04
Neizsiljene napake

43

26

Winnerji4531
Osvojene točke101110
Osv. točke na mreži32/5211/17
Brejk priložnosti2/164/7


Robredo odlično odigral podaljšano igro

Federer je zelo slabo začel, v uvodni igri je izgubil prve tri točke na svoj servis, uspel je še izenačiti, a je nato poslal forhend v mrežo. Robredo je povedel z 2:0, nato pa v četrti igri izgubil začetni udarec. V deveti igri je zmagovalec letošnjega turnirja v Umagu znova odvzel servis Švicarju, ki pa je v naslednji igri uspel izenačiti na 5:5. V podaljšani igri je bil izd ob menjavi strani izenačen na 3:3, potem pa je Federer dvakrat nepripravljen prišel k mreži, Robredo je z izjemnim forhendom povedel s 6:3 in zaključil niz z asom.
Federer zapravil številne brejk priložnosti
V drugem nizu je Federer v osmi igri izgubil servis brez dobljene točke, tri neizsiljene napake je naredil s forhendom. V deveti igri se je Robredo rešil po zaostanku s 15/40, nanizal je štiri točke zapored in povedel z 2:0 v nizih.
V tretjem nizu je imel 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam v četrti igri kar pet priložnosti za odvzem servisa, a nizi ene ni unovčil. V sedmi igri je Federer znova obupno serviral, s številnimi napakami je poklonil igro Robredu, ki je zadržal prednost do konca.
Dvoboj je trajal dve uri in 24 minut. Federer je izkoristil le dve izmed 16 priložnosti za brejk. Naredil je kar 43 neizsiljenih napak.

Robredo najsrečnejši človek na svetu
"Trenutno sem najsrečnejši človek na svetu. Desetkrat sem izgubil z njim, petkrat je zmagal v New Yorku. On je najboljši tenisač v zgodovini. Boril sem se kot lev, res je imel veliko priložnosti za brejk. Skoraj nobene ni izkoristil in to je odločilo obračun. Nisem si mislil, da mi bo uspelo tako gladko," je bil vesel Robredo, ki se je prvič prebil v četrtfinale v Flushing Meadowsu.

"Čutim, da sem premagal samega sebe. Nočem nič vzeti Tommyju, ki je igral odlično, toda to je bilo samouničujoče," je bil razočaran Federer, ki ga po desetih letih spet ne bo v čettfinalu Nrew Yorka. Tam so vsi pričakovali obračun z Nadalom, a iz njunega prvega medsebojnega srečanja zdaj ne bo ni.

Nadal izgubil niz, servisa še ne
Nadal
je proti Nemcu Philippu Kohlschreiberju izgubil prvi niz, toda na koncu je do zmage s 6:7, 6:4, 6:3, 6:1 prišel dokaj suvereno. Španec v New Yorku še ni izgubil igre na svoj servis. Kohlschreiber je imel le eno brej priložnost.
Gasquet in Raonić na igrišču skoraj pet ur
Najdaljši dvoboj dneva sta odigrala Richard Gasquet in Miloš Raonić. Francoz je preživel 39 asov in Kanadčanova 102 winnerja ter po 4 urah in 40 minutah slavil s 6:7, 7:6, 2:6, 7:6, 7:5. V četrtfinalu se bo pomeril z Davidom Ferrerjem, ki je v treh nizih odpravil Janka Tipsarevića.

Italijani že imajo polfinalistko
V italijanskem obračunu osmine finala je Roberta Vinci odpravila Camilo Giorgi s 6:4 in 6:2. 21-letna Giorgijeva ni uspela ponoviti sijajne sobotne igre, ko je v nočnem spektaklu ugnala Caroline Wozniacki. Dvoboj na igrišču Grandstand je trajal uro in sedem minut. Vincijeva je servirala šest asov, izkoristila je štiri izmed osmih brejk priložnosti. Giorgijeva je naredila kar sedem dvojnih napak.
Vincijeva se bo v četrtfinalu srečala z rojakinjo Flavio Pennetto, ki je s 6:2 in 7:6 izločila Simono Halep. Dvoboj je bil prekinjen pri vodstvu Romunke s 5:4 v drugem nizu. 31-letna Italijanka je izkoristila štiriurni premor, z brejkom je izenačila na 55, podaljšano igro pa dobila s 7:3.
Hantuchova še čaka na tekmico
Daniela Hantuchova
je 6:3, 5:7 in 6:2 premagala Alison Riske. Mlada Američanka, ki je v tretjem krogu izločila Petro Kvitovo, je dobila drugi niz po prekinitvi zaradi dežja. Slovakinja se je v odločilnem nizu zbrala, tekmico pa bo dobila šele v torek, saj je dvoboj med Ano Ivanović in Viktorijo Azarenko preložen.

Hercogova izpadla med dvojicami
Polona Hercog
in Lisa Raymond sta v osmini finala ženskih dvojic s 6:3 in 7:6 klonili proti petima nosilkama, češki dvojici Andrea Hlavačkova - Lucie Hradecka, s katerima se bosta v četrtfinalu pomerili Katarina Srebotnik in Nadja Petrova.

Osmina finala (M), tabela
(9.406.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - GRANOLLERS (ŠPA)

JUŽNI (RUS/21) - HEWITT (AVS)

MURRAY (VB/3) - ISTOMIN (UZB)

BERDYCH (ČEŠ/5) - WAWRINKA (ŠVI/9)

GASQUET (FRA/8) - RAONIĆ (KAN/10)
6:7 (4), 7:6 (4), 2:6, 7:6 (9), 7:5
FERRER (ŠPA/4) - TIPSAREVIĆ (SRB/18)
7:6 (2), 3:6, 7:5, 7:6 (3)
ROBREDO (ŠPA/19) - FEDERER (ŠVI/7)
7:6 (3), 6:3, 6:4
NADAL (ŠPA/2) - KOHLSCHREIBER (NEM/22)
6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1



Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - STEPHENS (ZDA/15)
6:4, 6:1
SUAREZ NAVARRO (ŠPA/18) - KERBER (NEM/8)
4:6, 6:3, 7:6 (3)
MAKAROVA (RUS/24) - A. RADWANSKA (POL/3)
6:4, 6:4
LI (KIT/5) - JANKOVIĆ (SRB/9)
6:3, 6:0
VINCI (ITA/10) - GIORGI (ITA)
6:4, 6:2
PENNETTA (ITA) - HALEP (ROM/21)
6:2, 7:6 (3)
HANTUCHOVA (SLK) - RISKE (ZDA)
6:3, 5:7, 6:2
AZARENKA (BLR/2) - IVANOVIĆ (SRB/13)
torek