Novak Đoković je v dveh urah in 10 minutah prišel do 23. zmage kariere nad Rogerjem Federerjem, ki je Srba ugnal 22-krat. Foto: Reuters
Novak Đoković je v dveh urah in 10 minutah prišel do 23. zmage kariere nad Rogerjem Federerjem, ki je Srba ugnal 22-krat. Foto: Reuters

Veliki finale bo ne glede na tekmeca prava poslastica. Raonić je v zadnjem času zelo napredoval, Murray pa je zelo kakovosten tekmec. Pred mano sta dva dneva premora in naredil bom vse, da se čim bolje pripravim na finalni obračun.

Đoković po uvrstitvi v finale.
Đoković - Federer, polfinale Melbourna 2016
Obračun dveh velikanov tenisa je v prvi uri prinesel enostransko zgodbo, šele druga dva niza pa sta poskrbela za razburljivo in izenačeno igro. Foto: Reuters
Novak Đoković
Srb je v manj kot eni uri povedel v nizih z 2:0, a nato se je moral pošteno potruditi, da je osvojil še tretji niz za napredovanje v že peti finale Melbourna v zadnjih šestih letih. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je za zmago v polfinalu potrebovala vsega 66 minut igre z Agnieszko Radwansko. Foto: Reuters
Izjemni Đoković znova premočan za Federerja
V finalu Melbourna S. Williams - Kerber

V šesti finale Odprtega prvenstva Avstralije se je Novak Đoković zavihtel z izidom 6:1, 6:2, 3:6 in 6:3. Petkratni prvak Melbourna je v prvih dveh nizih igral kot orkan, delovalo je, da bo Rogerja Federerja preprosto odpihnil.

A sredi tretjega niza je Švicar pokazal nekaj izjemnih potez in predvsem vztrajnost, izkoristil prvo pravo priložnost za odvzem servisa in podaljšal polfinale. Prvi nosilec se ni pustil zmesti in po seriji tesnih iger v 8. igri prišel do brejka in nato hitro zaključil dvoboj. Po 45 dvobojih Đoković - Federer je s 23. zmago vodstvo prevzel Srb.

Kdo bo izval prvaka: Škot ali črnogorski Kanadčan?
Zdaj Nole čaka na boljšega iz drugega polfinalnega para Andy Murray - Milos Raonic, ki pa bosta igrala šele v petek, tako da bo Srb tudi fizično v veliki prednosti, da ubrani naslov in šestič osvoji Melbourne.

"V prvih dveh nizih sem igral neverjetno, a to sem moral, saj je Roger v Melbournu igral neverjetno in sem vedel, da bo zelo napadalen. Držal sem udobno vodstvo z 2:0, a na koncu je vseeno bila prava bitka," je Đoković pojasnil skorajda popolno igro v prvi uri polfinala.

"Čutim, da sem na vrhuncu moje kariere"
"Imel sem res naporen dvoboj proti Gillesu Simonu, ki se je zavlekel v pet nizov. Zaradi česar sem začel razmišljati, kako sem lahko boljši. Na turnirjih za grand slam vedno igram dvoboje s petimi nizi,"
je Beograjčan poudaril, da je bil izjemen začetek tudi odziv na težave v četrtfinalu.

"Roger in Rafa sta ogromno prispevala k mojemu uspehu. Prisilila sta me, da sem postal boljši igralec. Zdaj čutim, da sem na vrhuncu moje kariere," je bil v pogovoru po zmagi odkrit Novak Đoković.

Đoković je uvodni niz dobil v vsega 22 minutah s 6:1. Srbu sta uspela dva odvzema servisa. V nobeni igri na svoj servis ni izgubil več kot dve točki.

Slika se ni spremenila v drugem nizu. Švicar je sicer dobil uvodno igro na svoj servis, nato pa spet izgubil dva začetna udarca, na semaforju je tako hitro pisalo 5:1. Niz je odšel v zgodovino z izidom 6:2.

Konec simultanke sredi 3. niza
Dvoboj je končno postal zanimiv v šesti igri tretjega niza: Fedex je prišel do prve brejk priložnosti, a mu je Nole ubranil tri, v četrto pa je Švicarju uspel velike met - odvzem servisa Đokoviću. Pobuda je nenadoma prešla v roke Federerja, a se tudi Đoković ni predajal in je v deveti igri še uspel ubraniti dve žogici. Vseeno pa je nato Federer po 45 minutah z asom osvojil niz in podaljšal polfinale.

Lahko Federer še lahko užene Novaka na tri dobljene nize?
Na turnirjih velike četverice je Roger Federer nazadnje premagal Novaka Đokovića v polfinalu Wimbledona 2012, ko je 34-letni Baselčan tudi osvojil zadnji, 17., turnir za grand slam. Od takrat je 28-letni Beograjčan dobil vse tri medsebojne obračune na velikih turnirjih: finale Wimbledona 2014 in 2015 ter še finale New Yorka 2015.

Kljub 26. finalu Serena ni mogla verjeti
Serena Williams je na dobri poti, da ubrani lansko zmago z odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu in osvoji še svoj 22. turnir za grand slam.

Prva tenisačica sveta je v polfinalu ugnala Poljakinjo Agnieszko Radwansko s 6:0 in 6:4, v finalu pa bo igrala z Nemko Angelique Kerber, ki je s 7:5 in 6:2 ustavila Britanko Johanno Konto.

Serena Williams si je zagotovila 26. finale na turnirju za grand slam, v katerih je le štirikrat izgubila, jasna favoritinja pa bo tudi proti Kerberjevi, sicer šesti igralki na WTA-lestvici.

"Saj ne morem verjeti, da sem v finalu," je kljub temu zatrjevala 34-letna Williamsova, ki je lani dobila tri turnirje na najvišji ravni, nato pa po odprtem prvenstvu ZDA ni več zaigrala vse do letošnjega Melbourna. "Res nisem verjela, da mi bo šlo tako hitro spet tako dobro."

Po 20 letih znova Nemka v finalu Melbourna
28-letna Kerberjeva je že z uvrstitvijo v prvi grand slam finale dosegla izid kariere. Za zmago je potrebovala 82 minut in po napetem dvoboju v prvem nizu izkoristila že prvo zaključno žogico za finale. "Tam bom dala vse od sebe. Nimam česa izgubiti in prav veselim se že," je bila po zmagi vesela Kerberjeva. Zadnja Nemka v finalu Melbourna je bila pred 20 leti Anke Huber, ki pa je v finalu proti takrat tako rekoč nepremagljivi Moniki Seleš izgubila.

MELBOURNE
(15.000.000 av. dolarjev, trda podlaga)
Polfinale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:1, 6:2, 3:6, 6:3

MURRAY (VB/2) - RAONIC (KAN/13)
petek ob 9.30


Polfinale, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - RADWANSKA (POL/4)
6:0, 6:4

KERBER (NEM/7)
- KONTA (VB)
7:5, 6:2

Veliki finale bo ne glede na tekmeca prava poslastica. Raonić je v zadnjem času zelo napredoval, Murray pa je zelo kakovosten tekmec. Pred mano sta dva dneva premora in naredil bom vse, da se čim bolje pripravim na finalni obračun.

Đoković po uvrstitvi v finale.
Izjemni Đoković znova premočan za Federerja
V finalu Melbourna S. Williams - Kerber